Policie vypátrala muže, který padělal vstupenky na hokejový šampionát

Policie vypátrala muže, který podle ní padělal vstupenky na mistrovství světa v hokeji. Čtyřiatřicetiletý muž z Pelhřimovska pěti poškozeným prodal padělky za 600 tisíc korun. Podle detektivů bude podvedených mnohem více. Někteří lidé, kteří mají doma falešné vstupenky, o tom ještě nemusí vědět, protože zápasy, na které si je zakoupili, se budou teprve hrát. Muž je stíhán na svobodě, k trestné činnosti se doznal, získané peníze většinou použil na sázky v sázkové kanceláři.

„Případ je velmi rozsáhlý zejména počtem poškozených a podvedených osob, proto bude pro naše kriminalisty časově i procesně velmi náročné kontaktovat všechny poškozené osoby a zadokumentovat všechny spáchané skutky,“ uvedl zástupce ředitele územního odboru PČR Pelhřimov Luboš Jakoubek.

Kriminalisté při prověřování tohoto případu měli podle mluvčí podezření, že tento muž falšoval a prodával nejen vstupenky na hokejové mistrovství světa, ale také vstupenky na letošní mistrovství Evropy ve fotbale, které se teprve bude konat v červnu v Německu.

Zadokumentovat se zatím podařilo pět poškozených, kterým obviněný způsobil škodu za téměř 600 tisíc korun. „Jeden z podvedených totiž sám od podvodníka nakoupil větší množství vstupenek za téměř 490 tisíc. Tyto vstupenky pak dál rozprodával v domnění, že jsou pravé,“ podotkla policejní mluvčí Dana Čírtková. Padělky všech vstupenek, které muž prodával, mají stejný QR kód a čárový kód.

Falešné vstupenky prodával od listopadu

Muž začal podle kriminalistů trestnou činnost už koncem listopadu loňského roku, když prostřednictvím sociálních sítí, případně jiným způsobem, nabízel prodej vstupenek na mistrovství světa v ledním hokeji, případně vstupenek na jiná sportovní utkání, a nechal si posílat peníze na bankovní účet.

„Místo skutečných vstupenek, které neměl k dispozici, zasílal zájemcům padělky, které sám vyráběl. Většina falešných vstupenek na hokejové mistrovství světa je na zápasy, ve kterých hraje tým České republiky,“ uvedla mluvčí.

Policie doporučuje lidem, kteří si kupovali vstupenky mimo oficiální místa prodejů, aby si vstupenky zkontrolovali ještě předtím, než na zápasy vyjedou. Platí to jak pro utkání MS v hokeji, tak pro červnové Mistrovství Evropy ve fotbale v Německu.

„Pokud budou mít lidé jakékoliv podezření, že si zakoupili padělky vstupenek, mohou se s oznámením obrátit na kteroukoliv služebnu Policie České republiky. Doporučujeme, aby s sebou vzali podezřelé vstupenky a veškeré kontakty, údaje a čísla účtů, kam případně poslali platbu při jejich nákupu,“ dodala Čírtková.

Hokejový šampionát v Česku probíhá v Praze a Ostravě. Začal v pátek 10. května, zakončí ho zápasy o medaile v neděli 26. května. Za první čtyři dny šampionátu policie zaznamenala tři stovky falešných nebo opakovaně prodaných vstupenek na zápasy.