TÉMA

Sankce proti Rusku

Česko vydalo od začátku zavádění protiruských sankcí téměř dvě stě výjimek, prohlásil šéf FAÚ

Během dvou let od začátku zavádění protiruských sankcí vydalo Česko téměř dvě stě výjimek. Jde zejména o dodavatele v oblasti jaderné energetiky. V rozhovoru pro Českou televizi to uvedl šéf Finančního analytického úřadu (FAÚ) Jiří Hylmar. Hodnota zmrazeného majetku se podle něj pohybuje kolem 10 miliard korun.
20. 2. 2024|

Ruští špioni dál působí v Česku. Kontakty hledají na přednáškách a společenských akcích

V Evropě i v Česku stále udržují svou aktivitu ruské zpravodajské služby. Mimo jiné se podílejí na obcházení sankcí. Síť ruských agentů odhalilo nedávno Finsko. Fungování těchto zpravodajců zaznamenala i česká Bezpečnostní informační služba (BIS). Mimo jiné varuje před akcemi Ruského domu v Praze.
14. 1. 2024|

Zeť ruského zbrojaře podal žalobu kvůli zařazení na český sankční seznam

Česká justice řeší první žalobu na vyškrtnutí ze sankčního seznamu, který přijala Česká republika vůči Rusku po útoku této země na Ukrajinu. U Městského soudu v Praze o to usiluje Rostislav Zorikov, zeť ruského zbrojaře Borise Obnosova. Finanční analytický úřadu obstavil Zorikovovi nemovitosti za zhruba sto milionů korun.
8. 1. 2024|

Nové evropské sankce zakazují dovoz ruských diamantů, Česko smí nadále kupovat ropu

Evropská rada v pondělí schválila dvanáctý balík protiruských sankcí. Rozšířila seznam subjektů, které podporují tamní režim, a zakázala zpětný dovoz strategického zboží. Nově je zakázán také nákup či převoz diamantů z Ruska. Česko smí díky výjimce dovážet ruskou ropu ještě rok.
18. 12. 2023|

Žalobce rozhodne, půjde-li před soud muž obviněný, že chtěl přes sankce do Ruska vyvézt luxusní auta

Do rukou státního zástupce se dostala první kauza související s možným obcházením protiruských sankcí. Policie dokončila vyšetřování muže, který se snažil do Ruska vyvézt luxusní auta. Zároveň se policisté věnují i dalším podobným případům, ministerstvo financí se zabývá snahami o nelegální převody peněz do Ruska. Pokusů o obcházení sankcí je letos oproti loňsku více.
23. 11. 2023|

Zmrazením majetku pokračuje spor s ruskou firmou. Nájemníci mohou zůstat v bytech, skončí ale hotovostní platby

Zmrazením majetku napsala česká vláda další kapitolu sporu s ruským Podnikem pro správu majetku v zahraničí (Goszagransobstvennosť). Ten v Česku spravuje budovy vlastněné ruským státem. V minulosti od něj začalo Česko vymáhat nájemné za pozemky, na nichž budovy stojí. Nynější zmrazení majetku se dotkne i nájemníků. Ti musí nově platit nájemné výhradně bezhotovostně, a budou-li chtít od vlastníka objektů například něco opravit, bude k tomu nutný souhlas české strany.
16. 11. 2023|

Ruští podnikatelé napojení na Putinův režim se zbavují majetku v Česku, dle analytiků se obávají sankcí

V Česku se zbavují majetku další podnikatelé z Ruska napojení na současný režim Vladimira Putina. Podle Reportérů ČT jde například o rodinu exministra dopravy Igora Levitina nebo někdejšího poslance strany Jednotné Rusko Vjačeslava Timčenka. Podle analytiků převody majetku souvisí s obavou před sankcemi.
13. 11. 2023|

Průzkum Medianu: Většina Čechů podporuje dodávky zbraní Ukrajině, přímé zapojení si přeje málokdo

Aby dodávaly západní země Ukrajině zbraně, podporuje podle průzkumu agentury Median pro Český rozhlas 56 procent lidí v Česku. Ještě větší podporu mají ekonomické sankce proti Rusku, naopak poměrně nízký je podíl těch, kdo by si přáli přímé zapojení Severoatlantické aliance do války, kterou vede Rusko proti Ukrajině.
26. 2. 2023|

