TÉMA

Hokej

Sportovní notičky: Euro i Nagano inspirovaly operu, o tenisáku se tančil balet

Kdo se v Hamburku nedostane na zápasy mistrovství světa, může zajít na fotbal do tamního operního sálu. Hrají Fotbalovou operu inspirovanou nejpopulárnějším sportem na světě. Sport a opera, balet či klasická hudba k sobě nemají tak daleko, jak by se mohlo zdát, dokazují v historii i další hudební kusy o výkonech na hřištích. Dmitrij Šostakovič či Bohuslav Martinů skládali o fotbale a v Národním divadle se zpívalo o Naganu.
19. 6. 2024|

Petr Pavel přijal na Hradě vítězné české hokejisty. Dostal od nich zlatou medaili

Prezident Petr Pavel přijal na Pražském hradě českou hokejovou reprezentaci, která získala zlaté medaile na mistrovství světa. Poděkoval jim za inspiraci a přijal za svůj postoj ke sportu ocenění. Češi se stali šampiony po nedělní výhře nad Švýcarskem. Zlato hokejisté na mistrovství světa vybojovali po čtrnácti letech. Prezident jim poděkoval i v šatně bezprostředně po utkání.
30. 5. 2024Aktualizováno30. 5. 2024, 14:55|

Premiér Fiala přijal hokejové mistry světa. Týmu udělil medaili Karla Kramáře

Premiér Petr Fiala (ODS) se setkal s českými hokejisty. Národní výběr, který na mistrovství světa vyhrál zlaté medaile, přijal v Kramářově vile. Češi se stali šampiony po nedělní výhře nad Švýcarskem. Zlato hokejisté na mistrovství světa vybojovali po čtrnácti letech. Hokejistům Fiala předal pamětní listy a jehlice do klopy s českým lvem. Týmu také udělil medaili Karla Kramáře. Mužstvo čeká i návštěva Pražského hradu. Tam na pozvání prezidenta Petra Pavla zamíří ve čtvrtek.
29. 5. 2024Aktualizováno29. 5. 2024, 14:43|

Hokej stmelí jen dočasně, míní historik. Hovořit o „národním pocitu“ je přehnané, říká sociolog

Čeští hokejisté se po čtrnácti letech stali mistry světa. Hovoří se tak o „druhém Naganu“ či o tom, jak úspěch dokázal spojit rozdělený národ. Historik sportu z Fakulty tělesné výchovy a sportu UK František Kolář však podotýká, že stmelení společnosti je jen dočasné. Až slavení opadne, společnost se podle něj opět rozdělí. Nadšení dlouho nevydrží ani dle sociologa Jana Herzmanna. Podle něj navíc nejde hovořit o radosti českého národa jako celku, když část společnosti hokej nezajímá. Hovořit o „národním nadšení“ je přehnané, řekl v 90' ČT24.
28. 5. 2024|

Fanoušci na Staroměstském náměstí oslavili s hokejisty zlato

Čeští hokejisté oslavili titul mistrů světa s fanoušky na Staroměstském náměstí v Praze. V nedělním finále porazili Švýcary 2:0 díky rozhodující trefě Davida Pastrňáka z 50. minuty, pojistku přidal do prázdné brány David Kämpf. Lidé mohli v centru hlavního města sledovat na velkoplošné obrazovce právě i finálový zápas.
27. 5. 2024Aktualizováno27. 5. 2024, 20:16|

Víc než osm set podvedených fanoušků. Mistrovství přineslo kromě zlaté medaile i škody za miliony

Na osm set podvedených fanoušků eviduje policie v souvislosti s právě skončeným mistrovstvím světa v hokeji. Desetinásobně víc falešných lístků nahlásili lidé v Praze – na policii se obrátili fanoušci s více než 730 falešnými vstupenkami. V Ostravě policie evidovala na 63 případů. Celková škoda se vyšplhala na necelé tři miliony korun. Dosud policie obvinila kvůli padělkům pět lidí.
27. 5. 2024Aktualizováno27. 5. 2024, 13:20|

Fanoušci na náměstích sledovali hokejové finále a slavili české zlato

Davy sledovaly finále hokejového šampionátu mezi Českem a Švýcarskem na pražském Staroměstském náměstí, velkoplošné obrazovky ale byly také v Brně, Českých Budějovicích i dalších městech. Závěrečné minuty zápasu viděly v České televizi podle předběžných údajů více než tři miliony diváků.
26. 5. 2024|

Nepřehlédnutelní maskoti na mistrovství. V kostýmech Boba a Bobka jsou akrobaté a tanečníci

Fanoušky na hokejovém mistrovství baví králíci z klobouku Bob a Bobek. Do obleků oficiálních maskotů šampionátu v Praze a Ostravě se každý den převlékají profesionální akrobaté a tanečníci.
21. 5. 2024|

