FAÚ získá na vymáhání sankcí více peněz

Události: Finanční analytický úřad získá víc peněz (zdroj: ČT24)

Finanční analytický úřad, který dohlíží i na uplatňování sankcí, dostane více peněz. Se štědřejším rozpočtem může počítat už letos, další zvýšení navrhují někteří poslanci. Podle nich by pak instituce mohla přijmout nové lidi a rychleji odhalovat podezřelý majetek.

Desítky nemovitostí Ruské federace v Praze i dalších městech v hodnotě stovek milionů korun obstavil Finanční analytický úřad. Další položky na českém sankčním seznamu mají přibývat i letos.

„Určitě budeme pokračovat, kapacity se postupně zvětšují a také se to lidé, řekněme, naučili, takže na tom dále budeme pracovat,“ přislíbil ministr zahraničních věcí Jan Lipavský (Piráti).

Znamená to ale i další agendu. Kontrolní komise už v prosinci usnesením požádala o více peněz pro úřad. „Právě z důvodu velkého objemu nebo zavalení agendy v rámci vymáhání sankcí,“ dodal předseda sněmovní komise pro kontrolu FAÚ Michal Zuna (TOP 09).

Také člen sněmovní komise pro kontrolu FAÚ Hubert Lang (ANO) se domnívá, že početní stavy zejména v analytické části úřadu je dobré posílit.

Situaci teď řeší ministerstvo financí. Bližší podrobnosti zatím nesdělilo. Pro letošek se rozpočet FAÚ zvýšil o více než tři miliony. Přesáhl 91 milionů. Šéf resortu ocenil postup úřadu při zmrazování majetku, který spravuje ruský státní podnik. „Pustil se tak do akce, do které se před ním nikdo v Evropě nepustil. V praxi omezujících opatření v rámci sankcí dokonce školí i kolegy z jiných zemí,“ řekl ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS).

Analytici upozorňují, že více peněz pro FAÚ by také znamenalo rychlejší zařazování lidí a firem na sankční seznamy. „Pokud stát nebude schopen zařazovat ty subjekty, tak se může stát, že převedou majetky někam do naprosto neprůhledných struktur a potom už bude pozdě na sankcionování takových entit,“ upozornil právník Rekonstrukce státu Lukáš Kraus.

Finanční analytický útvar úzce spolupracuje s policií, tajnými službami a zejména s ministerstvem zahraničí. Například nemovitosti Ruské federace obstavil už několik hodin po uvalení sankcí.