Nové evropské sankce zakazují dovoz ruských diamantů, Česko smí nadále kupovat ropu

Evropská rada v pondělí schválila dvanáctý balík protiruských sankcí. Rozšířila seznam subjektů, které podporují tamní režim, a zakázala zpětný dovoz strategického zboží. Nově je zakázán také nákup či převoz diamantů z Ruska. Česko smí díky výjimce dovážet ruskou ropu ještě rok.

„Tímto dvanáctým balíčkem předkládáme robustní soubor nových seznamů a hospodářských opatření, která dále oslabí ruskou válečnou mašinérii,“ řekl vysoký představitel Unie pro zahraniční věci a bezpečnostní politiku Josep Borrell. „Zůstáváme neochvějně oddáni Ukrajině a budeme nadále podporovat její boj za svobodu a suverenitu.“

V Evropské unii bude od nového roku zakázán přímý nebo nepřímý dovoz, nákup nebo tranzit diamantů z Ruska. Tento zákaz se vztahuje jak na diamanty tam vytěžené, tak na diamanty procházející Ruskem a ruské diamanty zpracovávané ve třetích zemích. O zákaz dovozu diamantů usilovala skupina G7. Má připravit Rusko o významný zdroj příjmů.

Další zboží, které se nově nebude smět dovážet, je s dvanáctiměsíčním přechodným obdobím třeba zkapalněný propan (LPG).

EU prodloužila výjimku na dovoz produktů z ruské ropy do České republiky do 5. prosince 2024, ale jen v objemech srovnatelných s posledními pěti lety. Pokud budou před tímto datem dostupné alternativy, Rada EU slíbila platnost odchylky ukončit. Předchozí výjimka ze sankcí vůči Rusku, která bratislavské rafinerii Slovnaft umožňovala vyvážet do Česka produkty z ruské ropy, skončila 5. prosince.

Nová pravidla pro vývoz

Rozhodnutí evropským exportérům také nakazuje, aby při prodeji, dodávkách, převodu nebo vývozu zboží do třetích zemí zamezili tomu, že by se produkty přes ně dostaly do Ruska. Klauzule se týká zvláště citlivého zboží a technologií, které by pomohly ruské armádě a průmyslu.

Rada rozšířila seznam subjektů, které přímo podporují ruskou armádu a průmysl v agresivní válce proti Ukrajině o 29 jmen. Budou pro ně platit přísnější vývozní omezení týkající se zboží a technologií, které by mohly přispět k posílení Ruska.

Rozšířil se i seznam položek, které Rusko nemá dostat – například o lithiové baterie, termostaty a některé druhy motorů.

Díky tomu, že na evropském seznamu přibyl podnikatel Boris Obnosov, ho z národní sankční listiny vyškrtlo české ministerstvo zahraničí, jak upozornil server iRozhlas. Obnosov byl na národní seznam zařazen v srpnu společně s příbuznými, manželi Rostislavem a Olgou Zorikovovými. Ti na seznamu zůstali.

Obnosov je generálním ředitelem státního holdingu KRTV, který vyrábí zbraňové systémy a podle ministerstva je dodává ozbrojeným silám režimu ruského prezidenta Vladimira Putina.

Schválení nového balíku sankcí uvítala předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leynová a slíbila stát po boku Kyjeva „v dobrém i zlém“. „Tvrdě potíráme obcházení předpisů a uvalujeme sankce na další zboží, včetně diamantů,“ napsala na síti X von der Leyenová a pogratulovala španělskému předsednictví k dosažení dohody.

„Úplný zákaz ruských diamantů, odstranění mezer ve stávajících sankcích, omezení dovozu zboží dvojího užití a dalších položek, které Rusku každoročně přinášejí zisky v celkové výši 2,2 miliardy eur (53,9 miliardy korun) a pomáhají mu pokračovat v agresi proti Ukrajině,“ ocenil nové sankce ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.