FAÚ funguje kvůli dohledu nad protiruskými sankcemi na hranici možností, po ministerstvu chce personální posílení

Události: FAÚ a kontrola protiruských sankcí (zdroj: ČT24)

Finanční analytický úřad (FAÚ) funguje kvůli protiruským sankcím na hranici možností, řekl České televizi jeho ředitel Jiří Hylmar. Podle něj mají zaměstnanci nejvíce práce s kontrolou ruského státního podniku, který se stará o obstavené nemovitosti. Případné personální posílení FAÚ prý ministerstvo financí řeší.

Podnik spravující na sedmdesát budov v majetku Ruské federace je od loňského listopadu pod sankcemi s obstavenými nemovitostmi. Lidé musí platit nájem jen na účet pod kontrolou FAÚ. Obecně se v případech zmrazených nemovitostí má nájemné hradit bezhotovostně. Podle nájemníka, který v komplexu bydlí už několik let, ale platby v hotovosti fungují dál. Šéf sankcionovaného podniku Michail Saruchanov dlouhodobě na dotazy nereaguje.

„Lze uvažovat o obcházení sankcí, na druhou stranu myslím, že jsou možnosti, kterými se toto obcházení dá zjistit a nějakým způsobem postihovat,“ uvedl ředitel FAÚ Hylmar.

Po začátku ruské agrese na Ukrajině agenda FAÚ významně narostla. I když od té doby úřad personálně posílil, nestačí to. Objem práce opět vzrostl poté, co byl na národní sankční seznam zařazený právě ruský státní podnik pro správu nemovitostí v zahraničí. „Jsme na hraně našich kapacitních možností. Řešíme s ministerstvem financí otázky našeho posílení, vypadá to, že je to na dobré cestě,“ sdělil Hylmar.

Ministerstvo financí bez bližších podrobností uvedlo, že situaci řeší. Požadavek na posílení úřadu už koncem roku vznesla i sněmovní kontrolní komise. Znovu by se měla sejít na konci března. „Je potřeba udělat maximum pro to, aby uplatňování mezinárodních sankcí, ať už sektorových nebo zmrazování majetku, bylo na co nejvyšší možné úrovni,“ okomentoval předseda sněmovní komise pro kontrolu FAÚ Michal Zuna (TOP 09).

„Tento požadavek, který vyplynul v čase, a pan ředitel Hylmar nemohl vědět, že se na ně navalí celá řada nových úkolů, má smysl. S tím hnutí ANO nemá problém,“ poznamenal člen sněmovní komise pro kontrolu FAÚ Hubert Lang.