Podporu mi vyjádřila většina zastupitelského klubu ANO. Část těch zbylých má obavy, říká Macura

Interview ČT24 – Tomáš Macura (17. 2. 2023) (zdroj: ČT24)

Ostravský primátor Tomáš Macura, který v pondělí oznámil svůj odchod z ANO, cítí většinovou podporu svého zastupitelského klubu. Ostatní mají obavy z toho, co by se dělo, kdyby podporu vyjádřili, řekl v pátečním Interview ČT24. Nejvíce poplácávání po zádech dostávám na chodbách, tvrdí. Stojí si také za tím, že centrální vedení ANO vytváří na zastupitele nátlak.

Macura v pondělí oznámil svůj odchod z ANO. Uvedl také, že na zastupitelském klubu nabídne k dispozici primátorskou funkci. To, zda v čele města zůstane, neodhadoval. „O mém osudu budou především rozhodovat kolegové v zastupitelském klubu,“ uvedl. Potrvdil, že už dostal nabídky z jiných politických uskupení, nicméně je odmítl. „Jsem si jist, že toto volební období je mým posledním,“ řekl.

V pětapadesátičlenném zastupitelstvu má nynější koalice v Ostravě tvořená ANO, koalicí SPOLU (ODS, KDU-ČSL a TOP 09) a Piráty převahu 33 hlasů. V opozici je hnutí Ostravak, SPD, Starostové pro Ostravu a Ostravská levice. Koaliční strany Macurovi dle jeho slov vyjadřují podporu. Tu cítí prý i ze zastupitelského klubu ANO. „Ale samozřejmě jsme v politice. A ta situace se může změnit,“ podotkl.

Složení zastupitelstva v Ostravě
Zdroj: ČT24

Klub ANO v Ostravě má 21 členů. Podle Macury mu na čtvrtečním jednání vyjádřila podporu většina z nich. Přesný počet ale zveřejňovat nechtěl. Významná část těch, kteří podporu nevyjádřili, má podle Macury „obavy z toho, co by se dělo, kdyby podporu vyjádřili“.

Ostravský primátor tvrdí, že na členy zastupitelského klubu je z vedení ANO vytvářen nátlak. „Jakkoliv je toto místopředsedy klubu zpochybňováno, tak se to děje a naši lidé mají obavy,“ řekl.

Centrální nátlak?

Tyto obavy podle něj pramení z široké škály možných opatření. „A končí vyřazením konkrétních lidí z kandidátky v případě nějakých příštích voleb, a samozřejmě takovým tím kolektivním trestem je hrozba zrušení celé místní či oblastní organizace, což je mimochodem i případ, kterým se dnes argumentuje v Ostravě,“ tvrdí Macura.

Už ve čtvrtek uvedl, že centrální vedení vyslalo do Ostravy manažera ANO Jana Richtera, který údajně tlačí na konec Macury v čele města a hrozí zrušením ostravské organizace. Taková tvrzení popřel první místopředseda ANO Karel Havlíček i Richter. „Odmítám to, aby na jednu stranu místopředsedové hnutí Havlíček a (Alena) Schillerová do médií tvrdili, že žádným způsobem nezasahují do fungování organizací ve městech a regionech a ve skutečnosti tady vysílali emisary, aby ten nátlak vytvářeli. Je to lež a já si myslím, že je třeba se v tomto případě ozvat,“ zdůraznil Macura.

Podle Macury jsou konkrétní lidé oslovováni ze strany špiček ANO. „Jsou jim nabízeny pozice jako pozitivní motivace – to je ten cukr. A jako bič jim je vyhrožováno, že pokud neodstraní Macuru, tak mohou následovat i krajní řešení,“ uvedl ostravský primátor.

„Bez vnitrostranické diskuze“

S celostátním vedením strany se Macura už delší dobu názorově rozcházel. V lednové prezidentské volbě nepodpořil šéfa ANO Andreje Babiše. Oznámil, že volil jeho protikandidáta. Vysvětlil to tím, že Babiš podle něj nemá k prezidentské funkci předpoklady.

Macura řekl, že se nevymezuje proti vlastní straně, ale proti jejímu směřování. „A proti tomu, že není vůbec žádný prostor pro vnitrostranickou diskuzi. Pro mě tou poslední kapkou v poháru bylo vyjádření pana předsedy Babiše po posledním jednání předsednictva hnutí, kdy mimo jiné zamítl jakoukoliv možnou debatu o budoucím směřování hnutí,“ sdělil.

Kritizoval také to, že nezazněla reflexe prezidentských voleb. „Nerozešel jsem se ve zlém s hnutím ANO jako takovým, ale rozešel jsem se s tím, jakým způsobem to hnutí aktuálně směřuje,“ dodal.

Podotkl také, že se s několika kolegy snažil průběžně směřování ANO usměrňovat. „Mám pocit, že se nám to i nějakou dobu dařilo. Až ty poslední měsíce či týdny, zejména v souvislosti s prezidentskou volbou a se způsobem vedení prezidentské kampaně ze strany Babiše a jeho týmu, mi přišlo, že to překročilo mou vlastní osobní červenou linii,“ řekl. Zmínil například cílení na voliče SPD.

Macura nemá pocit, že by byl se svými postoji osamocen. Dle svých slov mu členové vyjadřují podporu – nikoliv ale veřejně. „Nejvíce poplácávání po zádech dostávám na chodbách. A je to skutečně problém toho, že není odvaha kolegů s těmi věcmi vystoupit. Ale to, že je to trápí v jiných městech, regionech, je pravda,“ řekl.