Výměna tankerů nepřichází v úvahu, vzkázal Íráncům nový šéf britské diplomacie Raab

Britský ministr zahraničí Dominic Raab vyloučil možnost výměny zadrženého íránského tankeru za britský, který zadržuje Teherán. Íránce vyzval, aby dodržovali pravidla mezinárodního práva. Íránské revoluční gardy zároveň zveřejnily záznam, který má dokazovat, že Britové narazili v Hormuzském průlivu do rybářské lodě a neposkytli jí pomoc. Londýn to odmítá.

Írán opakovaně žádá o propuštění svého plavidla a v minulých dnech také naznačil, že je ochoten je vyměnit za tanker Stena Impero. Velká Británie to ale vyloučila. „To není něco za něco, není to otázka výměny. Jde o mezinárodní právo a dodržení pravidel mezinárodního právního systému, a na tom budeme trvat,“ prohlásil Raab.

Podle šéfa britské diplomacie se okolnosti incidentů liší. „(Íránský tanker plující pod vlajkou Panamy) Grace 1 byl zadržen, protože šlo o porušení sankcí, mířil s ropou do Sýrie. Byli jsme v absolutním právu udělat to způsobem, jakým jsme to udělali,“ podotkl Raab. Teherán ale už dříve popřel, že by loď do Sýrie plula. Zároveň odmítl, že by zadržel britský tanker v odvetě za zásah u Gibraltaru.

Íránci tvrdí, že plavidlo Stena Impero narazilo v Hormuzském průlivu do rybářské lodě a neposkytlo jí pomoc. Tanker se podle nich neřídil pravidly mezinárodní lodní dopravy, což Londýn odmítá.

Právník Balaš: Incidenty, které vedly k britsko-íránské roztržce, by měla posoudit nezávislá komise (zdroj: ČT24)

Britské lodě dostanou doprovod

Napětí v oblasti Perského zálivu se stupňuje kvůli několika útokům na tankery a také kvůli sestřelení bezpilotních letounů. Do Perského zálivu nyní dorazila druhá britská vojenská loď, která má spolu s plavidlem HMS Montrose zajistit eskorty britských obchodních plavidel.

„Svobodná plavba Hormuzským průlivem je důležitá nejen pro Británii, ale i pro naše partnery a spojence,“ řekl britský ministr obrany Ben Wallace. Jeho úřad minulý týden oznámil, že nařídil námořnictvu, aby britským civilním lodím v průplavu dělalo doprovod.

Do Perského zálivu podle britských zdrojů nově připlula loď HMS Duncan, kterou ještě letos vystřídá fregata HMS Kent. Montrose je na Blízkém východě dlouhodobě a má tam zůstat do roku 2022.

Velká Británie je jednou z evropských zemí, které prosazují vytvoření pozorovací námořní mise, jež by dohlížela na bezpečnost lodí v oblasti Hormuzského průlivu. Ten má klíčový význam pro světový obchod s ropou.

Podle Raaba však bude zapotřebí, aby se na plánu podílely Spojené státy. Írán označil tyto návrhy za „nepřátelský vzkaz“, který pouze zvýší napětí v regionu.