Úřad zajistil majetek rodiny sankcionovaného zbrojaře Obnosova

Události: FAÚ zajistil majetek rodiny zbrojaře Obnosova (zdroj: ČT24)

Finanční analytický úřad (FAÚ) už zajistil majetek rodiny ruského zbrojaře Borise Obnosova v Česku. Jde mimo jiné o čtrnáct bytů napsaných na jeho zetě Rostislava Zorikova. Úředníci zablokovali i podíl v jeho české firmě. Jde o reakci na rozhodnutí vlády o zařazení Obnosova a Zorikova na sankční seznam.

Rostislav Zorikov nyní po rozhodnutí FAÚ nemůže prodat ani převést dva apartmány v luxusním komplexu v Praze na Barrandově a dvanáct bytů v domě na Žižkově – ty se nacházejí v třípatrovém domě, který Zorikov podle katastru nemovitostí vlastní jakožto fyzická osoba. Sídlí tam i firmy, které v Česku v minulosti zakládal. Právě před tímto domem se Zorikov nedávno dostal do potyčky s protiputinovským aktivistou.

Zorikovův tchán Boris Obnosov šéfuje ruskému zbrojařskému holdingu KTRV. „Osobně poskytuje (ruskému vůdci, pozn. red.) Vladimiru Putinovi soukromé poradenství v oblasti raket a často bývá viděn v Kremlu,“ sdělila spolupracovnice kritika Kremlu Alexeje Navalného Marija Pevčichová.

Majetek rodiny zbrojaře v Česku se odhaduje na více než sto milionů korun – největší podíl je napsaný právě na Obnosovova zetě Rostislava Zorikova. „Snažíme se, abychom všechny ty, kteří jsou propojeni s Putinovým režimem, aktivně mu pomáhají a mají prospěch z války na Ukrajině, abychom je touto formou dokázali zasáhnout a postihnout,“ uvedl premiér Petr Fiala (ODS).

FAÚ už zablokoval také Zorikovu firmu na pronájem nemovitostí Riomax. Ještě před vyhlášením sankcí stihl muž převést podíl v další své české firmě Altera na svého otce. „Navzdory těm převodům v rámci rodiny je tam jasné spojení. A zároveň že se členové rodiny podílejí na businessu, který se vytvořil kolem ministerstva obrany Ruské federace,“ řekla redaktorka webu Investigace Kristina Vejnbender.

Proti uvalení národních sankcí je podle zákona možné se bránit u soudu. Prvoinstančně by o případu rozhodoval Městský soud v Praze.