Karlovarský hotel sankcionovaného oligarchy přijímá hosty, získal výjimku

Události: Hotel sankcionovaného ruského oligarchy přijímá hosty (zdroj: ČT24)

Finanční analytický úřad dal úlevy karlovarskému hotelu sankcionovaného ruského zbrojaře Vladimira Jevtušenkova. Úředníci umožnili další provoz hotelu s tím, že zisky nemohou jít oligarchovi. Výjimku podle zjištění ČT vyjednal jeden z šéfů hotelu, jenž v minulosti podnikal i s firmou rodiny sankcionovaného exprimátora Moskvy Vladimira Resina.

V Rusku jeho firmy vyrábějí zbraňové systémy, v Česku Vladimir Jevtušenkov figuruje na tuzemském sankčním seznamu. Jeho rodina tu má obstavený veškerý majetek, přičemž jen v Karlových Varech jde o čtrnáct parcel a šest budov, mimo jiné i pětihvězdičkový hotel Savoy Westend, jenž odnedávna opět funguje v plném provozu.

ČT na místě ověřila, že zařízení přijímá klientelu, stále především tu ruskojazyčnou. „V případech, kdy by nedocházelo k obcházení sankcí, je tento provoz možný, ale chci říct, že tady je nutná aktivní součinnost provozovatelů,“ řekl k tomu ředitel Finančního analytického úřadu (FAÚ) Jiří Hylmar.

Obnovení provozu s FAÚ vyjednával Ladislav Špišák, který je zodpovědný hlavně za léčebnou část zařízení. „Je špatné, že kvůli těmto sankcím trpí naši lidé,“ říká. Od devadesátých let Špišák podnikal ve více než dvaceti firmách, řada z nich měla ruské investory.

Ruští turisté s německými pasy

Obchodní kontakty měl i s dnes sankcionovaným ruským politikem Vladimirem Resinem. Špišák byl společníkem v realitní společnosti Beverly Hills, a to spolu s firmou Contract Services. Tu ovládala právě rodina ruského poslance a někdejšího moskevského primátora Resina. V Česku přes ni vlastnila byty za asi sto milionů korun.

Savoy, stejně jako další hotely v okolí, oficiálně žádné turisty z Ruska nevykazuje. Většina rusky hovořících má německý pas.

Lidi a firmy na český sankční seznam navrhuje ministerstvo zahraničí. Vychází například z informací policie a zpravodajských služeb, konečné slovo má pak vláda.