Na 270 podvedených za tři dny. Neplatných vstupenek na hokejový šampionát přibývá

Události: Neplatné vstupenky na hokej (zdroj: ČT24)

Od začátku hokejového šampionátu eviduje pražská policie už bezmála 250 falešných vstupenek. Pro ČT to v pondělí potvrdila policejní mluvčí Eva Kropáčová. V Ostravě, kde český tým v základní skupině nehraje, řešila krajská policie o poznání méně případů – do pondělního rána přesně dvacet tři. Někteří lidé se podle policistů prokázali namnoženými lístky, někteří měli úplná falza.

„Za první tři dny nám přišli poškození oznámit bezmála 250 falešných nebo opakovaně prodaných lístků,“ napsala ČT Kropáčová. Celkové škody pražská policie odhaduje na přibližně půl milionu korun.

Menší počet neplatných vstupenek zachytili do pondělního rána v Ostravě. „Dosud přesně dvacet tři,“ sdělil krajský policejní ředitel Tomáš Kužel. Některé vstupenky, s nimiž se diváci na stadiony nedostali, byly namnožené. V tom případě prošel turniketem pouze ten, kdo se prokázal tímtéž lístkem jako první, a ostatní již projít nemohli. V některých případech ale měli lidé v rukou skutečná falza. „Na všech vstupenkách je QR kód a na těchto byl kód z reklamy z letáku,“ vysvětlil Kužel.

To, že je vstupenka neplatná, zjistí lidé často až u turniketu, který je dovnitř do haly na zápas nepustí. „Když u turniketu zjistíte, že máte neplatnou vstupenku nebo vstupenku, která vás nevpustila dovnitř do arény, pak následně jdete na informační okénko daného prodejce, který vám ji zkontroluje a zjistí, zda je falešná,“ uvedla Kropáčková.

Aby podvedení fanoušci nemuseli kvůli nahlášení falešných vstupenek daleko, přistavila policie před arénu v Praze speciální vůz. Mobilní služebnu má policie i v Ostravě. Odborníci na internetovou kriminalitu tam sbírají od zklamaných fanoušků informace o lidech, od kterých lístky koupili. Přímo na místě mohou poškození podat i trestní oznámení.

V Ostravě už podle mluvčí moravskoslezské policie Pavly Jirouškové v této souvislosti identifikovali jednoho člověka. „Tato osoba podala vysvětlení,“ dodala mluvčí.

Policie dál apeluje na fanoušky, aby vstupenky kupovali jen na oficiálních místech. Kromě neplatných vstupenek řeší teď stovky policistů v terénu i problémy v dopravě nebo případy výtržnictví a podnapilosti.