Ostrava chce vrátit život do lesoparku Benátky. Mluví se o tom dvacet let a bude ještě nejméně dva další

Budoucnost ostravských Benátek (zdroj: ČT24)

Benátky na pomezí ostravské Nové Vsi a Hulváků byly za první republiky oblíbenou rekreační destinací s koupalištěm, rybníky a výletní restaurací. Od konce devadesátých let je to ale místo, pro které se nepodařilo najít využití. Současné vedení města chce dotáhnout do konce projekt z posledních let a lesopark znovu proměnit ve sportovně-odpočinkový areál.

Lesopark Benátky v Ostravě-Hulvákách v posledních desetiletích zpustl. Teď se spolu se vznikem trati pro horská kola místo začíná opět probouzet k životu. V neděli se tam konal republikový pohár pro děti a mládež. „Ta myšlenka byla vybudovat v Ostravě nějaké místo, kde by se s dětmi dalo bezpečně trénovat. Ze všech míst je sem kousek,“ řekl předseda sportovního klubu a stavitel trati Radovan Šťastný.

Vedle trati až do devadesátých let minulého století fungovalo koupaliště. Stavělo se od roku 1928 podle návrhu architekta Jaromíra Moučky. První sezonu zahájilo v létě 1930 a patřilo k nejmodernějším v zemi. „V Ostravě do té doby koupaliště nebylo, toto bylo první. Předtím se lidé koupali v Odře nebo Ostravici. Byla to obrovská novinka po všech stránkách, lidé si zvykali, jak se chodí na koupaliště, že tam jsou šatny, sprchy,“ popsal vedoucí oddělení služeb Archivu města Ostravy Jozef Šerka.

Bývalá Jarkova výletní restaurace, která byla zbourána v 80. letech
Zdroj: MMO

Zůstaly stromy a prázdná louka

Bazény a další zázemí nechalo město před lety odstranit. Zůstaly stromy a prázdná louka. A také plány, co s Benátkami dále. Návrhů byla celá řada, ten poslední, který rozpracovalo minulé vedení města, počítá s návratem sportovně-odpočinkového využití. „Je to plocha, která si říká o to, že má být revitalizovaná. Začíná od benátských rybníků, kde by měla být možnost se projet na lodičkách a relaxace u rybníčků i nějaké drobné občerstvení a zázemí,“ řekl náměstek primátora Ostravy Aleš Boháč (Starostové pro Ostravu).

Například v místě bývalého koupaliště by mohla vzniknout slunící plocha s prvky pro děti. Vedení města zároveň prosazuje dvě lávky pro pěší, jednu přes ulici 28. října, druhou přes Plzeňskou.

„Lidé jsou zvyklí chodit za rekreací, takže my budeme jedině rádi, když město projekt uchopí a dokončí,“ řekl starosta Ostravy-Mariánských Hor a Hulvák Patrik Hujdus (STAN). Rozpočet šplhá ke třem stům milionů, pomoci by mohly dotace. Projekt zatím ale nemá stavební povolení. Původně měla proměna začít letos, teď nejdříve za dva roky.