Deník N: Ministryně Černochová chce v USA otevřít i jednání o americké přítomnosti v Česku

Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) bude po Velikonocích jednat v USA se svým protějškem Lloydem Austinem také o americké přítomnosti v České republice, řekla Deníku N. Premiér Petr Fiala (ODS) v Událostech uvedl, že je to záležitost, kterou by musely schválit sněmovna i Senát.

Černochová řekla Deníku N, že v rámci chystané bilaterální schůzky chce otevřít i toto téma. Nastínila, že Česko může jít cestou dohody jako Slovensko, kdy Američané na základě dohody mohou v zemi využívat dvě vojenské základny.

„Nechci mluvit o konkrétních detailech, myslím si ale, že by pro nás bylo důležité, že se nějaká dohoda bude chystat. Může chvíli trvat, než by se akceptovala z obou stran, schvalovaly by ji totiž obě komory parlamentu,“ řekla Deníku N. 

Premiér Petr Fiala (ODS) k tomu České televizi řekl, že to není věc, kterou by mohla rozhodnout vláda. Zopakoval, že je to záležitost, kterou musí schválit obě komory parlamentu.

„Hledáme všechny prostředky pro to, abychom zajistili naši bezpečnost, abychom posílili východní křídlo Severoatlantické aliance a dokázali čelit takové agresivní politice, jakou dnes předvádí Rusko Vladimíra Putina,“ řekl.

Jednat se bude i o nákupu vrtulníků

Černochová chce s americkým ministrem obrany jednat také o nákupech České republiky, například o vrtulnících. „Mým cílem je, abychom vrtulníků dostali více než osm plus čtyři. Už mým předchůdcům bylo jasné, že to není konečné, a nyní se musí všechny nákupy zrychlovat. Stavíme se do fronty žadatelů na veškerou vojenskou techniku, po všem je větší poptávka,“ podotkla.

Jednání s Američany o možnostech rozšíření nákupu vrtulníků Venom a Viper od společnosti Bell už ministryně zahájila. Deníku Mladá fronta dnes již dříve řekla, že na březnovém zasedání ministrů obrany Severoatlantické aliance v Bruselu už svému americkému protějšku naznačila, že Česko chce vrtulníků více.