Zastupitelský klub ANO v Ostravě opustil Miroslav Otisk. Jde už o osmého člena hnutí

Klub zastupitelů ANO v Ostravě v pondělí opustil v pořadí už osmý člen, městský zastupitel a místostarosta Poruby Miroslav Otisk. Následně se stal členem klubu Nezařazení, který vznikl okolo primátora Tomáše Macury (dříve ANO). Otisk řekl, že v současné vedení klubu ANO ztratil důvěru. Kvůli štěpení hnutí ANO se v Ostravě před časem rozpadla koalice, kterou kromě ANO tvořilo ještě uskupení SPOLU a Piráti. Ztratila většinu hlasů v pětapadesátičlenném městském zastupitelstvu. V Ostravě se aktuálně vedou jednání o podobě nové koalice. Hnutí ANO má z původních 21 členů 13.

„Před pár okamžiky mi dorazil e-mail pana Otiska, který rezignuje na členství v našem zastupitelském klubu. Není to pro nás úplně žádná šokující informace ani nová zpráva. Celou dobu jsme s ním ve vyjednávání s potenciálními koaličními partnery nepočítali, protože celou dobu se nedokázal vyjádřit, jakým způsobem k celé kauze přistoupí a jestli bude členem našeho klubu, nebo ne. V tuto chvíli to pro nás neznamená už vůbec nic, protože v posledních dnech, kdy jsme se potkávali s možnými koaličními partnery, jsme hovořili o tom, že máme 13 mandátů,“ uvedla odpoledne nedávno zvolená předsedkyně klubu zastupitelů ANO Hana Tichánková.

Podle Tichánkové je tento počet mandátů konečný a hnutí už nikdo další neopustí. ANO o jednotě svého klubu hovořilo i při odchodech předchozích členů.

„Situace nějakým způsobem postupně gradovala, od prvotního demokratického projevu názoru pana primátora v rámci preferencí při volbě prezidenta až po zcela nekompromisní a okamžité vyobcování pana primátora z klubu hnutí ANO, což bylo zcela nevhodné,“ řekl Otisk.

Dodal, že za zásadní považuje kontinuitu rozjetých projektů města. „Osobně jsem očekával, že se dohodneme na určitém kompromisu, že dojde k postupnému předání všech informací a projektů, což se však nestalo. V rámci voleb jsme deklarovali určitý program, který z důvodu změny vedení klubu může být ohrožen,“ podotkl Otisk. Domnívá se, že jeho vystoupením z klubu je ohroženo i jeho další působení na porubské radnici. „Dozajista ano, ale budeme o tom ještě jednat,“ řekl.

Macura vyjadřuje obdiv

Primátor Macura předpokládal, že se Otisk stane členem jeho klubu Nezařazených. „Předpokládám, že se tak stane. Původně takovou ambici projevil, tak předpokládám, že to bude platit,“ řekl. Dodal, že vůbec nečekal, že se k němu přidá tolik lidí. „Je to obrovský respekt vůči jejich morálnímu nastavení, protože samozřejmě tím, že opouští klub ANO a přechází ke mně, tak dávají zcela všanc svoji jakoukoliv politickou budoucnost,“ řekl.

Macura si však není jistý, zda další odchod zvyšuje šance jeho klubu při koaličních vyjednáváních. „Moc bych to nepřeceňoval,“ podotkl. Očekává, že definitivní tečku za koaličním vyjednáváním udělá fakticky až dubnové zastupitelstvo.

„Jednání probíhají, každý jedná s každým a co se z toho vyvine, budeme vědět až za tři týdny. Věc se vyřeší na zastupitelstvu 26. dubna, jakákoliv dřívější zpráva bude jenom jakási fabulace, protože jednat se bude ještě v noci před zastupitelstvem,“ míní.

Nezařazení odpoledne jednali s hnutím ANO. „Řekla bych, že to vedlo k tomu, že jsme si navzájem nezavřeli dveře, nějakým způsobem jsme se pobavili o současné situaci, nějakým způsobem se to nevyhrotilo, samozřejmě jsme si nepadli kolem krku,“ uvedla Tichánková, která je kandidátkou na primátorku. Už dříve řekla, že osobně by spíše uvítala koalici bez lidí okolo primátora Macury, což podle ní stále platí.

Tichánková po pondělní schůzi uvedla, že v koaličních vyjednáváních zatím nenastal výraznější posun. Další má ANO na programu příští týden po velikonočních svátcích.

Problémy začaly poté, co Macura podpořil Pavla

Problémy v ostravské buňce ANO začaly s volbou prezidenta. V ní Macura, podobně jako moravskoslezský hejtman Ivo Vondrák (dříve ANO), veřejně podpořil Petra Pavla na úkor stranického šéfa Andreje Babiše. Oba politici pak hnutí opustili.

Macura a náměstkyně Zuzana Bajgarová poté byli vyloučeni z klubu zastupitelů. Posléze klub opustili náměstkyně Kateřina Šebestová a zastupitelé Robert Čep, Ondřej Němeček, Maxim Pachomov, náměstek Karel Malík a v pondělí i Otisk. Koalice, která měla původně převahu 33 hlasů, ztratila kvůli těmto odchodům většinu.

ANO volby v Ostravě s převahou vyhrálo a i po odchodu některých členů stále zůstává nejsilnějším politickým klubem v městském zastupitelstvu. Další uskupení dosavadní koalice měla celkem 12 zastupitelů – devět bylo ze SPOLU a tři měli Piráti.

Klub Nezařazení by mohl mít osm členů. V opozici dosud bylo hnutí Ostravak s osmi mandáty, SPD se sedmi zastupiteli, Starostové pro Ostravu se čtyřmi mandáty a Ostravská levice se třemi.