TÉMA

Oligarcha

EU chystá směrnici pro konfiskaci ruského majetku, oligarchové mezitím majetky převádějí

Evropa stále řeší, co dělat s obstaveným majetkem sankcionovaných Rusů a firem. Unie už schválila dvanáct sankčních balíčků a zajistila nemovitosti i podniky za miliardy eur. Některé zmrazené objekty uprostřed měst chátrají a státy zatím nemají možnost je zkonfiskovat. Někde povolují dotčeným společnostem pokračovat v provozu.
30. 12. 2023|

České úřady obstavily ruskému oligarchovi vilu za desítky milionů

Stát obstavil další majetek oligarchy napojeného na Putinův režim. Konkrétně jde o vilu sankcionovaného miliardáře Andreje Kozicyna. Podnikatel ještě po začátku ruské invaze vlastnil elektrotechnický podnik v Kralupech nad Vltavou nebo firmu na výrobu letadel v Kunovicích.
8. 6. 2023|

Česko i EU řeší další sankce. Unie se neshoduje na novém balíčku, Praha se obává právních sporů

Evropská unie i Česko řeší problémy týkající se sankčních seznamů. EU zatím kvůli výhradám Maďarska a Řecka nedospěla ke shodě na jedenáctém sankčním balíku. Samo Česko čelí kritice některých nevládních organizaci kvůli pomalému sestavování národního sankčnímu seznamu, po pěti měsících má pouze jméno ruského patriarchy Kirilla.
2. 6. 2023|

Vila zčásti patřící ruskému oligarchovi je na prodej za sto milionů, Reportéři ČT do ní nahlédli

České úřady už několik měsíců dávají dohromady vlastní sankční seznam, jehož prostřednictvím by bylo možné rychle postihnout některé Rusy podnikající v tuzemsku. Zatím na něm nikdo není. Reportéry ČT mapování ruského majetku přivedlo až do honosné vily, která z poloviny patří významnému ruskému oligarchovi Alexandru Abramovovi.
17. 4. 2023|

Fiktivní obchody, v nichž figurovali bezdomovci. I tak Rusové prali špinavé peníze

Moldavsko chce zavést opatření proti praní špinavých peněz. V minulých letech se přes účty tamních bank podle vyšetřovatelů dostaly do Evropy miliardy dolarů z Ruska. A část i přes finanční instituce v Česku.
1. 4. 2023|

Ruská invaze umlčela ukrajinské oligarchy. Jejich vliv se snižuje spolu s výší majetku

V politickém zákulisí na Ukrajině se bohatí podnikatelé pohybovali od rozpadu Sovětského svazu. Díky svému vlivu byli s pomocí loajálních politiků schopni prosadit zákony, které jim přinášely výhody. Po únorové invazi však země čelí dramatickému poklesu ekonomiky, který postihl i oligarchy. Přestože se postavili poměrně jasně na stranu vlády prezidenta Volodymyra Zelenského, jejich vliv se zřejmě dramaticky snížil. Stejně jako výše jejich majetku, na který dopadají ruské střely.
5. 1. 2023|

Finsko zmrazilo majetek dalšímu oligarchovi. Má vazby i na Česko

Finsko zmrazilo majetek oligarchovi Gennadiji Timčenkovi, který v Helsinkách mimo jiné spoluvlastní sportovní arénu, ale má vazby i na Česko. Blízký spojenec Vladimira Putina prostřednictvím svých firem založil v Praze pobočku společnosti Gunvor, která obchoduje se zemním plynem. Podnikal také s Romanem Popovem stíhaným kvůli krachu Česko-ruské banky.
26. 12. 2022|

Šedý kardinál i Princ temnoty. Medvedčuk byl Putinovým mužem na Ukrajině

Nic na Ukrajině se nedá udělat bez Viktora Medvedčuka, věřil ve své době šéf Kremlu Vladimir Putin. Ukrajinský politik byl ve své zemi prodlouženou rukou Moskvy, jejíž vliv tam pomáhal šířit. Zfalšoval pro Kreml ukrajinské prezidentské volby, podílel se na Minských dohodách, které zakonzervovaly konflikt v Donbasu, či vedl politickou stranu, která na Ukrajině prosazovala myšlenky ruského vedení. Po svém pádu, na jehož konci bylo obvinění z velezrady a zatčení ukrajinskou rozvědkou, se stal součástí výměny zajatců mezi Kyjevem a Moskvou. Ukrajinská strana nyní tvrdí, že Medvedčuk je v Moskvě, ale že s otevřenou náručí ho tam nečekali.
17. 11. 2022|

Počet veřejných zakázek pro firmy s ruským vlivem neklesá. Sankcím navzdory

Navzdory evropským sankcím se podle české agentury Datlab počty veřejných zakázek pro firmy s ruským vlivem nezměnily. Výzkum v rámci EU pak zmapoval zakázky za téměř tři sta milionů eur (asi sedm miliard korun), které jdou měsíčně společnostem s vazbami na sankcionované osoby.
2. 11. 2022|

Česko chystá sankční seznam. Zahrnout má i podnikatele s vazbami na mafii a ruskou dumu

Česká republika se chce kromě evropského sankčního seznamu řídit i svým vlastním. Jeho vytvoření umožní nový sankční zákon, který už je ve sněmovně ve třetím čtení. Na zařazení lidí na sankční seznam chce stát spolupracovat s policií i tajnými službami. Dostat by se na něj mohli lidé i firmy napojené na organizovaný zločin.
5. 10. 2022|

Významná firma z Opavska možná obchází sankce, jejím skutečným majitelem je nejspíš ruský oligarcha

