ANO chce, abych skončil jako primátor Ostravy, říká Macura. Tlak cítí i Vondrák, Havlíček mluví o spikleneckých teoriích

Vedení hnutí ANO údajně vyvíjí nátlak na odchod ostravského primátora Tomáše Macury z funkce. Macura, který ukončil členství v ANO, to ve čtvrtek napsal na Twitteru. Tlak cítí i moravskoslezský hejtman Ivo Vondrák (ANO), který minulý týden rezignoval na funkci místopředsedy hnutí. Oba delší dobu kritizují směřování ANO a v prezidentské volbě nepodpořili předsedu ANO Andreje Babiše, ale jeho protikandidáta Petra Pavla. Podle prvního místopředsedy ANO Karla Havlíčka jsou Macura s Vondrákem v zajetí spikleneckých teorií. Do Ostravy přijel i hlavní manažer hnutí Jan Richter, který měl údajně zastupitelům ANO vyhrožovat, že pokud podpoří Macuru, bude oblastní organizace v Ostravě zrušena.

„Do Ostravy dnes míří hlavní manažer hnutí (Jan Richter) s jednoznačným zadáním ‚přesvědčit‘ členy zastupitelského klubu o nutnosti zbavení se Macury,“ napsal primátor na Twitteru.

Richter jeho slova označil za nesmysl. „Jedu na místo, abych zjistil, jaká je v tamní organizaci situace, což je práce hlavního manažera hnutí. Bylo by naopak divné, pokud bych tam nejel,“ reagoval ve svém vyjádření. 

Na radnici Slezské Ostravy, kde je starostou nový předseda ostravské oblastní organizace Richard Vereš, dorazil Richter krátce před 13:30. Znovu zopakoval, že jde o běžnou návštěvu. „Já jsem přijel, jako jezdím běžně na organizace v rámci celé České republiky. Mám schůzku s předsedou oblastní organizace. To je všechno,“ uvedl Richter, který se dále odmítl vyjadřovat.

Nový předseda ostravské oblastní organizace hnutí ANO Richard Vereš po jednání znovu odmítl, že by byl na členy klubu ostravských zastupitelů vytvářený jakýkoliv nátlak. „Já jsem dneska na tom klubu byl, všichni ti členové se tam vyjádřili a nikdo z nich neřekl, že by na něho jakýkoliv nátlak byl vyvíjen,“ uvedl.

Primátor uvedl, že má také signály o tom, že je snaha využít k jeho odchodu opozici. „Ty signály mám, samozřejmě nemám je doložené. Mám informace, že různá jednání probíhají. Že by tím druhým chtěným bonusem poté, co se zbaví mě, ještě bylo, kdyby se na koalici ve městě nepodílely žádné vládní strany. To by hnutí ANO pravděpodobně uvítalo jako kompletní vítězství v dané chvíli,“ řekl.

Co by mohlo ANO slíbit opozici?

Pro opozici by podle Macury mohlo být plusem i zrušení projektu výstavby koncertního sálu, který Macura prosazuje a vůči kterému se opozice vymezovala i v předvolební kampani.

„Mám informace, že mezi benefity, které by z toho mohly účastníkům plynout, jsou i takové, že by v takovém případě byly k dispozici peníze, které si léta střádáme na koncertní halu, ale třeba i na opravu městské nemocnice a podobně. Že jsou tam najednou k dispozici nějaké miliardy korun, které by noví členové vedení města mohli využít nějakým jiným způsobem,“ uvedl Macura. 

Podle primátora současný nátlak ukazuje, že vedení hnutí ztratilo veškeré zábrany. „Byl jsem několik let členem vedení hnutí a skutečně až takové postupy se nepoužívaly. Byl jsem u toho, když se rušily buňky v Opavě, Brně a podobně, ale nikdy se nepoužívalo takových nátlakových metod. Svědčí to o tom, že současné vedení hnutí ANO ztratilo podle mě jakékoliv brzdy,“ řekl.

Macura tvrdí, že je připraven na všechny varianty, tedy i možné odvolání z funkce. „Když jsem oznámil své vystoupení z hnutí i své námitky vůči kandidatuře pana Babiše na prezidenta, tak jsem počítal, že to bude mít nějaké dopady. Také jsem při vystoupení z ANO řekl, že přijdu v úterý na zastupitelský klub a řeknu zastupitelům, že dávám svoji funkci k dispozici a pojďme se bavit o tom, kdo by měl být primátorem. Zda chtějí, abych to dělal ještě nějakou dobu já jako nestraník, nebo někdo jiný,“ připomněl.

