EU chystá směrnici pro konfiskaci ruského majetku, oligarchové mezitím majetky převádějí

Události: Jak naložit s ruskými nemovitostmi (zdroj: ČT24)

Evropa stále řeší, co dělat s obstaveným majetkem sankcionovaných Rusů a firem. Unie už schválila dvanáct sankčních balíčků a zajistila nemovitosti i podniky za miliardy eur. Některé zmrazené objekty uprostřed měst chátrají a státy zatím nemají možnost je zkonfiskovat. Někde povolují dotčeným společnostem pokračovat v provozu.

Unie pracuje na nové směrnici, která by umožnila konfiskaci nebo využívání obstaveného majetku. Na novou evropskou legislativu čekají i finské Helsinky, zvažují totiž vyvlastnění Hartwall Areny, kterou vlastní oligarchové Gennadij Timčenko a Roman Rotenberg.

Hala dříve hostila i hokejové mistrovství světa. Teď už je kvůli sankcím druhý rok prázdná. Radnice začala jednat o její koupi, to ale zkrachovalo.

„Čekáme na změnu unijního zákona, protože ve Finsku zatím legislativa konfiskaci neumožňuje. Oligarchové halu nemohou užívat, proto je prázdná, což je hloupé, protože leží uprostřed hlavního města,“ říká redaktor finské veřejnoprávní televize YLE Jyri Hänninen.

Finsko obstavilo majetek oligarchů asi za pět miliard korun, a to včetně hotelů. Některé ale dostaly výjimku a mohou dál fungovat. Podobná povolení v Česku dává také Finanční analytický úřad. Dál fungovat může například karlovarský hotel Westend sankcionovaného zbrojaře Vladimira Jevtušenka.

Zákon o možné konfiskaci zmrazeného ruského majetku chystá i Estonsko. „Vymezuje možnosti využití zmrazeného majetku na pomoc Ukrajině,“ uvedl předseda zahraničního výboru estonského parlamentu Marko Mihkelson.

Podle analytiků by Evropská unie měla novou úpravu vyřešit co nejdříve. „Samozřejmě čas je kritický, protože ti lidé už začali převádět svůj majetek,“ upozorňuje ředitel estonského bezpečnostního institutu Tomas Jermalavicius.

Na novou legislativu EU čeká i Česko. Podle zákona tu zatím může o propadnutí majetku rozhodnout soud na základě odsouzení za trestný čin.