Ostrava by v dubnu mohla mít nového primátora, jenž by vystřídal Macuru

Primátor Ostravy, který nahradí ve funkci Tomáše Macuru (dříve ANO), by měl být znám v dubnu. Macuru, jenž v únoru opustil ANO, v úterý vyloučil ze svých řad klub zastupitelů tohoto hnutí. Stejně tak městští zastupitelé za ANO rozhodli o jeho náměstkyni Zuzaně Bajgarové (dříve ANO). Novinářům to řekla nová předsedkyně klubu a bývalá místostarostka části Ostrava-Jih Hana Tichánková. Důvodem k vyloučení byl podle Macury i Bajgarové fakt, že v prezidentské volbě podpořili Petra Pavla a nehlasovali pro šéfa ANO Andreje Babiše.

Macura novinářům řekl, že na funkci primátora na středečním jednání zastupitelstva rezignovat nehodlá. „Zítřejší (středeční) zastupitelstvo města proběhne standardním způsobem. V této chvíli nejsme domluveni na změnách ve vedení města. Dohoda spočívá v tom, že proběhne oblastní sněm a ten bude nominovat kandidáty do vedení města, takže očekáváme, že toto zastupitelstvo bude standardní, bez jakýchkoliv změn,“ míní Tichánková. Nové vedení by se podle ní mělo volit na dubnovém zasedání.

Klub zastupitelů hnutí ANO má aktuálně podle Tichánkové 17 členů místo původních jednadvaceti. Z klubu byli vyloučeni Macura a Bajgarová a dobrovolně z něho vystoupili náměstkyně Kateřina Šebestová a zastupitel Robert Čep. Podle Tichánkové se tak bude hledat nejen nový primátor, ale i obě jeho náměstkyně.

„Přispěla k tomu celková politická situace, která nastala po prohlášení vedení města, které vyjádřilo neloajalitu vůči hnutí ANO,“ zdůvodnila Tichánková vyloučení členů klubu. Konkrétnější nebyla. O aktuální situaci ale podle Tichánkové hnutí ANO zatím nejednalo se svými koaličními partnery.

Podpora Pavlovi jako důvod vyloučení

Na městské koalici se krátce po loňských komunálních volbách dohodlo ANO se SPOLU (ODS, KDU-ČSL a TOP 09) a Piráty. Ostravské ANO vedené Macurou komunální volby v září s převahou vyhrálo, získalo 21 mandátů v zastupitelstvu, které má 55 členů. Koalice dosud měla převahu 33 hlasů.

„Koaliční partneři budou teprve informováni, určitě s nimi povedeme jednání. Koalice byla poměrně široce rozkročená a v této chvíli to neohrožuje její chod,“ míní Tichánková, která tvrdí, že nynější klub je jednotný. Macura ale řekl, že pro jeho vyloučení z klubu hlasovalo jen jedenáct z dvaceti přítomných členů.

Tichánková nepředpokládá, že by se proti aktuálnímu rozhodnutí klubu koaliční partneři ohradili. „Myslím si, že koaliční partneři nemají důvod se proti tomu postavit. Nechceme porušovat koaliční smlouvy, je to vyloženě interpersonální záležitost našeho klubu. Nějakým způsobem pozice koaliční smlouvou byly rozděleny a my to nehodláme porušovat nebo se odklánět k jiným subjektům,“ ujistila Tichánková.

„Popravdě řečeno jsem nějaké signály měl,“ připustil po vyloučení z klubu Macura. Zároveň ale připomněl, že primátora volí a odvolává celé zastupitelstvo. „Takže jestli někdo navrhne mé odvolání z funkce primátora, tak holt to musí získat většinu v zastupitelstvu,“ zmínil. Na informace Tichánkové o dubnové volbě nového vedení města reagovat nechtěl.

Primátor se delší dobu názorově rozcházel s celostátním vedením strany. V lednové volbě prezidenta nepodpořil svého stranického šéfa Andreje Babiše. Oznámil, že volil jeho protikandidáta Petra Pavla, který v prezidentské volbě nakonec zvítězil. Stejně postupoval i hejtman Ivo Vondrák (dříve ANO). Následně primátor i hejtman hnutí opustili. Macura nyní řekl, že právě podporou Pavla klub zdůvodňoval jeho vyloučení.