Koaliční smlouva v Ostravě je podepsána. Pokračovat budou ANO, SPOLU a Piráti

Tisková konference k povolebnímu vyjednávání v Ostravě (zdroj: ČT24)

V Ostravě bude pokračovat současná koalice, tedy ANO, SPOLU a Piráti, koaliční smlouva už byla podepsána. Primátor Tomáš Macura (ANO) už dříve uvedl, že taková spolupráce se v uplynulých čtyřech letech osvědčila. Zástupci ANO se v pondělí setkali i s představiteli hnutí Ostravak, které bylo ve volbách třetím nejúspěšnějším uskupením. Hnutí se nakonec na vládě podílet nebude.

„Městská rada bude mít v nadcházejícím volebním období jedenáct členů, z toho hnutí ANO obsadí šest pozic,“ řekl Macura, který by měl být znovu zvolen primátorem. SPOLU podle něj připadnou čtyři místa radních a Pirátům zbylé jedno místo.

Primátor řekl, že v rozdělení resortů nedochází k žádným dramatickým změnám. „Hnutí ANO si de facto ponechává stávající portfolio, a to včetně většiny personálního obsazení,“ uvedl. Náměstkyněmi za ANO zůstávají Kateřina Šebestová, která bude mít na starost životní prostředí, a Zuzana Bajgarová, jež bude mít v gesci investice.

„Jedinou změnou je, že namísto pana náměstka (Radima) Babince bude náměstkem pro odbor majetku a veřejných zakázek Karel Malík, který byl doposud členem rady jakožto neuvolněný, a Martina Bednáře střídá na pozici neuvolněného člena rady Miroslav Otisk z Poruby. Dále bude členem rady Ondřej Němeček z Moravské Ostravy a Přívozu,“ přiblížil.

Oproti dosavadním šesti bude mít sedm náměstků. Koalice Spolu bude mít v radě čtyři lidi, z toho tři náměstky. Jan Dohnal bude mít v gesci dopravu a sport, Miroslav Svozil (oba ODS) bude mít na starost finance, které měl dosud vedle funkce primátora na starosti Macura. Na pozici náměstka zůstává Zbyněk Pražák (KDU-ČSL), který bude mít na starosti sociální věci a zdravotnictví. Neuvolněným členem rady za koalici Spolu bude Vladimír Cigánek (ODS).

„Andrei Hoffmannové (Piráti) coby náměstkyni zůstává resort vzdělávání, ale k němu si přibírá kulturu, a naopak se vzdává resortu sportu ve prospěch pana Dohnala,“ doplnil současný primátor.

Macura dále uvedl, že při koaličních vyjednáváních poměrně rychle našli průsečík mezi programovými prioritami všech tří politických subjektů. „V prvé řadě je to o tom, že jsme připraveni pomoci lidem i institucím při překonávání energetické a ekonomické krize celou řadou opatření, jejichž detaily budeme ještě ladit,“ řekl Macura.

Bez Ostravaka

„Už v sobotu okolo deváté hodiny večer se setkali lídři ANO a koalice SPOLU. Od té doby bylo prakticky jasné, že tato dvě uskupení společně do vedení města půjdou. Lídr koalice SPOLU Jan Dohnal nám řekl, že našli shodu prakticky ve všech důležitých bodech programu, a že věří, že se toto spojení nakonec uskuteční,“ uvedl redaktor ČT Jiří Šíma ještě před ohlášením podpisu koaliční smlouvy. 

„V koalici nebude hnutí Ostravak, a to i přesto, že primátor Tomáš Macura hned po sečtení hlasů říkal, že ho chce oslovit,“ dodal redaktor. Lídr hnutí Ostravak Lukáš Semerák ČT řekl, že se s ANO sešel. Tam mu údajně bylo pouze oznámeno, že na vedení města se bude podílet ANO, SPOLU a Piráti. „Ostravak dostane možnost mít předsedu kontrolního výboru,“ doplnil Šíma.
 

Volby v Ostravě vyhrálo ANO, které získalo 21 mandátů. Druhé SPOLU má devět mandátů, třetí Ostravak bude mít osm zastupitelů. Čtvrtá SPD má sedm mandátů, čtyři zastupitele bude mít STAN, Piráti a KSČM mají po třech mandátech.

Ostravské zastupitelstvo má 55 členů, nová koalice bude mít většinu 33 zastupitelů.