Policie vypátrala muže, který padělal vstupenky na hokejový šampionát

Policie vypátrala muže, který podle ní padělal vstupenky na mistrovství světa v hokeji. Čtyřiatřicetiletý muž z Pelhřimovska pěti poškozeným prodal padělky za 600 tisíc korun. Podle detektivů bude podvedených mnohem více. Někteří lidé, kteří mají doma falešné vstupenky, o tom ještě nemusí vědět, protože zápasy, na které si je zakoupili, se budou teprve hrát. Muž je stíhán na svobodě, k trestné činnosti se doznal, získané peníze většinou použil na sázky v sázkové kanceláři.
16. 5. 2024Aktualizováno16. 5. 2024, 12:56|

Na 270 podvedených za tři dny. Neplatných vstupenek na hokejový šampionát přibývá

Od začátku hokejového šampionátu eviduje pražská policie už bezmála 250 falešných vstupenek. Pro ČT to v pondělí potvrdila policejní mluvčí Eva Kropáčová. V Ostravě, kde český tým v základní skupině nehraje, řešila krajská policie o poznání méně případů – do pondělního rána přesně dvacet tři. Někteří lidé se podle policistů prokázali namnoženými lístky, někteří měli úplná falza.
13. 5. 2024Aktualizováno13. 5. 2024, 19:31|

V Praze se konají tři velké akce, dohlížejí stovky policistů. Je to mimořádná výzva, míní primátor Svoboda

V Praze se v sobotu konají hned tři velké akce – druhý den hokejového mistrovství, fotbalové derby Sparty se Slavií a koncert kapely Rammstein. Všechny události pro metropoli znamenají zvýšený nápor lidí a také preventivní bezpečnostní opatření. Ta jsou posílená v okolí sportovních hal nebo významných dopravních uzlů.
11. 5. 2024Aktualizováno11. 5. 2024, 21:16|

Je potřeba podporovat sport od dětských kategorií, shodli se poslanci v debatě o financování

Poslanci v pořadu Události, komentáře v souvislosti s mistrovstvím světa v ledním hokeji debatovali o budoucnosti hokeje a obecně sportu a jeho financování. Předseda sněmovního podvýboru pro sport Jakub Janda (ODS) uvedl, že stát nemůže financovat vše. S tím souhlasil i místopředseda podvýboru pro vzdělání a tělovýchovu Zdeněk Kettner (SPD), který podotkl, že od určitých kategorií si na sebe sport musí vydělat. Místopředseda poslaneckého klubu ANO Patrik Nacher dodal, že mladé lidi lákají ke sportu i výrazné osobnosti. Podle členky výboru pro sport Michaely Šebelové (STAN) je potřeba se zaměřit na podporu pohybu u dětí.
11. 5. 2024|

Hokejový šampionát jako finanční vzpruha. Fanoušci by mohli utratit kolem dvou miliard

Mistrovství světa v ledním hokeji přitáhlo do Prahy a Ostravy tisíce návštěvníků. Kromě hal zaplnili také fanzóny a hospody. Už na začátku května hlásily hotely v hlavním městě naplněnost kapacit téměř devadesát procent, v Ostravě pětasedmdesát procent. Čeká se, že tuzemští i zahraniční fanoušci utratí během šampionátu za různé služby a zboží kolem dvou miliard korun.
10. 5. 2024Aktualizováno10. 5. 2024, 22:43|

Připravit světla, nabrousit brusle. V Česku startuje v pátek hokejový šampionát

V Praze a Ostravě v pátek začíná mistrovství světa v ledním hokeji, které se do Česka vrací po devíti letech. Policie i organizátoři se připravují na tisíce fanoušků, chystají se ale i kustodi, kteří pro hokejové týmy zařizují vše potřebné od výstroje a dresů přes úpravu hokejek a broušení bruslí až po občerstvení. Český národní tým jako první nastoupí proti Finsku ve vyprodané pražské aréně.
9. 5. 2024|

Hokejové mistrovství se blíží. Organizátoři doporučují kupovat lístky jen u oficiálních prodejců

V pátek začne v Praze a Ostravě mistrovství světa v ledním hokeji. Zápasy české reprezentace jsou už vyprodané. Na řadu dalších ale vstupenky zbývají. Organizátoři i policisté doporučují kupovat lístky jen u oficiálních prodejců. Podvodníci totiž nabízejí jeden elektronický tiket více lidem.
6. 5. 2024|
MS v hokeji

Kde koupit vstupenky, jak se dostat k halám a kdy hrají Češi? Vše, co potřebujete vědět o hokejovém šampionátu

