Přibylo téměř 12 tisíc nových případů covidu. Testování ve školách ukázalo růst pandemie

Testy ve čtvrtek v Česku prokázaly 11 675 nových případů koronaviru, o tři čtvrtiny víc než o týden dřív. Pokračuje také nárůst incidence, na sto tisíc obyvatel připadá za poslední týden 525 nově nakažených. Testování ve školách v pondělí prokázalo významný růst počtu pozitivních případů. Dále naopak ubývá lidí s covidem v nemocnicích, jejich počet klesl poprvé od konce loňského října pod dva tisíce. Přibývá opětovných nákaz covidem, za čtvrtek jich bylo 1487.

On-line přenos
Koronavirus - leden 2022
17:47

Lidem, kteří prodělali covid-19, hrozí i rok po infekci koronavirem zvýšené riziko nejrůznějších kardiovaskulárních problémů od mozkové mrtvice po plicní embolii. Vyplývá to z výsledků bádání amerických vědců publikovaných v pondělí odborným časopisem Nature Medicine. Vlády po celém světě by podle autorů článku měly být připravené na nárůst výskytu kardiovaskulárních onemocnění v důsledku pandemie.

21:13

Kanadský premiér Justin Trudeau oznámil, že má pozitivní test na koronavirus a tento týden bude pracovat na dálku. Na Twitteru uvedl, že se cítí dobře. Předseda vlády má za sebou očkování třetí dávkou vakcíny proti covidu-19.

21:12

Britská vláda zvažuje, že upustí od povinného očkování anglických zdravotníků proti covidu-19, uvedl před poslanci ministr zdravotnictví Sajid Javid. Povinnost už podle Javida není přiměřená současné pandemické situaci, píše deník The Guardian. Změna by se týkala Anglie, ostatní části Británie o protipandemických opatřeních rozhodují samy.

Počet nových případů nezahrnuje reinfekce, tedy případy opakované nákazy u dříve pozitivně testovaného člověka, za čtvrtek jich bylo 1487. To je víc než dvojnásobek počtu o týden dřív, kdy bylo reinfekcí 629. V posledních dnech jich přibývá zřejmě kvůli koronavirové variantě omikron. Ta postupně v Česku vytlačuje dosud dominantní variantu delta a podle zkušeností z některých zemí umí obcházet imunitu získanou očkováním i dříve prodělanou nemocí. Vědecké studie ukazují, že omikron je proti deltě sice nakažlivější, ale průběh onemocnění je lehčí.

Ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislav Dušek očekává, že kvůli omikronu budou počty nakažených nadále růst. „Vidíme velmi významný růst zátěže v mladé populaci, čímž vždycky začíná každá taková epizoda epidemie,“ řekl Dušek Českému rozhlasu Radiožurnálu. Nakažených podle Duška nyní přibývá hlavně mezi lidmi ve věku 16 až 29 let.

Incidenční číslo s hodnotou 525 je nejvyšší od doby těsně před loňskými Vánocemi, o den dřív připadalo na 100 tisíc obyvatel za posledních sedm dní 478 nových případů koronaviru. Týdenní incidence stoupla ve všech krajích, v nejvíce zasažené Praze přesáhla hodnotu 1000. Nejméně se naproti tomu epidemie šíří na Vysočině, kde na 100 tisíc obyvatel evidují za posledních sedm dní 309 nově nakažených.

Nemocnice se ve čtvrtek staraly o 1912 lidí s koronavirem, což bylo skoro o třetinu méně než o týden dřív. Podobným tempem se snížil na 356 také počet pacientů ve vážném stavu, kterých je tak nejméně od počátku listopadu. Nejnovější čísla ale obvykle při aktualizacích v následujících dnech rostou.

Testování ve školách potvrdilo zrychlování epidemie

Testování na covid-19 ve školách v pondělí prokázalo významný nárůst virové zátěže u žáků i pedagogů. Zatímco minulý týden v pondělí i ve čtvrtek PCR testy potvrdily pokaždé kolem 1400 případů nákazy, toto pondělí vyšly ověřující PCR testy pozitivní u 3381 lidí.

Testování se v pondělí účastnilo zhruba 1,2 milionu žáků a 180 tisíc zaměstnanců škol. Nákaza se PCR testem potvrdila u 3067 dětí a 314 pracovníků. Podíl pozitivních výsledků se zvýšil z 0,1 procenta na 0,3 procenta testovaných. Na nárůstu počtu nakažených se podle ministerstva zdravotnictví významně projevuje nástup varianty omikron.

Výsledky antigenního testování ze čtvrtka naznačují další nárůst zachycených případů nákazy. Pozitivní test vyšel 5666 žákům a 513 zaměstnancům, na potvrzení výsledků PCR testy se zatím čeká.

Školy budou testovat jednou týdně, ministr chce víc ředitelského volna

Školy budou od pondělí 17. ledna testovat žáky a zaměstnance na covid-19 jen jednou týdně. Po jednání vlády o postupu proti šíření epidemie to potvrdil ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09). Záchyt antigenním testem má být potvrzován přesnějšími PCR testy.

