TÉMA

Gibraltar

Kosatky poslaly u Gibraltaru ke dnu další loď. Cíleně atakovaly kormidlo, tvrdí svědci

Skupina kosatek zaútočila na konci října na polskou jachtu. Stalo se to nedaleko pobřeží Maroka. Agrese trvala 45 minut, loď během té doby utrpěla vážná poškození a nakonec se potopila, informovala tento týden média.
7. 11. 2023|

Brazílie chce v Atlantiku potopit vysloužilou letadlovou loď plnou azbestu, ekologové protestují

Brazilské námořnictvo se chystá potopit v Atlantiku svou bývalou letadlovou loď Sao Paulo. Podle něj se jedná o nevyhnutelný krok kvůli špatnému stavu plavidla. Loď je ovšem plná azbestu a dalších toxických látek. Turecko, které ji mělo rozmontovat a zlikvidovat, ji proto odmítlo vpustit do svých vod. Rozhodnutí brazilské armády kritizují ekologové, napsala agentura AFP.
3. 2. 2023|

Hon na ruské jachty. Finsko jich zadrželo 21, další stojí na Gibraltaru, v Itálii zřejmě kotví Putinova

Finsko zadrželo 21 luxusních jachet pro podezření, že patří sankcionovaným ruským byznysmenům napojeným na režim, píše Kommersant. Řadí se k mnoha dalším, které musely zůstat v západních přístavech, například v pondělí na Gibraltaru zadrželi loď Axioma oceláře Dmitrije Pumpjanského odhadem za necelou miliardu korun. Jiní miliardáři se snaží plavidla schovat, třeba Roman Abramovič poslal tento týden už dvě v celkové odhadované hodnotě téměř třiceti miliard korun do Turecka. V Itálii stále kotví třináctá největší jachta světa Scheherazade odhadem za 16 miliard korun, kterou podle pondělního videa Fondu boje proti korupci Alexeje Navalného využívá Vladimir Putin.
22. 3. 2022|

Gibraltar naočkoval 118 procent populace. Covid se tam šíří, nemocnice ale nezahlcuje

Gibraltar je jednoznačně nejproočkovanější zemí světa. Přesto oznámil řadu nových opatření kvůli dramatickému nárůstu případů nemoci covid-19. Ten přišel v důsledku vyprchávající imunity po sedmi měsících od doby, kdy poloostrov naočkoval celou dospělou populaci. I přes vysoký počet nakažených zatím nejsou pod tlakem nemocnice.
18. 11. 2021|

Na počest prince Philipa zazněly salvy z děl. Pohřeb bude 17. dubna

Dělostřelecké salvy o sobotním poledni britského času (13:00 SELČ) uctily památku prince Philipa, manžela britské panovnice Alžběty II., který zemřel v pátek ráno na zámku Windsor ve věku 99 let. Výstřely z děl hřměly po celé Británii, na Gibraltaru i na vojenských lodích plujících po mořích. Salvy zazněly i v Austrálii. Buckinghamský palác již oznámil datum pohřbu prince, konat se bude 17. dubna.
10. 4. 2021Aktualizováno10. 4. 2021, 18:26|

Británie definitivně ukončila manželství s EU, začala platit provizorní dohoda

Británie definitivně ukončila svazek s Evropskou unií. O půlnoci skončilo přechodné období, v němž se země nacházela od odchodu z EU 31. ledna loňského roku. Zároveň začala provizorně platit dohoda o budoucích vztazích, kterou Londýn a Brusel uzavřely na Štědrý den.
1. 1. 2021Aktualizováno1. 1. 2021, 20:21|

Gibraltar zůstane v Schengenu, Španělsko se dohodlo s Velkou Británií

Španělsko ve čtvrtek ohlásilo dosažení předběžné dohody s Británií o statusu Gibraltaru. Uvedla to ministryně zahraničí Arancha Gonzálezová. Zprávu potvrdila i Británie. Díky dohodě zůstane Gibraltar, který je britským územím na Pyrenejském poloostrově, součástí schengenského prostoru. Konečné znění dohody bude podle ministryně vypracováno v průběhu příštích šesti měsíců.
31. 12. 2020|

České firmy mizí z daňových rájů i letos, zůstává jich tam necelých dvanáct tisíc

Počet českých firem, které mají vlastníka v daňovém ráji, poprvé od roku 2010 klesl pod dvanáct tisíc. Z destinací považovaných za daňový ráj bylo koncem března kontrolováno 11 879 společností v Česku, o 223 méně než na konci loňského roku. Vyplývá to z analýzy poradenské společnosti Bisnode.
26. 5. 2020|