Dají se ještě sehnat vstupenky? Jak se dopravit k arénám? A jakým způsobem se zachytí falešné vstupenky? Organizátoři mistrovství světa v hokeji vydali řadu doporučení pro fanoušky, kteří se chystají ve dnech od 10. od 26. května navštívit šampionát v Praze a Ostravě. Web ČT24 nabízí podrobné informace pro hokejového fanouška před největší tuzemskou sportovní akcí roku včetně instrukcí, kde sledovat utkání živě mimo arény a novinek z vysílání České televize, která nabídne všech 64 zápasů v přímém přenosu.
30. 4. 2024Aktualizováno6. 5. 2024, 20:44|

V Národní galerii vyjeli „na led“ výtvarníci, mezi nimi i Ivan Hlinka

Národní galerie Praha pohlíží na český národní sport skrze výtvarné umění. Historii ledního hokeje a bruslení u nás přibližuje prostřednictvím maleb, fotografií a také soch. Výstava s názvem Na led! potrvá do října.
28. 4. 2024|

Na dohled nad hokejovým šampionátem vláda přidá policistům i hasičům, oznámil Rakušan

Na dohled nad šampionátem v hokeji vláda slíbila policii a hasičům přidat, přesnou částku nestanovila. Má odpovídat reálným potřebám, řekl po jednání kabinetu ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). Vláda rovněž schválila regulaci trhu s kryptoaktivy včetně dohledu České národní banky (ČNB) nebo dar nepotřebných aut Ukrajině.
17. 4. 2024Aktualizováno17. 4. 2024, 18:12|

Policie se chystá na hokej, očekává mnoho falešných vstupenek. Kdo naletí, může se obrátit na mobilní stanici

Lidem, kteří při příchodu na zápasy hokejového mistrovství světa zjistí, že naletěli podvodníkům a mají falešné vstupenky, budou před stadiony v Praze a Ostravě k dispozici policisté, k pražské hokejové aréně přistaví i mobilní pracoviště. Sice oklamaným fanouškům nepomohou dostat se na zápas, ale usnadní jim podání trestního oznámení.
16. 4. 2024|

Během hokejového šampionátu bude přísný bezpečnostní režim, řekl Vondrášek

Policie připravuje rozsáhlá bezpečnostní opatření, řekl na pondělní tiskové konferenci v souvislosti se šampionátem v ledním hokeji konaným v Česku policejní prezident Martin Vondrášek. Organizátoři květnového mistrovství světa (MS) na brífinku hovořili o nadcházející spolupráci s policií, hasiči, Národním úřadem pro kybernetickou bezpečnost (NÚKIB) a celní správou. Vondrášek také zmínil, že policie zatím nemá signály o konkrétních bezpečnostních hrozbách pro tento šampionát. Předpokládá, že hlavním úkolem pro policisty bude zajištění plynulé dopravy.
8. 4. 2024Aktualizováno8. 4. 2024, 13:33|

Hokejový zákaz pro Rusy a Bělorusy potrvá i v sezoně 2024/25, rozhodla federace

Mezinárodní hokejová federace (IIHF) nepustí zpět do soutěží reprezentační týmy ani kluby Ruska a Běloruska. Oběma zemím prodloužila zákaz startů na svých akcích i pro další sezonu 2024/25, Bělorusko tak přijde i o účast v olympijské kvalifikaci. IIHF o rozhodnutí informovala na svém oficiálním webu.
12. 2. 2024Aktualizováno12. 2. 2024, 23:14|

Dinda rezignoval na funkci náměstka chomutovského primátora, opouští i zastupitelstvo

David Dinda (Nový Sever) v pondělí na jednání chomutovského zastupitelstva oficiálně rezignoval na funkci náměstka primátora i mandát zastupitele. Reagoval tím na policejní obvinění v souvislosti s hlasováním o podpoře hokejového klubu Piráti Chomutov před sedmi lety. Vinu ale odmítl.
20. 11. 2023|

Jednatel zlínského hokeje Hamrla rezignoval kvůli obvinění z krácení daní

Jednatel zlínského hokejového klubu Berani Zlín Robert Hamrla ve čtvrtek rezignoval na funkce v klubu, byl také generálním manažerem. Informoval o tom zlínský primátor Jiří Korec (ANO). Město má v hokejovém klubu 49procentní podíl. Hamrla je jedním z devíti lidí a čtrnácti firem, které kriminalisté ve středu obvinili v souvislosti s trestným činem krácení daně, poplatku a podobné povinné platby.
22. 6. 2023|

Padla obvinění z krácení daní, mimo jiné mu čelí manažer zlínského hokejového klubu Hamrla

Zlínští policisté obvinili devět fyzických a 14 právnických osob z trestného činu krácení daně, poplatku a povinné platby ve formě spolupachatelství. Škodu vyčíslili na 20 milionů korun. Mezi obviněnými je generální manažer hokejového klubu Berani Zlín Robert Hamrla a jeho otec, podnikatel Vladislav Hamrla. Podle vyjádření zlínského hokejového klubu trestná činnost nesouvisí s jeho hospodařením.
21. 6. 2023Aktualizováno21. 6. 2023, 15:04|