Česko vydalo od začátku zavádění protiruských sankcí téměř dvě stě výjimek, prohlásil šéf FAÚ

Události: Finanční analytický úřad udělil téměř 200 výjimek z protiruských sankcí (zdroj: ČT24)

Během dvou let od začátku zavádění protiruských sankcí vydalo Česko téměř dvě stě výjimek. Jde zejména o dodavatele v oblasti jaderné energetiky. V rozhovoru pro Českou televizi to uvedl šéf Finančního analytického úřadu (FAÚ) Jiří Hylmar. Hodnota zmrazeného majetku se podle něj pohybuje kolem 10 miliard korun.

O udělení výjimek ze sankcí žádaly zejména státní a polostátní firmy – a to proto, aby mohly odebírat strategické suroviny nebo komponenty od sankcionovaných subjektů. „V naprosté většině případů se jedná o výjimky z oblasti farmaceutického průmyslu a jaderné energetiky,“ konstatoval Hylmar.

Například ČEZ dostal výjimku na odběr výrobků společnosti MSA z Dolního Benešova, významného výrobce armatur. Firmu totiž ovládal sankcionovaný Dmitrij Pumpjanskij. „Podle pravidel jsme proto požádali FAÚ o výjimku a v některých případech byla udělena,“ oznámil mluvčí společnosti ČEZ Ladislav Kříž.

Finanční analytický úřad prověřuje mimo jiné i majetky rodinných příslušníků sankcionovaných lidí. Jde například o ruského ministra školství Sergeje Kravcova figurujícího na sankčním seznamu Evropské Unie. Majetek jeho rodiny ale dosud zablokován nebyl. Od začátku ukrajinského konfliktu se přitom Kravcovovi rodiče už dvou nemovitostí zbavili. „Je ale potřeba rozlišovat případy, kdy rodinný příslušník majetkem disponuje již delší dobu,“ upozornil Hylmar.

FAÚ prověřuje i hotel v Karlových Varech

Finanční analytický úřad a ministerstvo zahraničí prověřují podle informací České televize i další kandidáty na český sankční seznam. Jde například o karlovarský luxusní hotel Ulrika v majetku ruské republiky Tatarstán. „Majitelé sem nejezdí už od doby, co byl covid,“ poznamenala zaměstnankyně hotelu Ulrika.

Na letošní rok má FAÚ, který se zabývá rozkrýváním ruského majetku, navýšený rozpočet. Někteří poslanci volají mimo jiné po jeho personálním posílení. V současnosti se sankční agendou zabývá třicet lidí.