Rusko pronajímá své nemovitosti v Česku, ministerstvo proto požaduje jejich zdanění

Události: Rusko v Česku pronajímá vily, i když by nemělo (zdroj: ČT24)

Ministerstvo zahraničí už nepovažuje většinu budov Ruské federace za místa pod diplomatickou ochranou. Jedná se i o vily, které Rusko dál pronajímá - třeba firmám bývalého komunistického armádního velitele Zdeňka Zbytka. Rusko tvrdí, že všechny nemovitosti užívá jen k diplomatickým účelům. V domech pražské Bubenči ale sídlí přes dvacet společností. Česká strana teď požaduje řádné danění objektů.

V ulici Na Zátorce v Bubenči jsou dvě budovy, které Rusko pronajímá. V šesti společnostech má podíl bývalý důstojník komunistické armády a spoluzakladatel Strany práv občanů - Zemanovci Zdeněk Zbytek.

Bývalá vila Edvarda Beneše, kde dnes mimo jiné sídlí i dvě firmy ovládané Zdeňkem Zbytkem, je označená cedulí s nápisem federální podnik Kanceláře prezidenta Ruské federace. Naproti - v druhé budově Ruské federace - sídlí dvanáct firem a spolků. Zdeněk Zbytek se angažuje ve čtyřech z nich. Má poblíž vyhrazené i parkovací místo.

„A co je vám do toho? Vy se mě takhle ptáte, já jsem vás neviděl, zpovídáte mě. Člověče, vy jste dokonce drzej,“ reagoval Zbytek na dotaz reportéra ČT, jak je to v objektech s placením nájmu.

Rusko kritizuje starosta, vše řeší i ministerstvo zahraničí

Rusko označovalo budovy za součást diplomatického zastoupení. Takové objekty ale podle mezinárodního práva není možné dál pronajímat. „Což Rusko dělalo, bylo to v rozporu se vším. I s mezinárodním právem, na které Rusko rádo odkazuje,“ tvrdí starosta Prahy 6 Ondřej Kolář (TOP 09).

„Je řada objektů, u nichž máme důvodné podezření, že se používají v rozporu s Vídeňskou úmluvou a neslouží pro diplomatické účely,“ přizvukuje náměstek ministra zahraničí Martin Dvořák.

Spolupracovník Zdeňka Zbytka České televizi řekl, že pronájem byl podepsaný na pět let. Ministerstvo zahraničí poslalo velvyslanectví nótu, že objekt není pod diplomatickou ochranou a je třeba platit například daň z nemovitosti a danit všechny pronájmy. Během natáčení dorazily na místo policejní hlídky. Po dotazu na téma natáčení policisté zjišťovali i totožnost členů štábu.

Ruská federace má v současné době v Praze na tři desítky objektů, které nepodléhají diplomatické ochraně. Jejich součástí je také zhruba dvě stě bytů.