Stejná pravidla mají platit i pro lyžařské kurzy. V prvních dvou týdnech po vánočních prázdninách se studenti, žáci a zaměstnanci škol testovali dvakrát týdně, vždy v pondělí a ve čtvrtek.

Vzhledem k sílící vlně epidemie covidu-19 ministr školství Petr Gazdík (STAN) navrhne na zasedání vlády ve středu příští týden navýšit počet dnů ředitelského volna ze stávajících pěti o dalších deset, aby mohly školy flexibilně reagovat na vývoj epidemie covidu. Návrh chce projednat ve stavu legislativní nouze.

Plně naočkováno je 6,73 milionu lidí

Testů na koronavirus ve čtvrtek v Česku proti předchozímu týdnu přibylo o čtyři tisíce na 84 tisíc. Podíl prokázaných nákaz mezi testovanými v mezitýdenním srovnání nadále roste.

Počet potvrzených případů koronaviru v Česku od začátku epidemie předloni v březnu přesáhl 2,57 milionu, s nákazou zemřelo 36 799 lidí. Počet úmrtí se v posledním týdnu drží pod 50 denně.

Z testovaných lidí s příznaky koronaviru bylo ve čtvrtek pozitivních téměř 27 procent. U epidemiologické indikace, kdy se testují lidé například po rizikovém kontaktu s nakaženým, se podíl prokázaných nákaz zvýšil na 15,7 procenta. Z preventivních testů koronavirus ukázalo 7,8 procenta, což je více než před týdnem, ale méně než ve středu.

Pro vakcínu proti covidu-19 si v Česku ve čtvrtek přišlo 80 759 lidí, z toho 71 329 dávek bylo posilujících pro lidi s dříve dokončeným očkováním. Vakcinaci má hotovou téměř 6,73 milionu lidí, posilující dávku dostalo 3,1 milionu z nich. Za víc než rok očkování proti covidu-19 v Česku zdravotníci rozdali 16,35 milionu dávek. Pro dokončení očkování jsou u většiny vakcín potřebné dvě dávky. 

Nejrychleji se epidemie šíří v Praze, jednal krizový štáb

Epidemie koronaviru dál sílí v Praze. Uplynulých sedm dní laboratoře v hlavním městě odhalily 13 819 případů nemoci covid-19, to je o 5500 víc než předchozí týden. Vyšší denní nárůsty zatím nemají dopad na zátěž nemocnic, naopak počet hospitalizovaných pacientů s covidem klesá a dramaticky nerostou ani počty zemřelých. Úřady se ale připravují na zhoršení situace.

Incidenční číslo, tedy počet nově nakažených za posledních sedm dní na 100 tisíc obyvatel, v metropoli za poslední týden stouplo z 620 na 1035 a je nejvyšší ze všech krajů. Vyplývá to z údajů na webu ministerstva zdravotnictví. S odstupem následuje sousední Středočeský kraj s 645 nově nakaženými za posledních sedm dní v přepočtu na 100 tisíc obyvatel. Naopak relativně nejlépe je na tom Vysočina s incidencí 309.

Hlavní město je podle primátora Zdeňka Hřiba (Piráti) na omikron připraveno. Může podle něj nastat problém hlavně v případě, pokud by měli chodit do karantény i lidé očkovaní třetí dávkou, kteří měli pozitivní kontakt. „Uvidíme, jak nakonec budou pracovní karantény vypadat,“ řekl. Není podle něj představitelné, pokud by měli pozitivní lidé sloužit například u hasičů nebo policie. Kontakt s lidmi je u těchto profesí nevyhnutelný, zdůraznil primátor.

U sociálních služeb je v pražských zařízeních mezi pracovníky i klienty velká proočkovanost, členové krizového štábu nicméně počítají s tím, že varianta omikron očkování prolomí. Nelze si podle štábu představit, že by se pozitivní lidé starali o seniory. Vedení sociálních služeb připravuje krizové plány a aktivizuje dobrovolníky, připravuje omezení aktivit v zařízeních sociálních služeb. Je podle nich nutné pomoci lidem se základní péčí, jako je hygiena nebo obstarání nákupů, osobní asistenti se připravují na zajištění alespoň minimální péče.

Brífink po jednání pražského krizového štábu 14. ledna (zdroj: ČT24)

Pražská záchranná služba podle krizového štábu má nachystány pro případ zhoršení epidemie krizové scénáře na omezení počtu zaměstnanců, většina z nich je také očkovaná. Pražské nemocnice mají rezervní lůžkovou kapacitu. Městské společnosti, které dodávají například energii nebo zajišťují dopravu, mají proočkované zaměstnance, jsou také připraveny na rizikové scénáře. Stejně jako u záchranky jsou kvůli omezení kontaktů rozděleny provozy, administrativa i terénní pracovníci, zvlášť společnosti oddělily dispečinky. 

Přibývá lidí s opětovnou nákazou

Počet lidí, kteří mají podruhé pozitivní test na covid-19, v posledních dnech roste a bude se ještě zvyšovat. Řekl to ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) Ladislav Dušek. Poslední tři dny jich je vždy kolem čtrnácti set.