Neandertálci mířili na léto do Španělska, vyčetli archeologové z otisku chodidla

Neandertálci rádi trávili léto na jihu Španělska. Otisk chodidla nalezený v Gibraltaru ukazuje, že zde nalézali útočiště před chladem. Nález může také zpochybnit teorii o tom, kdy a jak tito hominidé vymřeli. O zjištění týmu španělských a portugalských paleontologů informoval deník El País.
9. 1. 2020|

Otevřeně kritizuje Putina i USA. Šéfem unijní diplomacie má být „nediplomatický“ Borrell

Je proslulý místy až nediplomaticky otevřeným jednáním, přesto by právě on měl vést diplomacii EU. Dosavadní španělský ministr zahraničí Josep Borrell chce, aby byla evropská politika v budoucnu jednotnější a důraznější. Během takzvaného grilování před europoslanci mimo jiné řekl, že členské země EU musejí dál společně vyvíjet ekonomický tlak na Rusko. Důraz kladl také na řešení problémů na Balkáně a na východní hranici EU.
8. 10. 2019|

Íránský tanker Adrian Darya dorazil do cíle. Nejspíš je v Sýrii

Írán oznámil, že sporný tanker Adrian Darya 1, který byl dlouho zadržován na Gibraltaru, dorazil do cíle a náklad ropy je prodán. Informoval o tom mluvčí íránského ministerstva zahraničí Abbás Musáví. Neupřesnil ale, kam tanker zamířil. Úřady na Gibraltaru loď zadržely kvůli podezření, že veze ropu do Sýrie, což zapovídají sankce Evropské unie. Podle satelitních snímků loď ale nakonec zakotvila právě v Sýrii, plavidlo totiž bylo zachyceno poblíž syrského přístavu Tartús.
8. 9. 2019|

Íránský tanker je podle satelitních snímků u syrského přístavu Tartús, píše AP

Íránský tanker Adrian Darya 1, který je předmětem diplomatické roztržky mezi Teheránem a Západem, se podle satelitních snímků patrně nachází u syrského přístavu Tartús. Uvedla to agentura AP. Plavidlo ještě pod původním označením Grace 1 v červenci u Gibraltaru zadrželo britské námořnictvo kvůli podezření, že veze ropu do Sýrie, což zakazují sankce Evropské unie.
7. 9. 2019|

Teherán propustí část posádky zadržené britské lodi. Íránský tanker se u Sýrie odmlčel

Írán propustí část posádky zadrženého britského tankeru Stena Impero. Informovala o tom podle agentury Reuters íránská státní televize. Írán zadržel loď v Hormuzském průlivu v červenci, dva týdny poté, co Británie zadržela íránský tanker u Gibraltaru. Ten byl propuštěn už v srpnu. Plavidlo je nyní v blízkosti Sýrie, kde přestalo vysílat signály.
4. 9. 2019|

USA umístily íránský tanker na černou listinu, prý pluje do Sýrie

Americké ministerstvo financí umístilo na černou listinu íránský tanker Adrian Darya 1, který je předmětem diplomatické roztržky mezi Washingtonem a Teheránem. Uvalilo rovněž sankce na kapitána tohoto plavidla. Americký ministr zahraničí Mike Pompeo následně uvedl, že USA mají spolehlivou informaci, že tanker nyní míří do Sýrie.
31. 8. 2019Aktualizováno31. 8. 2019, 19:23|

Řecko nechce pustit do přístavu íránský tanker, který zadržovaly úřady v Gibraltaru

Atény nehodlají jakkoli usnadnit dopravu ropy do Sýrie, vzkázal do Teheránu Miltiadis Varvitsiotis z řeckého ministerstva zahraničí. Íránský tanker Adrian Darya 1 propuštěný z Gibraltaru je podle něj příliš velký na to, aby mohl vplout do řeckého přístavu. Na Řecko vyvíjejí tlak Spojené státy, které od loňska uvalily na Írán v několika fázích tvrdé hospodářské sankce.
21. 8. 2019|

Zadržovaný íránský tanker po šesti týdnech vyplul z Gibraltaru

Íránský tanker, který byl zadržován na Gibraltaru, opustil v noci britské území na jihu Pyrenejského poloostrova. Informaci potvrdil íránský velvyslanec ve Velké Británii Hamíd Bajídínedžád. Tanker Adrian Darya-1 (bývalý Grace 1) s íránskou ropou byl zadržován více než šest týdnů.
19. 8. 2019Aktualizováno19. 8. 2019, 16:30|

Gibraltar odmítl příkaz soudu USA dál zadržovat íránský tanker. Loď byla mezitím přejmenována

