TÉMA

Ostravská levice

Novým ostravským primátorem zvolili zastupitelé Dohnala, Macura skončil

Primátorem Ostravy ve středu dopoledne zastupitelé zvolili Jana Dohnala (ODS) z uskupení SPOLU (ODS, KDU-ČSL, TOP 09). Třetí největší město republiky povede nová koalice, ve které budou uskupení ANO, SPOLU, Ostravak, Starostové pro Ostravu a Piráti. V pětapadesátičlenném zastupitelstvu bude mít koalice 37 hlasů, koaliční smlouvu subjekty podepsaly ráno.
26. 4. 2023Aktualizováno26. 4. 2023, 13:25|

Primátorem Ostravy bude Jan Dohnal z ODS

Ostravu povede koalice složená z ANO a uskupení SPOLU (ODS, KDU-ČSL a TOP 09), Ostravak, Starostové pro Ostravu a Piráti. Primátorem bude Jan Dohnal (ODS), který byl dosud náměstkem pro dopravu a sport. Dohodli se na tom v úterý zástupci jednotlivých koaličních subjektů. V pětapadesátičlenném zastupitelstvu bude mít nová koalice převahu 37 hlasů. Je to o čtyři hlasy více, než měla dosavadní koalice tvořená ANO, SPOLU a Piráty, která se rozpadla kvůli štěpení ANO. ODS měla post ostravského primátora naposledy v roce 2002. Koaliční smlouvu zástupci stran podepíšou ve středu.
25. 4. 2023Aktualizováno25. 4. 2023, 21:05|

Koalici v Ostravě by mohli vytvořit ANO, SPOLU, Ostravak, Starostové a Piráti. Shoda na obsazení ale není

V Ostravě se rýsuje nová koalice pro vedení města. Hnutí ANO, uskupení SPOLU, hnutí Ostravak, Starostové pro Ostravu a Piráti se dohodli na programových prioritách, ale zatím se neshodli na personálním obsazení, především na tom, kdo bude primátor. Po pátečním jednání to řekli předsedkyně klubu ANO Hana Tichánková a lídr SPOLU, náměstek primátora Jan Dohnal (ODS). Další jednání budou mít v pondělí.
14. 4. 2023|

Zastupitelský klub ANO v Ostravě opustil Miroslav Otisk. Jde už o osmého člena hnutí

Klub zastupitelů ANO v Ostravě v pondělí opustil v pořadí už osmý člen, městský zastupitel a místostarosta Poruby Miroslav Otisk. Následně se stal členem klubu Nezařazení, který vznikl okolo primátora Tomáše Macury (dříve ANO). Otisk řekl, že v současné vedení klubu ANO ztratil důvěru. Kvůli štěpení hnutí ANO se v Ostravě před časem rozpadla koalice, kterou kromě ANO tvořilo ještě uskupení SPOLU a Piráti. Ztratila většinu hlasů v pětapadesátičlenném městském zastupitelstvu. V Ostravě se aktuálně vedou jednání o podobě nové koalice. Hnutí ANO má z původních 21 členů 13.
3. 4. 2023Aktualizováno3. 4. 2023, 20:32|

Podporu mi vyjádřila většina zastupitelského klubu ANO. Část těch zbylých má obavy, říká Macura

Ostravský primátor Tomáš Macura, který v pondělí oznámil svůj odchod z ANO, cítí většinovou podporu svého zastupitelského klubu. Ostatní mají obavy z toho, co by se dělo, kdyby podporu vyjádřili, řekl v pátečním Interview ČT24. Nejvíce poplácávání po zádech dostávám na chodbách, tvrdí. Stojí si také za tím, že centrální vedení ANO vytváří na zastupitele nátlak.
17. 2. 2023|

ANO chce, abych skončil jako primátor Ostravy, říká Macura. Tlak cítí i Vondrák, Havlíček mluví o spikleneckých teoriích

Vedení hnutí ANO údajně vyvíjí nátlak na odchod ostravského primátora Tomáše Macury z funkce. Macura, který ukončil členství v ANO, to ve čtvrtek napsal na Twitteru. Tlak cítí i moravskoslezský hejtman Ivo Vondrák (ANO), který minulý týden rezignoval na funkci místopředsedy hnutí. Oba delší dobu kritizují směřování ANO a v prezidentské volbě nepodpořili předsedu ANO Andreje Babiše, ale jeho protikandidáta Petra Pavla. Podle prvního místopředsedy ANO Karla Havlíčka jsou Macura s Vondrákem v zajetí spikleneckých teorií. Do Ostravy přijel i hlavní manažer hnutí Jan Richter, který měl údajně zastupitelům ANO vyhrožovat, že pokud podpoří Macuru, bude oblastní organizace v Ostravě zrušena.
16. 2. 2023Aktualizováno16. 2. 2023, 21:01|

Koaliční smlouva v Ostravě je podepsána. Pokračovat budou ANO, SPOLU a Piráti

V Ostravě bude pokračovat současná koalice, tedy ANO, SPOLU a Piráti, koaliční smlouva už byla podepsána. Primátor Tomáš Macura (ANO) už dříve uvedl, že taková spolupráce se v uplynulých čtyřech letech osvědčila. Zástupci ANO se v pondělí setkali i s představiteli hnutí Ostravak, které bylo ve volbách třetím nejúspěšnějším uskupením. Hnutí se nakonec na vládě podílet nebude.
27. 9. 2022Aktualizováno27. 9. 2022, 13:17|