Úřady vymýšlejí, jak dosáhnout na anonymní firmy Putinových podporovatelů. Týká se to i golfového areálu u Prahy

Události: Za golfovým areálem jsou ruští investoři, je v hledáčku úřadů (zdroj: ČT24)

Ministerstvo pro místní rozvoj chystá směrnice, které zabrání firmám oligarchů čerpat peníze z veřejných zakázek. Úřady zároveň hledají způsob, jak postihnout projekty lidí napojených na Putinův režim, třebaže se skrývají za anonymními společnostmi. Jde například o více než miliardovou investici ruských podnikatelů do stavby golfového areálu u Prahy.

Investory obřího golfového areálu doplněného o výstavbu luxusních bytů Oaks Prague jsou Alexander Abramov a Alexander Frolov – ruští podnikatelé vyznamenaní prezidentem Vladimirem Putinem.

Oligarchové Abramov a Frolov nejsou oficiálně ve strukturách areálu „vidět“, celý projekt totiž financovali přes firmy na Kypru a na Britských Panenských ostrovech. Pro úřady je proto složité najít cestu, jak v těchto případech zmrazit majetek. Podle tajných služeb bylo chybou, že Česko v minulosti masivní investice firmám napojeným na ruský režim povolilo.

Areál placený Rusy staví hlavně Ukrajinci

„Na mnoho věcí, kterým dnes čelíme, (tajné) služby upozorňovaly kontinuálně. A mnoho těch věcí bylo relativizováno s odkazem na to, že byznys překryje agresivní choutky Ruska,“ tvrdí ředitel Vojenského zpravodajství Jan Beroun.

V areálu Oaks Prague se stále staví. Na investici ruských oligarchů pracují většinou ukrajinští dělníci. Celý projekt má ale zpoždění. Okolní obce si vymohly, že areál musí být veřejně přístupný. Ochranka se přesto několikrát pokusila ČT zamezit v natáčení nebo v příjezdu dovnitř.

Finanční analytický úřad (FAÚ) hledá podle ČT možnost, jak oligarchům zmrazit peníze na bankovních účtech a podíly ve firmách. Kabinet se ale chce vyhnout prohraným soudním sporům. „Pro ruskou propagandu by bylo velmi krásné ukazovat, jak se někde porušuje zákon,“ nepochybuje ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti).

Dosud přijaté sankce začínají mít podle BIS efekt. „Vzhledem k rozsáhlým sankcím mají velmi ztížené podmínky ruští zpravodajci působící pod takzvaným netradičním krytím, například jako obchodní zástupci,“ zmínil šéf BIS Michal Koudelka.

Další prioritou kabinetu je odstřižení sankcionovaných firem od státních peněz. „Veřejné zakázky jsou vypisovány i na úrovni krajů, na úrovni měst a my musíme být schopni spolu s FAÚ dát i správnou metodologii, jak v tomto případě postupovat,“ zmiňuje Bartoš. Podle uředníků ministerstva pro místní rozvoj by měli zadavatelé zakázek a poskytovatelé dotací dostat novou metodiku do několika týdnů.