Sankce dopadly na šéfa slovenské pobočky Nočních vlků. Úřady prověřují jeho vazby na české firmy

Finanční analytický úřad (FAÚ) prověřuje firmy, které patří Jozefu Hambálkovi. Vydal zatím šest příkazů, což je předstupeň zmrazení majetku. Hambálek je podnikatel, jenž stojí v čele slovenské pobočky ruského motorkářského klubu Noční vlci, jehož hlavní postavy mají blízko k Vladimiru Putinovi.
1. 11. 2022|

Státy EU se shodly na novém balíku protiruských sankcí. Obsahuje i cenový strop na ropu

Velvyslanci zemí Evropské unie se ve středu shodli na novém balíku sankcí za pokračující ruskou agresi vůči Ukrajině. Informovalo o tom české předsednictví. Součástí celkově osmé sankční sady je dohoda na zavedení cenového stropu na ruskou ropu.
5. 10. 2022|

Odchod firem drtivě dopadá na ruskou ekonomiku. Moskva to popírá a chlubí se nízkou nezaměstnaností

Pro lidi okolo Vladimira Putina byly západní sankce dlouho terčem posměchu. Teď jejich slova popírá výzkum prestižní Yaleovy univerzity. Zničující dopad má na ruskou ekonomiku zejména odchod velkých firem. Ruské HDP kvůli tomu podle mezinárodního týmu vědců pokleslo o čtyřicet procent a téměř se tím vymazalo třicet let zahraničních investic. Samotná Moskva ale dál odmítá přiznat zásadnější problémy a chlubí se rekordně nízkou nezaměstnaností.
13. 8. 2022|

EU se shodla na zákazu dovozu ruského zlata a dalších sankcích. Zelenskyj to má za nedostatečné

Státy Evropské unie se ve středu shodly na přijetí nové sady sankcí proti Rusku za jeho pokračující agresi vůči Ukrajině. Informovalo o tom české předsednictví Rady EU. Evropský blok zakáže dovoz ruského zlata a dále omezí vývoz produktů, které mohou být využitelné pro vojenské účely. Rozšíří také postihy proti největší ruské bance Sberbank. Na sankční seznam také přibude na pět desítek ruských občanů a několik firem. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj však ve svém nočním videoprojevu označil tyto nové sankce za nedostačující.
20. 7. 2022Aktualizováno20. 7. 2022, 23:01|

Ve sněmovně byly za den dvě schůze. Opozice volala po demisích kvůli kauze Dozimetr

Poslanci se z podnětu opozice sešli k diskusi o korupčním případu kolem pražského dopravního podniku (DPP), v němž čelí stíhání vedle dalších lidí někdejší náměstek primátora za STAN Petr Hlubuček. Opozice volá jak po odchodu šéfa STAN Víta Rakušana z funkce ministra vnitra, tak po úplném konci tohoto hnutí ve vládě. Rakušan nevidí pro svou demisi důvod. Po polední přestávce začala další schůze svolaná na žádost vládních stran, na ní sněmovna schválila novely zpřesňující vymezení skutečných majitelů v zákoně o jejich evidenci nebo zákon o provádění mezinárodních sankcí.
7. 7. 2022Aktualizováno7. 7. 2022, 21:05|

Rekonstrukci vlády jsem nedoporučoval, uvedl Zeman. Také věří, že nový šéf ČNB stabilizuje úrokové sazby

Prezident Miloš Zeman zvažoval, že kvůli svým výhradám nejmenuje Vladimíra Balaše (STAN) ministrem školství. Uvedl to v neděli v pořadu Partie Terezie Tománkové na CNN Prima News. Nakonec se tak ale nerozhodl kvůli premiérovi Petru Fialovi (ODS). Také mu nedoporučoval rekonstrukci vlády. V rozhovoru kromě toho hovořil prezident o ČNB nebo o dalších dodávkách zbraní na Ukrajinu.
3. 7. 2022|

„Jsme s vámi, buďte s námi,“ řekl Zelenskyj v projevu k českým zákonodárcům. Hovořil i o poválečné obnově

