České úřady obstavily ruskému oligarchovi vilu za desítky milionů

Události: České úřady obstavily vilu ruského oligarchy (zdroj: ČT24)

Stát obstavil další majetek oligarchy napojeného na Putinův režim. Konkrétně jde o vilu sankcionovaného miliardáře Andreje Kozicyna. Podnikatel ještě po začátku ruské invaze vlastnil elektrotechnický podnik v Kralupech nad Vltavou nebo firmu na výrobu letadel v Kunovicích.

Andrej Kozicyn donedávna vedl ruskou Uralskou důlní a hutní společnost. Český Finanční analytický úřad mu v tuzemsku obstavil karlovarskou vilu za desítky milionů korun.

Ovládal také průmyslový areál v Kralupech nad Vltavou, kde se vyrábí polovodiče. Společnost na počátku roku 2022 avizovala, že do areálu investuje asi 700 milionů korun a zaměstná stovku lidí. Majitelem výrobních hal je společnost Astrum LT. Sankcionovaný Andrej Kozicyn se svého podílu v majetkové struktuře papírově zbavil zhruba půl roku po zahájení plnohodnotné invaze na Ukrajinu. Firma nyní patří právníkovi zastupujícímu klienty z Ruska.

Společnost na dotazy ohledně změny majitele firmy a osoby sankcionovaného Kozicyna neodpověděla. Nový vlastník Konstantin Lavrušin zaslal pouze obecné vyjádření. „Astrum LT je českou obchodní společností s ryze českou majetkovou účastí a místním financováním. V současné době dokončujeme výstavbu jedinečného výrobního areálu,“ uvedl.

Obstavený majetek za miliardy

Andrej Kozicyn do loňského května ovládal také kunovického výrobce letadel. V roce 2015 továrnu osobně navštívil s delegací z Ruska a sliboval, že „všechno bude moderní“.

V Česku byl podle Finančního analytického úřadu zatím na základě evropských sankcí lidem napojeným na Putinův režim obstavený majetek za více než deset miliard korun. Na českém sankčním seznamu je zatím pouze ruský patriarcha Kirill.

Ministerstvo zahraničí tvrdí, že prioritně navrhuje lidi na evropský sankční seznam. Teprve pokud neuspěje, uvažuje o tom českém.