Podle ředitelky Státního zdravotního ústavu (SZÚ) Barbory Mackové je ale není možné považovat vždy za takzvané reinfekce, jejichž hlášení má mezinárodně stanovená pravidla. Nakažený například musí mít příznaky. „Podle mezinárodních definic se o reinfekci bavíme, pakliže jde o opakovanou reinfekci po více než 60 dnech, ale musíte vyloučit celou řadu dalších faktorů,“ nastínil Dušek.

„Nová varianta mnohem pravděpodobněji proráží postinfekční imunitu a průlomové reinfekce začínají narůstat a zřejmě porostou dál,“ řekl Dušek. Se sílící epidemií a rostoucím počtem nákaz podle něj opakovaných pozitivit vždy přibývá, už v minulých vlnách šlo o jednotky procent celkových záchytů. „Teď u omikronu to vypadá na růst velmi významný a předpokládejme ještě další růst,“ dodal. 

Zaměstnavatelé budou hlásit pozitivní testy přes web

Firmy budou od pondělí hlásit pozitivní samotesty zaměstnanců na covid-19 přes stránku Samotestování na webu Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS). Podle náměstka ministra zdravotnictví Josefa Pavlovice (Piráti) tam mohou rovnou požádat pro zaměstnance i o neschopenku. Řekl, že autorizace k přihlášení na web bude přes datovou schránku. Podrobné informace ministerstvo zveřejní v manuálu k testování, který v současné době dokončuje. 

Po pozitivním antigenním samotestu bude karanténa na pět dní. „Pokud se v té době u zaměstnance vyskytnou příznaky, nevrací se po pěti dnech do práce, ale kontaktuje svého praktického lékaře,“ vysvětlil Pavlovic. Ten ho případně pošle na PCR test. Při pozitivním nastupuje do izolace, po negativním může karanténu okamžitě ukončit. Měsíčně jich bude možné absolvovat až pět, ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) již dříve uvedl, že zdarma budou jen pro očkované nebo ty, kteří prodělali covid-19 v posledním půl roce.

Pracovní karanténa, kdy zaměstnanec s pozitivním antigenním testem může za určitých podmínek chodit do práce, se podle ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09) bude týkat jen zdravotníků a pracovníků v sociálních službách. Podmínky pro pracovní karanténu určí krajské hygienické stanice. Režim bude fungovat až ve chvíli, kdy to bude nezbytně nutné, aby nebyla ohrožena péče o pacienty nebo klienty.

Na mapě cestovatele zčervenalo Rumunsko

Od pondělí se ztíží neočkovaným lidem návrat do České republiky z Rumunska. Na takzvané mapě cestovatele bude Rumunsko červené, což značí vysokou míru rizika nákazy koronavirem. Informovalo o tom ministerstvo zahraničí. Změny budou i u dalších států, nemají však vliv na režim při příjezdu do Česka.

Při návratu ze země s vysokou nebo velmi vysokou mírou rizika je povinný PCR test v Česku nejdříve pátý, ale nejpozději 14. den po příjezdu. Dotyčná osoba mimo domov musí nosit respirátor do obdržení výsledku testu. Pokud člověk použije veřejnou dopravu, musí mít test před návratem a zároveň jít na další pátý až sedmý den po příjezdu.

Pandemický zákon by mohl platit déle

Pandemický zákon by se mohl prodloužit o rok a půl, tedy do konce srpna 2023. Ministerstvo zdravotnictví upozornilo, že jeho podstatná část pozbyde platnosti 28. února letošního roku, očekává se ale pokračování epidemie. Mimořádnými opatřeními bude nově možné omezit provoz všech typů provozoven, trhů, sportovišť i školských či vzdělávacích zařízení pro děti od tří let. Opatření by nově mohlo vydávat také ministerstvo obrany. Vyplývá to z návrhu novely pandemického zákona, kterou projedná vláda. 

Za lži o úmrtích po očkování musí žena zaplatit 250 tisíc korun a omluvit se

Omluvu a úhradu škod za 250 tisíc korun uložil soud ženě, která šířila na sociálních sítích lži o úmrtích po očkování na nemoc covid-19. Uvedl to server Aktuálně.cz

Nepravomocně odsouzená Jana Peterková před rokem ve videích na sociálních sítích lhala, že v domově pro seniory v Měšicích u Prahy zemřelo po očkování několik lidí. Organizace, která se o seniory stará, podala na Peterkovou žalobu, které ve čtvrtek vyhověl Městský soud v Praze.

Kromě omluvy a náhrady škod musí také smazat zmíněná videa. Podle serveru se k tomu dosud nevyjádřila a ignorovala i soudní jednání, přestože byla předvolána. Na základě údajného svědectví zaměstnankyně domova v Měšicích tvrdila na Facebooku, že v zařízení kvůli očkování zemřeli na přelomu let 2020 a 2021 senioři a u dalších se vážně zhoršil zdravotní stav.

Na videích Peterkové zaznělo například i to, že v obci Měšice docházelo k falšování úmrtních listů seniorů, kteří zemřeli po očkování. Senioři v pečovatelských bytech tam ale v té době přitom kvůli nedostatku vakcíny ještě vůbec nebyli očkováni.