Meziresortní skupina řeší situaci kolem heřmanické haldy. Ekologická zátěž trápí Ostravu desítky let

Ministerstvo průmyslu a obchodu jedná o sanaci heřmanické haldy (zdroj: ČT24)

Budoucnosti prohořívající heřmanické haldy v Ostravě, která znečišťuje ovzduší v okolí, má vyřešit expertní pracovní skupina ustavená ministerstvem průmyslu a obchodu. Poprvé se sešla v úterý. Hodnoty rakovinotvorného benzoapyrenu jsou na nejbližších měřicích stanicích v okolí haldy pravidelně překračovány přibližně trojnásobně. Sanaci této ekologické zátěže momentálně komplikuje i několik soudních sporů.

Expertní skupina se shodla na tom, že chce další dvě místa, na kterých se bude měřit kvalita ovzduší. „Projekt připravuje Státní zdravotní ústav. Máme vytipovány dvě lokality, budou tam dvě stabilní stacionární měřicí stanice, které budou měřit 24 hodin denně a sedm dní v týdnu,“ uvedl ředitel státního podniku Diamo Ludvík Kašpar.

Heřmanická halda je od obydlené části Ostravy vzdálena jen několik set metrů. Diamo ji má na starosti už přes dvacet let. Za celou dobu utratil za sanaci ze státního rozpočtu stovky milionů korun. „V tuto chvíli je to někde do čtyř set milionů korun,“ upřesnil Kašpar.

Cílem komise je přijít na nejlepší způsob řešení. „Chceme na příštím jednání projednávat technické varianty řešení sanace odvalu, které budou k dispozici zhruba do čtrnácti dnů,“ vysvětlil zástupce vrchního ředitele sekce hospodářství na ministerstvu průmyslu a obchodu Eduard Muřický.

Situaci komplikují soudní spory

První jednání mezirezortní komise bylo bez politiků, účastnili se ho hlavně odborníci z řad úředníků a zástupci jednotlivých dotčených organizací, a to například z ministerstva průmyslu a obchodu, ministerstva životního prostředí či báňského úřadu.

Problémů kolem ostravské haldy je přitom stále více. Lokalita je zatížena už sedmi soudními spory. A relativně nedávná šetření zjistila také to, že v místě je kalová nádrž s chemickými látkami, která měla být vytěžena už před více než deseti lety. „V roce 2012 šla z naší strany informace, že kaly byly odtěženy, v roce 2017 se potvrdilo, že nikoli,“ uvedl Kašpar. Boháč vyzval Diamo k určovací žalobě.

Další jednání mezirezortní skupiny bude na konci března. Do té doby by už mohla mít k dispozici některé výsledky šetření České inspekce životního prostředí.