TÉMA

Starostové pro Ostravu

Meziresortní skupina řeší situaci kolem heřmanické haldy. Ekologická zátěž trápí Ostravu desítky let

Budoucnosti prohořívající heřmanické haldy v Ostravě, která znečišťuje ovzduší v okolí, má vyřešit expertní pracovní skupina ustavená ministerstvem průmyslu a obchodu. Poprvé se sešla v úterý. Hodnoty rakovinotvorného benzoapyrenu jsou na nejbližších měřicích stanicích v okolí haldy pravidelně překračovány přibližně trojnásobně. Sanaci této ekologické zátěže momentálně komplikuje i několik soudních sporů.
5. 3. 2024|

Prohořívání heřmanické haldy postupuje ke skládce chemikálií i kalové nádrži

Plocha podzemního hoření heřmanické haldy v Ostravě se rozšířila, přiblížila se ke kalové nádrži K1. Kromě uhelných zbytků jsou v ní odpadní vody z koksovny s vysokým obsahem fenolu, čpavku a dalších nebezpečných chemikálií. Množstvím materiálu odpovídá nádrž třetině největší ekologické zátěže – ostravským lagunám.
19. 2. 2024|

Ostrava chce vrátit život do lesoparku Benátky. Mluví se o tom dvacet let a bude ještě nejméně dva další

Benátky na pomezí ostravské Nové Vsi a Hulváků byly za první republiky oblíbenou rekreační destinací s koupalištěm, rybníky a výletní restaurací. Od konce devadesátých let je to ale místo, pro které se nepodařilo najít využití. Současné vedení města chce dotáhnout do konce projekt z posledních let a lesopark znovu proměnit ve sportovně-odpočinkový areál.
10. 7. 2023|

Novým ostravským primátorem zvolili zastupitelé Dohnala, Macura skončil

Primátorem Ostravy ve středu dopoledne zastupitelé zvolili Jana Dohnala (ODS) z uskupení SPOLU (ODS, KDU-ČSL, TOP 09). Třetí největší město republiky povede nová koalice, ve které budou uskupení ANO, SPOLU, Ostravak, Starostové pro Ostravu a Piráti. V pětapadesátičlenném zastupitelstvu bude mít koalice 37 hlasů, koaliční smlouvu subjekty podepsaly ráno.
26. 4. 2023Aktualizováno26. 4. 2023, 13:25|

Primátorem Ostravy bude Jan Dohnal z ODS

Ostravu povede koalice složená z ANO a uskupení SPOLU (ODS, KDU-ČSL a TOP 09), Ostravak, Starostové pro Ostravu a Piráti. Primátorem bude Jan Dohnal (ODS), který byl dosud náměstkem pro dopravu a sport. Dohodli se na tom v úterý zástupci jednotlivých koaličních subjektů. V pětapadesátičlenném zastupitelstvu bude mít nová koalice převahu 37 hlasů. Je to o čtyři hlasy více, než měla dosavadní koalice tvořená ANO, SPOLU a Piráty, která se rozpadla kvůli štěpení ANO. ODS měla post ostravského primátora naposledy v roce 2002. Koaliční smlouvu zástupci stran podepíšou ve středu.
25. 4. 2023Aktualizováno25. 4. 2023, 21:05|

V Ostravě je údajně dohoda na primátorovi ze SPOLU, ANO to ale popírá

V jednáních o podobě nové koalice v Ostravě je údajně dohoda na primátorovi, který by měl být z uskupení SPOLU, a na početním rozdělení jedenácti míst v radě. Agentuře ČTK to ve středu večer potvrdily dva zdroje obeznámené s průběhem koaličního vyjednávání. Předsedkyně klubu zastupitelů hnutí ANO Hana Tichánková to ale v zaslané SMS popřela.
19. 4. 2023Aktualizováno19. 4. 2023, 23:16|

Koalici v Ostravě by mohli vytvořit ANO, SPOLU, Ostravak, Starostové a Piráti. Shoda na obsazení ale není

V Ostravě se rýsuje nová koalice pro vedení města. Hnutí ANO, uskupení SPOLU, hnutí Ostravak, Starostové pro Ostravu a Piráti se dohodli na programových prioritách, ale zatím se neshodli na personálním obsazení, především na tom, kdo bude primátor. Po pátečním jednání to řekli předsedkyně klubu ANO Hana Tichánková a lídr SPOLU, náměstek primátora Jan Dohnal (ODS). Další jednání budou mít v pondělí.
14. 4. 2023|

Zastupitelský klub ANO v Ostravě opustil Miroslav Otisk. Jde už o osmého člena hnutí

Klub zastupitelů ANO v Ostravě v pondělí opustil v pořadí už osmý člen, městský zastupitel a místostarosta Poruby Miroslav Otisk. Následně se stal členem klubu Nezařazení, který vznikl okolo primátora Tomáše Macury (dříve ANO). Otisk řekl, že v současné vedení klubu ANO ztratil důvěru. Kvůli štěpení hnutí ANO se v Ostravě před časem rozpadla koalice, kterou kromě ANO tvořilo ještě uskupení SPOLU a Piráti. Ztratila většinu hlasů v pětapadesátičlenném městském zastupitelstvu. V Ostravě se aktuálně vedou jednání o podobě nové koalice. Hnutí ANO má z původních 21 členů 13.
3. 4. 2023Aktualizováno3. 4. 2023, 20:32|