Finanční analytický úřad prověřuje významného dodavatele komponentů do jaderných elektráren – společnost MSA. Podle evidence skutečných majitelů severomoravskou firmu vlastní ruský oligarcha Dmitrij Pumpjanskij, který figuruje na sankčním seznamu. Jeho synovi Alexandrovi pak patří hotel Westend v Mariánských Lázních, který už úřady zablokovaly.
19. 6. 2022|

Soud EU potvrdil platnost sankcí proti miliardáři Prigožinovi blízkému Kremlu

Tribunál Evropské unie ve středu potvrdil platnost sankcí proti ruskému miliardáři blízkému Kremlu Jevgeniji Prigožinovi. Unie ho v roce 2020 potrestala za porušování zbraňového embarga v Libyi. Soud v Lucemburku zamítl Prigožinovu stížnost, podle níž bylo rozhodnutí unijních zemí neodůvodněné a postrádalo důkazy. Podle soudců vyhlásila EU sankce v souladu s pravidly a důkazy o Prigožinově spojení s žoldnéřskou Wagnerovou skupinou působící v Libyi byly dostatečné.
1. 6. 2022|

Úřady prověřují ruský majetek. Bratr Putinova poradce v Česku investoval víc než sto milionů

Finanční analytický úřad podle informací ČT prověřuje majetek podnikatele Leonida Levitina, jehož bratr Igor je poradcem ruského prezidenta Vladimira Putina. Levitin přes anonymní firmu investoval v Česku více než sto milionů korun. Ovládá například Ústav sociální péče v Brdech. Zástupci společnosti ale o okolnostech celé investice odmítají mluvit.
22. 5. 2022|

Praha se zaměří na byty využívané Ruskem, radní projednají pronájem Slovanského domu

Pražští radní budou jednat o vypovězení smlouvy na pronájem Slovanského domu. Tento objekt v centru města s luxusními obchody a restauracemi město pronajalo na 77 let firmě, kterou nyní přes kyperskou společnost spoluvlastní ruský oligarcha Michail Arustamov. Ukončení kontraktu hodlá navrhnout radní Hana Kordová Marvanová (za STAN). Praha se chce také zaměřit na více než dvě stě bytů, které stále využívá Ruská federace.
3. 5. 2022|

Eurokomisař pro justici: EU vyzývá členské státy ke konfiskaci majetku ruských oligarchů

Evropská unie vyzývá členské země, aby majetek ruských oligarchů, který se jim podařilo zmrazit, následně konfiskovaly. V rozhovoru pro Českou televizi to řekl komisař pro justici Didier Reyners. Unie za tím účelem podle něj vytvořila jednotný mechanismus a teď státům radí, jak vše ošetřit právně.
22. 4. 2022|

Finanční analytický úřad zmrazil účty několika ruských byznysmenů

Finanční analytický úřad (FAÚ) v rámci protiruských sankcí už zmrazil české účty několika osob, včetně jednoho ruského poslance a manželky dalšího zákonodárce. Úřad zároveň prověřuje konta a majetek dalších lidí i desítek subjektů. Sankce na vlivné Rusy uvalila Evropská unie, a to kvůli agresi Ruska proti Ukrajině.
14. 4. 2022|

Úřady vymýšlejí, jak dosáhnout na anonymní firmy Putinových podporovatelů. Týká se to i golfového areálu u Prahy

Ministerstvo pro místní rozvoj chystá směrnice, které zabrání firmám oligarchů čerpat peníze z veřejných zakázek. Úřady zároveň hledají způsob, jak postihnout projekty lidí napojených na Putinův režim, třebaže se skrývají za anonymními společnostmi. Jde například o více než miliardovou investici ruských podnikatelů do stavby golfového areálu u Prahy.
12. 4. 2022|

Hon na ruské jachty. Finsko jich zadrželo 21, další stojí na Gibraltaru, v Itálii zřejmě kotví Putinova

Finsko zadrželo 21 luxusních jachet pro podezření, že patří sankcionovaným ruským byznysmenům napojeným na režim, píše Kommersant. Řadí se k mnoha dalším, které musely zůstat v západních přístavech, například v pondělí na Gibraltaru zadrželi loď Axioma oceláře Dmitrije Pumpjanského odhadem za necelou miliardu korun. Jiní miliardáři se snaží plavidla schovat, třeba Roman Abramovič poslal tento týden už dvě v celkové odhadované hodnotě téměř třiceti miliard korun do Turecka. V Itálii stále kotví třináctá největší jachta světa Scheherazade odhadem za 16 miliard korun, kterou podle pondělního videa Fondu boje proti korupci Alexeje Navalného využívá Vladimir Putin.
22. 3. 2022|

Rubl padá, oligarchové přišli o jachty, Lukoil vyzval k ukončení války

Ratingové agentury Fitch a Moody's snížily hodnocení úvěrové spolehlivosti Ruska o šest stupňů do neinvestiční kategorie. Rubl se propadl na nové minimum. Maďarsko nebude vetovat evropské sankce vůči Rusku. Nové sankce oznámily USA a Velká Británie. Ukrajinský parlament schválil zákon umožňující zkonfiskovat majetek ruských firem. Německé úřady zabavily luxusní jachtu oligarchy Ališera Usmanova za 13,8 miliardy korun. Francie zase zadržela jachtu šéfa firmy Rosněfť Igora Sečina, když se snažila opustit přístav. Lukoil vyzval k ukončení bojů.
3. 3. 2022Aktualizováno3. 3. 2022, 21:02|