Ruští oligarchové nepřicházejí jen o jachty. Chybí jim západní trh

Horizont ČT24: Sankce dopadají na ruské oligarchy (zdroj: ČT24)

Ruským oligarchům přibývají potíže. Západním zemím se daří efektivněji zabavovat a mrazit jejich majetek, i když ho řada z nich ukrývá mimo dosah amerických nebo unijních úřadů. Sankce se projevují i v příjmech ruských průmyslových impérií, přestože Moskva tvrdí, že odbytiště podniky najdou na asijském trhu. Tamní zákazníci ale žádají slevy.

Nejslavnějšího ruského oligarchu znal svět jako majitele fotbalové Chelsea. Klub musel Roman Abramovič prodat a ze čtyř a čtvrt miliardy liber nedostane po dohodě s britskou vládou ani penny.

Na americkém sankčním seznamu zatím chybí, tamní úřady mu přesto chtějí zabavit dvě letadla, protože je bez licence vyvezl do vlasti. „Tito bohatí ruští oligarchové pomohli vytvořit prostředí, které Rusku umožnilo vést jeho smrtící válku na Ukrajině,“ uvedl náměstek ředitele FBI Michael J. Driscoll. Jeho výrok je ale spíš symbolický, Spojené státy na Abramovičovy stroje nedosáhnou.

Stejně jako na jachtu dalšího miliardáře, Andreje Melničenka. Aby unikl konfiskaci, zakotvil své luxusní plavidlo ve Spojených arabských emirátech. Do amerických vod naopak zamíří 106 metrů dlouhá Amadea patřící Sulejmanu Kerimovovi. FBI ji vystopovala na Fidži.

Ruské zboží chce asijský trh se slevou

Hned zkraje března zabavila Itálie jachtu miliardáři Alexeji Mordašovovi. Sankce teď čím dál citelněji dopadají i na jeho podnikání. Jeden z vůbec nejbohatších Rusů ovládá ocelářský gigant Severstal. Kvůli novým postihům přišel třeba o IT podporu, během dvaceti minut. „Ocitli jsme se odříznuti od klíčových dodavatelů,“ uvedl Mordašov. 

Výrazně horší je ale pro podnik ztráta západního trhu. Zákazníci z Asie sice kupovat chtějí, ale se čtyřicetiprocentní slevou. Před válkou výnosný byznys se přestává vyplácet. Podle investora Billa Browdera, který v devadesátých letech podnikal v Rusku, musí být Západ co nejtvrdší. Jinak Kreml nezastaví. „Svět si konečně uvědomil, že oligarchové jsou strážci Putinova jmění. Oni ale nejsou naivní,“ uvedl výkonný ředitel Hermitage Capital Management.

Podle známého kritika ruského prezidenta Vladimira Putina by měly vlády postihovat i spolupracovníky oligarchů. Brusel s tím teď hodlá začít. „Míříme jak na ty, kteří z porušování unijních omezení profitují, tak na ty, kteří je umožňují,“ řekl eurokomisař pro spravedlnost Didier Reynders.

Poslední balík unijních sankcí se dotkl i šéfa společnosti Yandex Arkadije Volože. Internetový vyhledavač, kterému se přezdívá 'ruský google', podle Unie pomáhá Kremlu šířit jeho propagandu. „Správní rada pokračuje ve své běžné práci. Yandex má silný a široký manažerský tým, který má všechny předpoklady společnost dostat na novou úroveň,“ uvedla firma.

Volož krok označil za chybný. Sankce kritizuje řada dalších oligarchů, nejméně dvacet z nich chce ty evropské napadnout u soudu. Je mezi nimi i Abramovič.