TÉMA

Sankční zákon

Senát souhlasí s výcvikem ukrajinských vojáků v Česku

V Česku se bude moci příští rok vycvičit až čtyři tisíce ukrajinských vojáků, jejichž země čelí ruské agresi. Parlamentní souhlas ve čtvrtek stvrdil Senát. Schválil také vyslání českých vojáků k výcviku Ukrajinců v jiných členských státech Evropské unie a mandát pro dvě další zahraniční mise v Kosovu a v Iráku. Horní komora podle očekávání schválila i sankční zákon proti cizincům za závažná protiprávní jednání.
1. 12. 2022Aktualizováno1. 12. 2022, 15:29|

České úřady prověřují majetkové „šachy“ u desítek lidí podezřelých z napojení na Kreml

Finanční analytický úřad (FAÚ) zkoumá majetkové přesuny u desítek lidí podezřelých ze spojení s Putinovým režimem. Podle informací ČT se zajímá i o dva ruské politiky, kteří se po začátku války na Ukrajině zbavili nemovitostí za víc než dvacet milionů korun.
17. 11. 2022|

Sněmovna podpořila změny v řízení sportovní agentury. Autorská novela asi nepovede k mazání karikatur

Sněmovna asi schválí novelu o ochraně a licencování autorských práv na internetu v podobě, která nepovede k mazání karikatur a satirických děl. Dolní komora také podpořila změny v řízení sportovní agentury, jež rozděluje dotace. Poslanci také v úterý do závěrečného kola posunuli zákon o národních sankcích vůči cizincům. Řadu bodů ale neprojednali, protože schůze sněmovny byla přerušena do konce září.
27. 9. 2022Aktualizováno27. 9. 2022, 19:22|

Stát by mohl zadržet majetek lidí na mezinárodních sankčních seznamech. Novelu posoudí sněmovna

Celní správa dostane právo zadržet majetek, na který se vztahují mezinárodní sankce. Senát schválil novelu zákona, která počítá s tím, že jejich porušení bude zároveň trestným činem. V tuzemsku totiž i dál působí řada firem napojených na lidi blízké režimu Vladimira Putina, kteří se zatím vyhýbají sankcím. Jde například o společnost Segezha s vazbami na ruského oligarchu Vladimira Jevtušenka.
10. 8. 2022|

Magnitského zákon by mohl platit i v Česku. Sněmovna podpořila uvalování národních sankcí

Česko možná bude moci uvalovat národní sankce za závažná protiprávní jednání v mezinárodních souvislostech na jednotlivce a další subjekty i mimo sankční seznam Evropské unie. Stát by mohl dotčeným například zabránit ve vstupu nebo v pobytu na svém území nebo zmrazit majetek. Předpokládá to vládní návrh zákona, který ve středu podpořila v úvodním kole sněmovna.
13. 7. 2022|

Příbuzní pěstouni mají získat důchodové pojištění, schválila sněmovna. Platby za pojištěnce probere za týden

Pěstouni z řad příbuzných, kteří se o dítě začali starat před koncem minulého roku a dostávali za to odměnu od státu, zřejmě nebudou muset za dobu péče platit důchodové a zdravotní pojištění. Pěstounství by se u nich zařadilo mezi takzvané náhradní a vyloučené doby a zohlednilo by se při výpočtu penze. Zdravotní odvody by pak posílal stát. Předpokládá to vládní novela, kterou ve středu schválila sněmovna. Poslanci podpořili i možnost uvalování národních sankcí za závažná protiprávní jednání v mezinárodních souvislostech i mimo sankční seznam Evropské unie. Ve schvalování sporného snížení státních plateb do zdravotnictví za důchodce, děti nebo nezaměstnané bude dolní komora pokračovat za týden.
13. 7. 2022Aktualizováno13. 7. 2022, 15:33|

Vláda připravila zákon na účinnější obstavení ruského majetku. Diplomacie rozšiřuje sankční seznam

Ministerstvo financí poslalo do schvalovacího procesu novelu sankčního zákona, která má zajistit účinnější obstavování majetku lidí napojených na Putinův režim. Stát by taky napříště mohl uvalovat postihy nejen na základě rezolucí Evropské unie a OSN. Česká diplomacie se navíc sama chystá navrhovat Bruselu jména do sankčního seznamu.
3. 6. 2022|