Podle Macury i Vondráka vedení ANO jedná v rozporu s tím, co první místopředseda hnutí Karel Havlíček a místopředsedkyně Alena Schillerová deklarovali v médiích, tedy že nebude do rozhodování zastupitelstev vstupovat.

„Realita je naprosto opačná proti tomu, co oba dva členové vedení hnutí ANO říkají. Já jsem si žádné iluze nedělal, že by se hnutí ANO nepokoušelo nějak ovlivnit naše členy, ale nemusí u toho prachsprostě lhát,“ řekl ostravský primátor.

V zajetí spikleneckých teorií, říká Havlíček

„Nemůžu teď žádné další informace říkat, což asi chápete proč. Samozřejmě, že tlak je a ten tlak tady je už delší dobu, to mi ti členové říkají. O tom není sporu. Nemohu říkat jména, protože oni se už v daný okamžik cítí extrémně ohroženi,“ prohlásil Vondrák.

Moravskoslezský hejtman dodal, že z dostupných informací může potvrdit, že je vyvíjen tlak na to, aby Macura opustil funkci. „Samozřejmě se potažmo počítá, že tak to bude i se mnou. Uvidím, co se bude dít dál,“ řekl Vondrák.

„Kolegové jsou v zajetí spikleneckých teorií,“ reagoval Havlíček. Zmatek podle něj vyvolali svými kroky právě Vondrák s Macurou. „Možná si to neuvědomují, ale stále jde o organizace hnutí ANO, ne o jejich buňky, proto tam i hlavní manažer jel. ANO v kraji a oblasti není izolovaná jednotka a nás pochopitelně zajímají názory našich členů v regionu,“ dodal.

Macura se delší dobu názorově rozcházel s celostátním vedením strany. V lednové volbě prezidenta nepodpořil svého stranického šéfa Babiše. Oznámil, že volil jeho protikandidáta. Vysvětlil to tím, že Babiš podle něj nemá k prezidentské funkci předpoklady. Stejně se zachoval i moravskoslezský hejtman a tehdejší místopředseda ANO Vondrák.

Macura má podporu od části koalice, ale i mezi členy ANO

Macura v pondělí oznámil odchod z hnutí ANO a uvedl, že na zastupitelském klubu nabídne k dispozici primátorskou funkci a nechá o svém dalším působení v čele města rozhodnout své kolegy. Podporu Macurovi už dříve vyjádřili někteří koaliční partneři.

Významná většina ostravského klubu zastupitelů ANO setrvání Macury ve funkci primátora podporuje také, řekla předsedkyně klubu ANO a primátorova náměstkyně Kateřina Šebestová. Na čtvrtečním jednání se sešlo 18 z 21 členů zastupitelského klubu ANO. „Shodli jsme se na významné většinové podpoře setrvání primátora a celého vedení města. Vzhledem k tomu, že jsme nedošli k úplné shodě, budeme se situací dále zabývat. Předmětem středečního zastupitelstva ale nebude,“ uvedla.

Šebestová dodala, že členové klubu hlasování o důvěře primátorovi, případně vedení města, nevyvolají. „Je nás 21, tři lidé dnes nebyli, protože dva jsou mimo Ostravu a jeden je nemocný. Situace je taková, že na naše členy je vyvíjen hrozný nátlak,“ uvedla. 

Richter údajně zastupitelům ANO vyhrožoval

Tvrzení Richtera, že šlo o běžnou návštěvu, ale Šebestová odmítá. Podle ní ve čtvrtek naopak někteří členové klubu zastupitelů byli pod jeho velkým nátlakem. Tvrdí, že jim vyhrožoval zrušením oblastní organizace v Ostravě v případě, že podpoří Macuru v pozici primátora. „Je absurdní, jaké praktiky dokážeme v hnutí použít k prosazení pomsty,“ řekla Šebestová. 

Deník N ve čtvrtek uvedl, že předsednictvo ANO minulý týden odhlasovalo návrh na vyloučení Vondráka, Macury a jeho náměstkyně Zuzany Bajgarové z ANO. Vyplývá to z dokumentů, které předsednictvo poslalo krajské organizaci hnutí. Macura Deníku N potvrdil, že návrh na vyloučení má. Podle prvního místopředsedy ANO Karla Havlíčka to předsednictvo řešilo až po Vondrákově odchodu z jednání z toho důvodu, že hejtman už v tu dobu nebyl členem předsednictva. 

V pětapadesátičlenném zastupitelstvu má nynější koalice tvořená ANO, koalicí SPOLU (ODS, KDU-ČSL a TOP 09) a Piráty převahu 33 hlasů, ANO má v zastupitelstvu 21 mandátů. V opozici je hnutí Ostravak, SPD, Starostové pro Ostravu a Ostravská levice.