Podporu mi vyjádřila většina zastupitelského klubu ANO. Část těch zbylých má obavy, říká Macura

Ostravský primátor Tomáš Macura, který v pondělí oznámil svůj odchod z ANO, cítí většinovou podporu svého zastupitelského klubu. Ostatní mají obavy z toho, co by se dělo, kdyby podporu vyjádřili, řekl v pátečním Interview ČT24. Nejvíce poplácávání po zádech dostávám na chodbách, tvrdí. Stojí si také za tím, že centrální vedení ANO vytváří na zastupitele nátlak.
17. 2. 2023|

ANO chce, abych skončil jako primátor Ostravy, říká Macura. Tlak cítí i Vondrák, Havlíček mluví o spikleneckých teoriích

Vedení hnutí ANO údajně vyvíjí nátlak na odchod ostravského primátora Tomáše Macury z funkce. Macura, který ukončil členství v ANO, to ve čtvrtek napsal na Twitteru. Tlak cítí i moravskoslezský hejtman Ivo Vondrák (ANO), který minulý týden rezignoval na funkci místopředsedy hnutí. Oba delší dobu kritizují směřování ANO a v prezidentské volbě nepodpořili předsedu ANO Andreje Babiše, ale jeho protikandidáta Petra Pavla. Podle prvního místopředsedy ANO Karla Havlíčka jsou Macura s Vondrákem v zajetí spikleneckých teorií. Do Ostravy přijel i hlavní manažer hnutí Jan Richter, který měl údajně zastupitelům ANO vyhrožovat, že pokud podpoří Macuru, bude oblastní organizace v Ostravě zrušena.
16. 2. 2023Aktualizováno16. 2. 2023, 21:01|

Koaliční smlouva v Ostravě je podepsána. Pokračovat budou ANO, SPOLU a Piráti

V Ostravě bude pokračovat současná koalice, tedy ANO, SPOLU a Piráti, koaliční smlouva už byla podepsána. Primátor Tomáš Macura (ANO) už dříve uvedl, že taková spolupráce se v uplynulých čtyřech letech osvědčila. Zástupci ANO se v pondělí setkali i s představiteli hnutí Ostravak, které bylo ve volbách třetím nejúspěšnějším uskupením. Hnutí se nakonec na vládě podílet nebude.
27. 9. 2022Aktualizováno27. 9. 2022, 13:17|

V komunálních volbách v Ostravě zvítězilo ANO. Jeho zisk je vyšší než před čtyřmi lety

Komunální volby v Ostravě stejně jako před čtyřmi lety vyhrálo hnutí ANO. Na druhém místě je s odstupem SPOLU a třetí místo patří hnutí Ostravak. Hnutí ANO uspělo i v jednotlivých městských obvodech. Voličská účast vystoupala nad 35 procent.
24. 9. 2022Aktualizováno25. 9. 2022, 02:08|

Politici v debatě probírali bezpečnost a bydlení v Ostravě

Podle respondentů výzkumu agentury Kantar pro ČT jsou velkým problémem Ostravy kriminalita, drogy a hazard. Za zásadní problém toto téma považuje 44 procent dotázaných, za středně velký čtyři oslovení lidé z deseti a za zanedbatelný nebo malý problém desetina respondentů. Zbytek neví. Jak se k tomuto problému staví, odpovídali v třetí části předvolební debaty ČT lídři kandidátek sedmi uskupení –⁠ za ANO 2011 Tomáš Macura, za hnutí Ostravak Lukáš Semerák, za Koalici SPOLU Jan Dohnal, za Svobodu a př. demokracii (SPD) Peter Harvánek, za STAROSTY pro OSTRAVU Jiří Jureček, za PŘÍSAHU Roberta Šlachty Lukáš Dvorský a za Koalici ČSSD a LEČO Petr Kajnar. Věnovali se i otázce dostupného bydlení.
13. 9. 2022|

Lídři kandidátek v ostravských komunálních volbách navrhují řešení energetické krize

Lídři kandidátek v Ostravě diskutovali v druhé části debaty ČT před komunálními volbami o řešení energetické a ekonomické krize. Své návrhy představili za ANO 2011 Tomáš Macura, za hnutí Ostravak Lukáš Semerák, za Koalici SPOLU Jan Dohnal, za Svobodu a př. demokracii (SPD) Peter Harvánek, za STAROSTY pro OSTRAVU Jiří Jureček, za PŘÍSAHU Roberta Šlachty Lukáš Dvorský a za Koalici ČSSD a LEČO Petr Kajnar.
12. 9. 2022|

Kandidáti na ostravského primátora debatovali o městských financích i programových prioritách

Za necelé dva týdny se v Česku konají komunální volby, Česká televize k této příležitosti připravila sérii předvolebních debat. Ta první se uskutečnila v Ostravě. V její první části přednesli své priority a názory na financování chodu města lídři sedmi kandidujících subjektů – za ANO 2011 Tomáš Macura, za hnutí Ostravak Lukáš Semerák, Koalici SPOLU Jan Dohnal, za Svobodu a př. demokracie (SPD) Peter Harvánek, za STAROSTY pro OSTRAVU Jiří Jureček, za PŘÍSAHU Roberta Šlachty Lukáš Dvorský a za Koalici ČSSD a LEČO Petr Kajnar.
12. 9. 2022Aktualizováno12. 9. 2022, 22:39|