K českým poslancům a senátorům promluvil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Poděkoval za dosavadní pomoc, kterou Česko napadené Ukrajině poskytlo, ale apeloval, aby Západ v podpoře jeho země neustával. Varoval před ruskými ambicemi. Před Zelenského projevem vystoupili také předsedové obou komor českého parlamentu a premiér. Poslanci následně schválili usnesení s výzvou vládě, aby dále podporovala Ukrajinu a zasazovala se o její začlenění do Evropské unie.
15. 6. 2022Aktualizováno15. 6. 2022, 21:38|

Jourová slibuje, že v zimě bude dost jídla a čím topit. Slovensko má obavy z důsledků protiruských sankcí

Evropská unie nechce stavět vzdušné zámky, takže nemůže garantovat levné energie pro nadcházející zimu, lidé ale budou mít čím topit a budou mít dostatek potravin. V rozhovoru s německou mediální skupinou RND to prohlásila místopředsedkyně Evropské komise Věra Jourová. Slovenské ministerstvo hospodářství v pátek informovalo, že Slovensko důsledky částečného embarga na dovoz ruské ropy do Evropské unie pocítí nejhůře z členských zemí EU. Evropská unie definitivně schválila šestý balík sankcí v pátek. Ukrajinský ministr obrany Oleksij Reznikov prohlásil, že Severoatlantická aliance by měla v debatách o své strategii na dalších deset let zvážit, zda Ukrajině neudělit „de facto“ členství spíše než „de iure“.
3. 6. 2022Aktualizováno3. 6. 2022, 19:07|

Stát zmrazil akcie ruského poslance v ČKD Blansko Holdingu

Finanční analytický úřad (FAÚ) vydal předběžné opatření, kterým zmrazil akcie poslance ruské Státní dumy Andreje Fedoroviče Trifonova ve společnosti ČKD Blansko Holding. Trifonov figuruje na sankčním seznamu Evropské unie a ovládá ruskou společnost Ťažmaš, jediného akcionáře ČKD Blansko. Případem se zabývá také policie, která má informace, že se ruský politik snažil obejít sankce a část majetku podniku převést.
17. 5. 2022Aktualizováno17. 5. 2022, 20:30|

Po výbuších v okupovaném Chersonu vypadlo vysílání ruské televize

Z centra okupovaného ukrajinského Chersonu byly ve středu večer a v noci hlášeny exploze. Ukrajinska pravda píše, že po nich přestala vysílat ruská televize. Ruská státní agentura RIA Novosti tvrdí, že město ostřelovala Ukrajina Točka-U. Zatím nejsou žádné informace o obětech či zraněných. Ve městě platí noční zákaz vycházení. Pokračovaly také ruské útoky na Mykolajiv, Mariupol nebo Charkov, odkud je hlášena jedna oběť.
28. 4. 2022Aktualizováno28. 4. 2022, 12:30|

Finanční analytický úřad zmrazil účty několika ruských byznysmenů

Finanční analytický úřad (FAÚ) v rámci protiruských sankcí už zmrazil české účty několika osob, včetně jednoho ruského poslance a manželky dalšího zákonodárce. Úřad zároveň prověřuje konta a majetek dalších lidí i desítek subjektů. Sankce na vlivné Rusy uvalila Evropská unie, a to kvůli agresi Ruska proti Ukrajině.
14. 4. 2022|

Sankce Západu jsou ekonomickou válkou, řekl mluvčí Kremlu Peskov. Ruská ekonomika prý zažívá šok

Ruská ekonomika zažívá šok kvůli vnějším vlivům a Moskva přijímá kroky, aby jim dokázala čelit, řekl ve čtvrtek mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov. Rozsáhlé sankce západních států kvůli útoku na Ukrajinu, nazval zcela bezprecedentní ekonomickou válkou. Ruská centrální banka tvrdí, že inflace v zemi zrychlí na dvacet procent a ekonomika klesne až o osm procent. Další velké společnosti zároveň opouští ruský trh. Pozastavení dodávek herního softwaru i hardwaru nyní oznámily japonské společnosti Sony a Nintendo. Rusko už dokonce kvůli sankcím Západu zakázalo export automobilového nebo zemědělského vybavení.
10. 3. 2022Aktualizováno10. 3. 2022, 22:38|