V Jeruzalémě pokračovaly nepokoje na Chrámové hoře, na izraelské území dopadly rakety z Libanonu

Studio 6: Střety na Chrámové hoře v Jeruzalémě (zdroj: ČT24)

Izraelští policisté se v noci na čtvrtek znovu střetli s Palestinci u jeruzalémské mešity al-Aksá, zraněno bylo několik lidí. Podle izraelské policie se desítky Palestinců pokusily zabarikádovat uvnitř modlitebny. Zůstat v budově přes noc je ale běžně povolené jen posledních deset dní postního měsíce ramadán. Hnutí Hamás vypálilo několik raket z pásma Gazy, třiačtyřicet střel mířilo na izraelské území také z jižního Libanonu. Podle izraelské armády jich nejméně pět dopadlo. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu řekl, že země bude reagovat rozhodně a že nepřátelé za každý akt agrese zaplatí.

Palestinci z mešity na policisty házeli kameny, ti jim odpověděli omračujícími granáty a gumovými projektily. Při zásahu bylo zraněno několik lidí. Situace v Jeruzalémě je napjatější i kvůli souběhu náboženských svátků – židovského pesachu, křesťanských Velikonoc a muslimského ramadánu.

„Ramadán je období zvýšené náboženské aktivity muslimů, zároveň v posledních letech často i obdobím zvýšené aktivity právě těch fundamentalistických skupin. Zároveň tady máme nástup nové izraelské vlády, jejíž některé postavy jsou vnímány velice kriticky palestinským veřejným míněním,“ popsal situaci zpravodaj ČT David Borek.

Vláda podle premiéra Benjamina Netanjahua na uklidnění situace pracuje, v ulicích se to ale zatím neprojevilo. „Izrael se nadále zavazuje na Chrámové hoře dodržovat svobodu modliteb, volný přístup všem a status quo. A nedovolí násilnickým extrémistům, aby to změnili,“ prohlásil Netanjahu.

Právě tento status quo umožňuje, aby mohli místo navštěvovat i židé a křesťané, nesmí se tam ale modlit. Jenže ortodoxní židé podle muslimů zákaz nerespektují a na Chrámově hoře se modlí potají v rámci prohlídek pro izraelské turisty.

Palestinská reakce

Na podporu Palestinců se v noci demonstrovalo i v několika dalších zemích, například v Jordánsku nebo v Turecku. Palestinská samospráva už potvrdila, že se situaci snaží řešit se Spojenými státy, Egyptem nebo s OSN. Státy arabské ligy pak kvůli eskalaci svolaly mimořádné jednání. Palestinské ministerstvo zahraničních věcí oznámilo, že Rada bezpečnosti OSN bude jednat za zavřenými dveřmi o izraelské policejní razii.

Palestinští radikálové z Pásma Gazy ve čtvrtek brzy ráno, už druhým dnem po sobě, odpálili rakety na jih Izraele. Podle izraelské armády jich bylo sedm a všechny explodovaly ještě ve vzduchu. Nejsou zprávy o žádných zraněných.

Později izraelská armáda potvrdila také 34 raket odpálených z jižního Libanonu, pětadvacet z nich sestřelila izraelská protivzdušná obrana a nejméně pět jich dopadlo na izraelské území. Podle mluvčího armády Daniela Hagariho za útokem stojí islamistické hnutí Hamás a Izrael nyní zjišťuje, zda se na něm podílel Írán. Premiér Netanjahu svolal jednání bezpečnostního kabinetu, který rozhodne o reakci na útok.

Na začátku zasedání vlády Netanjahu řekl, že „Izrael vrátí svým nepřátelům úder a oni zaplatí za každý akt agrese.“ „Naši nepřátelé znovu zjistí, že v dobách, kdy jsme zkoušeni, stojí izraelští občané při sobě a jsou jednotní,“ dodal. Rovněž zopakoval, že Izrael nemá v úmyslu měnit status quo Chrámové hory. „Vyzýváme ke zklidnění napětí a budeme tvrdě postupovat proti extremistům,“ řekl.

Zpravodaj ČT David Borek o situaci na Blízkém východě (zdroj: ČT24)