Vláda připravila zákon na účinnější obstavení ruského majetku. Diplomacie rozšiřuje sankční seznam

Události: Příprava sankčních zákonů (zdroj: ČT24)

Ministerstvo financí poslalo do schvalovacího procesu novelu sankčního zákona, která má zajistit účinnější obstavování majetku lidí napojených na Putinův režim. Stát by taky napříště mohl uvalovat postihy nejen na základě rezolucí Evropské unie a OSN. Česká diplomacie se navíc sama chystá navrhovat Bruselu jména do sankčního seznamu.

Při sestavování dalšího evropského sankčního seznamu česká diplomacie předložila první návrh. „Česká republika v bruselských jednáních přišla s jedním jménem, o kterém nyní jednáme, aby bylo zařazeno na sankční seznam,“ uvedl ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti). Jméno nechce sdělit, podle informací České televize ale jde o člena motorkářského klubu Noční vlci podporovaného přímo Vladimirem Putinem.

Sankce chce Česko podle ministra financí Zbyňka Stanjury (ODS) posílit i doma. „Připravujeme změnu zákona o provádění mezinárodních sankcí ve spolupráci s ministerstvem zahraničí,“ uvedl Stanjura. 

Dvojice zákonů, které mají zjednodušit provádění sankcí, je v připomínkovém řízení. To končí 3. června. U obou norem se navrhuje, aby je poslanecká sněmovna projednávala zrychleně, tedy je schválila už v prvním čtení. 

„Zákon v České republice umožní vytvořit sankční seznam pro ty, kteří jsou teroristé nebo mezinárodní zločinci,“ míní poslanec Ondřej Lochman (STAN). Novela mimo jiné pod pokutou až půl milionu nařizuje státním orgánům a úřadům spolupracovat s Finančním analytickým úřadem. 

S přípravou zákona s výhradami souhlasí i zástupci opozice. „Politicky to podporujeme, ale samozřejmě bude také záležet na provedení,“ reagovala předsedkyně poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová. 

Problém s virtuálními sídly

Obstavování majetku by se díky novele zákona mohlo napříště zrychlit. Ve spolupráci s dalšími úřady by mohl FAÚ lépe odhalovat například skutečné majitele nastrčených firem s virtuálními sídly.

Příkladem je ruský podnikatel Denis Kacyv. USA, Izrael a Moldavsko ho vyšetřovali kvůli praní špinavých peněz. V Česku k tomu podle amerických detektivů využíval účty firmy, která virtuálně sídlila v pražských Pitkovicích.

Ruský podnikatel Denis Kacyv
Zdroj: ČT24

Podle odborníků se v Česku zatím podařilo objevit jen zlomek kapitálu napojeného na současný ruský režim. „Odhady se pohybují v řádech stovek miliard, které se tady pohybují ve finančním systému,“ upřesnil odborník na boj proti praní špinavých peněz a bývalý detektiv Kamil Kouba.

Policie nyní vyšetřuje asi desítku případů obcházení sankcí. Jedna z kauz se týká například společnosti ČKD Blansko. Detektivové ale zatím nikoho konkrétního neobvinili.