Gibraltar odmítl žádost Spojených států, které na základě pátečního příkazu soudu ve Washingtonu žádaly, aby úřady tohoto britského teritoria dál blokovaly íránský ropný tanker. Informoval o tom na Twitteru list Gibraltar Chronicle. Plavidlo zadržel Gibraltar začátkem července kvůli podezření, že veze ropu do Sýrie, což zapovídají sankce Evropské unie. O propuštění tankeru ve čtvrtek rozhodl gibraltarský soud.
18. 8. 2019|

Soud v USA vydal příkaz k zadržení íránského supertankeru Grace 1

Federální soud ve Washingtonu vydal příkaz k zadržení íránského tankeru Grace 1, který se chystá odplout z Gibraltaru, a k zabavení převážené ropy. Oznámilo to americké ministerstvo spravedlnosti. Gibraltarský soud ve čtvrtek rozhodl o propuštění tankeru, který u Gibraltaru od 4. července zadržovalo britské námořnictvo kvůli podezření, že veze ropu do Sýrie. To sankce Evropské unie zakazují.
17. 8. 2019|

Íránský tanker opustí Gibraltar pod jiným jménem i vlajkou

Íránský tanker Grace 1, o jehož propuštění ve čtvrtek rozhodl gibraltarský soud, může odplout už během pátku, jakmile bude k cestě připraven. Stanici BBC to potvrdil šéf gibraltarské vlády Fabian Picardo. Teherán uvedl, že loď před odplutím změní jméno i vlajku. Žádnou záruku, že nepopluje do Sýrie, prý ale Teherán podle íránského ministerstva zahraničí nedal.
16. 8. 2019|

Soud na Gibraltaru propustil zadržovaný íránský tanker

Soud na Gibraltaru rozhodl o propuštění zadržovaného íránského tankeru, a to navzdory žádosti Spojených států amerických, aby úřady loď dál blokovaly. Podle soudu není pro další zadržování plavidla Grace 1 důvod. Írán se písemně zaručil za to, že se ropa nedostane do zemí pod sankcemi Evropské unie. Tanker byl v rukou gibraltarských úřadů od 4. července kvůli podezření, že veze ropu do Sýrie.
15. 8. 2019Aktualizováno15. 8. 2019, 17:26|

Výměna tankerů nepřichází v úvahu, vzkázal Íráncům nový šéf britské diplomacie Raab

Britský ministr zahraničí Dominic Raab vyloučil možnost výměny zadrženého íránského tankeru za britský, který zadržuje Teherán. Íránce vyzval, aby dodržovali pravidla mezinárodního práva. Íránské revoluční gardy zároveň zveřejnily záznam, který má dokazovat, že Britové narazili v Hormuzském průlivu do rybářské lodě a neposkytli jí pomoc. Londýn to odmítá.
29. 7. 2019|

Zadržení íránského tankeru porušuje jadernou dohodu, ozývá se z Teheránu

Náměstek íránského ministra zahraničí Abbás Arákčí označil zadržení íránského ropného tankeru u Gibraltaru za porušení jaderné dohody z roku 2015. Arákčí se na vyjednání smlouvy sám podílel. Zástupcům mocností ve Vídni řekl, že Írán bude dohodu dál postupně vypovídat, dokud nebudou ochráněny jeho zájmy. Mluvčí íránské vlády Alí Rabiei mezitím prohlásil, že Teherán považuje plánovanou evropskou námořní pozorovací misi v oblasti Hormuzského průlivu za nepřátelské opatření, které jen zvýší napětí v regionu.
28. 7. 2019Aktualizováno28. 7. 2019, 15:41|

Hormuzský průliv není místo pro zábavu, buďte rádi, že ho střežíme, vzkázal Západu íránský prezident

Svět by měl být podle íránského prezidenta Hasana Rouháního vděčný, že revoluční gardy hlídají bezpečnost v Hormuzském průlivu. Není to „místo pro zábavu“ ani pro „hrátky s mezinárodními pravidly“, zdůraznil. Írán prý propustí britský tanker, pokud Londýn učiní to samé u íránského tankeru v Gibraltaru. Rouhání také pohrozil Washingtonu odvetou, pokud americké drony opět naruší íránský vzdušný prostor.
24. 7. 2019|

Právní expert: Írán nepřijal klíčové úmluvy, zadržení tankerů by měla posoudit nestranná komise

Velká Británie a Írán si během července navzájem zadržely tankery a obviňují se z porušení mezinárodního práva na moři. Podle právníka Vladimíra Balaše nebude snadné nalézt řešení, jelikož Teherán v minulosti nepřijal některé důležité úmluvy týkající se pravidel na moři. Řešení vidí ve vytvoření nestranné mezinárodní komise, která by incidenty posoudila. S jejím vznikem by však musely souhlasit obě strany.
23. 7. 2019|