Koalice v Ostravě se rozpadla, na vyjednávání o podobě nové je připraven Macura i SPOLU

Ostravská koalice tvořená ANO, SPOLU (ODS, KDU-ČSL a TOP 09) a Piráty se podle primátora Tomáše Macury (dříve ANO) rozpadla. Stalo se tak poté, co koalice kvůli štěpení klubu ANO ztratila většinu hlasů v zastupitelstvu. Primátor, který byl minulý týden vyloučen z klubu zastupitelů ANO, je připraven na nová koaliční vyjednávání. SPOLU (ODS, KDU-ČSL a TOP 09), druhý nejsilnější klub zastupitelstva Ostravy, předpokládá, že nová koalice bude širší než dosud, pravděpodobně čtyř, či pěti.

Hnutí ANO, které volby ve městě vyhrálo, mělo původně jednadvacet zastupitelů, nyní jich má patnáct. Vyloučeného primátora Macuru totiž následovalo dalších pět lidí. Další uskupení dosavadní koalice měla dohromady dvanáct zastupitelů – devět bylo ze SPOLU a tři zastupitele měli Piráti. V opozici dosud bylo hnutí Ostravak s osmi mandáty, SPD se sedmi zastupiteli, Starostové pro Ostravu se čtyřmi mandáty a Ostravská levice, která má tři zastupitele.

„Jsme na počátku. Dneškem jako koalice SPOLU zahajujeme koaliční jednání o ustavení nové koalice. Postupně se určitě sejdeme se všemi, tedy kromě komunistů a předpokládám i SPD,“ uvedl v pondělí Dohnal. Očekává tak jednání s klubem ANO, novým klubem utvořeným kolem Macury, ale i s hnutím Ostravak, Starosty pro Ostravu nebo Piráty. „Vyslechneme si jejich představy a na základě toho potom budeme postupovat dál. Koalice SPOLU v tento moment určitě bude vystupovat společně,“ řekl Dohnal.

Klub zastupitelů hnutí ANO minulé úterý vyloučil Macuru a také jeho náměstkyni pro investice Zuzanu Bajgarovou. Oba v prezidentské volbě podpořili Petra Pavla na úkor jejich tehdejšího stranického šéfa Andreje Babiše, poté odešli i z hnutí a následovalo také vyloučení z klubu městských zastupitelů. Klub ANO posléze dobrovolně opustili také náměstkyně pro životní prostředí Kateřina Šebestová a zastupitelé Robert Čep a Ondřej Němeček, v pondělí potvrdil svůj odchod z klubu zastupitel Maxim Pachomov.

„Je to pravda. Asi ten nejzávažnější důvod (k odchodu) pro mě byl způsob, jakým na úterním klubu zastupitelů byl pan primátor a jeho náměstkyně odejiti ze zastupitelského klubu,“ uvedl Pachomov, který byl také předsedou místní organizace hnutí ANO v Ostravě-Petřkovicích. Této funkce se rovněž vzdal.

„Do politiky jsem vstupoval v době, kdy to hnutí tady na Ostravsku mělo za lídra Tomáše Macuru, kterého jsem si vážil. Po celou dobu ty svoje schopnosti prokazoval, takže mě to rozhodnutí většiny (klubu) mrzí a nesdílím s nimi tento postoj,“ vysvětlil Pachomov, který potvrdil, že zvažuje vstup do zastupitelského klubu Nezařazení, který vznikl kolem primátora Macury.

Koalice tak má v současnosti 27 členů, navíc není zcela vyloučeno, že by se klub ANO mohl dále štěpit. Primátora podporuje dalších pět zastupitelů. V opozici je hnutí Ostravak s osmi mandáty, SPD se sedmi zastupiteli, Starostové pro Ostravu se čtyřmi mandáty a Ostravská levice má tři zastupitele. 

Jsme jednotní, vzkázala šéfka krajských zastupitelů

„Schůzky s dalšími zastupitelskými kluby se uskuteční po středě, kdy budeme volit nového lídra kandidátky, tedy nového kandidáta na primátora. Ten by pak okamžitě měl s vyjednávacím týmem zahájit jednání o novém složení koalice,“ uvedla předsedkyně ostravského klubu ANO Hana Tichánková. Podle ní bude potřeba koalici rozšířit o další subjekt. Dodala, že s dalším štěpením osobně už nepočítá. „Odešli lidé, kteří nebyli rozhodnuti. Nyní nás je patnáct a už nepočítáme s žádným odchodem. Jsme jednotní,“ uvedla.

Podle místopředsedy ANO Karla Havlíčka je záležitost plně v kompetenci krajského hnutí ANO. „Pokud bude chtít vedení ostravského hnutí jakoukoliv sounáležitost od nás, tak budeme rádi nápomocní,“ uvedl. Za logické by měl, aby ANO mělo dále primátora, prioritou je však podle něj to, aby politici dále jednali v souladu se zájmy voličů hnutí. „To je důležitější než naše posty,“ dodal.

Jednání o nové koalici

Lídr ostravské koalice SPOLU (ODS, KDU-ČSL a TOP 09) Dohnal označil už odpoledne situaci v městském zastupitelstvu v Ostravě po rozštěpení klubu ANO za neudržitelnou. Vznikne nová koalice na novém půdorysu, řekl. 

Náměstkyně primátora Andrea Hoffmannová (Piráti) dodala, že existuje několik scénářů, jak se bude situace v Ostravě dál vyvíjet. „Nyní jsme na bodě nula. Jsme otevřeni jednat se všemi kromě SPD a komunistů. Jsme malý tříčlenný klub a podle toho se vše bude odvíjet,“ uvedla. 

Tomáš Macura hovořil o pádu ostravské koalice (zdroj: ČT24)

Macura je připraven na nová koaliční vyjednávání. Dodal, že takové řešení si nepřál. „Pro nás těch možností není nekonečně mnoho, protože pro nás jsou politické síly, se kterými bychom ani teoreticky do nějaké koalice nešli,“ řekl Macura. Odmítá spolupráci s SPD a Ostravskou levicí.

„Zbytek, který oslovíme, je nasnadě. Samozřejmě, já jsem tři období po sobě skládal koalici se SPOLU nebo s partnery, kteří jsou součástí SPOLU, takže logicky ta první cesta je jasná,“ přiblížil Macura, kudy by se mělo ubírat vyjednávání. „Uvidíme, jak to dopadne, ve finále rozhodne ryzí matematika,“ řekl Macura. Dodal, že tak rychlé štěpení klubu ANO neočekával.