Hon na ruské jachty. Finsko jich zadrželo 21, další stojí na Gibraltaru, v Itálii zřejmě kotví Putinova

Finsko zadrželo 21 luxusních jachet pro podezření, že patří sankcionovaným ruským byznysmenům napojeným na režim, píše Kommersant. Řadí se k mnoha dalším, které musely zůstat v západních přístavech, například v pondělí na Gibraltaru zadrželi loď Axioma oceláře Dmitrije Pumpjanského odhadem za necelou miliardu korun. Jiní miliardáři se snaží plavidla schovat, třeba Roman Abramovič poslal tento týden už dvě v celkové odhadované hodnotě téměř třiceti miliard korun do Turecka. V Itálii stále kotví třináctá největší jachta světa Scheherazade odhadem za 16 miliard korun, kterou podle pondělního videa Fondu boje proti korupci Alexeje Navalného využívá Vladimir Putin.

V tureckém přímořském letovisku Bodrum v pondělí zakotvila Abramovičova jachta My Solaris, jejíž hodnota se odhaduje na 600 milionů dolarů (asi 13,5 miliardy korun). Téměř 140 metrů dlouhá několikapatrová jachta s bazénem a přistávací plochou pro vrtulníky tam dorazila zhruba týden poté, co opustila černohorský přístav Tivat. Superjachta byla postavena v německé loděnici a poprvé vyplula na moře začátkem loňského roku.

Podle zpravodajského portálu Ukrajinska pravda se jachtu před vplutím do tureckého přístavu krátce snažila blokovat malá loď. Na její palubě bylo jedenáct Ukrajinců, včetně několika dětí. Později vyšlo najevo, že se jednalo o členy mládežnického jachtařského týmu z Oděsy, kteří do Turecka přijeli na závody. Po chvíli se ke sportovcům přiblížila turecká pobřežní stráž, která je donutila protest zastavit.

Druhá z několika jachet, které miliardář Abramovič vlastní, připlula v úterý do tureckého letoviska Marmaris. Jachta Eclipse, která je se 160 metry jednou z největších na světě, má hodnotu asi 700 milionů dolarů (15,7 miliardy korun).

Evropská unie minulý týden zmrazila majetek dalších ruských oligarchů, včetně Abramoviče, majitele londýnského fotbalového klubu Chelsea. V Británii se Abramovič na sankční seznam dostal již dříve. Ruský miliardář se tak musel vzdát kontroly nad klubem, pro který se hledá nový majitel. Minulý týden Abramovič dvakrát letěl svým soukromým letadlem z Istanbulu do Moskvy, uvedl v pondělí turecký server Duvar.

Podle tureckého opozičního serveru Ahval se Abramovič snaží přesunout některá svá aktiva do Turecka, které vůči Rusku sankce nezavedlo.

Axioma a Scheherazade

Řada ruských jachet evropské přístavy opustila a zamířila mimo jiné na Maledivy. Leckteré to však nestihly. V pondělí zadrželi Britové na Gibraltaru jachtu Axioma, která podle údajů z Panama Papers patří majiteli jednoho z tří největších světových výrobců kovových trubek TMK Dmitriji Pumpjanskému. Ten je pod britskými sankcemi. Dvaasedmdesátimetrové plavidlo má podle magazínu Forbes hodnotu 42 milionů dolarů (940 milionů korun).

Jachty či soukromá letadla ruských boháčů spojených s režimem zadržely už i Francie, Itálie, Španělsko či Německo. Řada zemí také bohatým ruským podnikatelům zmrazila aktiva na bankovních účtech.

Itálie minulý týden v rámci protiruských sankcí zabavila i nemovitost – luxusní vilu na Sardinii, která patří ruskému podnikateli Alexeji Mordašovovi a jejíž hodnota se odhaduje na 105 milionů eur (asi 2,6 miliardy korun).

V italském přístavu Marina di Carrara kotví také třináctá největší jachta světa odhadem za 15,7 miliardy korun jménem Scheherazade. Fond boje proti korupci vězněného politika Alexeje Navalného v pondělí zveřejnil video, v němž tvrdí, že ji užívá přímo Vladimir Putin. Usuzuje tak z toho, že její posádku tvoří až na kapitána výhradně zaměstnanci Federální ochranné služby, která pečuje o bezpečí ruského prezidenta.