Jak ekologicky obnovit válkou zničenou zemi. Ukrajinci se přijeli inspirovat na jižní Moravu

Patnáct zástupců ukrajinských samospráv, neziskového sektoru nebo univerzit se účastnilo stáže, na které mohli najít inspiraci, jak ekologicky obnovit válkou zničenou zemi. Následky ruské agrese lze využít k tomu, aby země přešla k nezávislosti na fosilních zdrojích a využívala inovativní ekologické technologie, řekl ředitel Nadace Partnerství Petr Kazda. Nadace připravila spolu s Jihomoravským krajem stáž, na které si lidé z Česka a Ukrajiny vyměňovali své zkušenosti, a navštívili firmy, které mohou moderní technologie na Ukrajinu dodávat.

„Ukrajina má unikátní šanci proměnit katastrofu v příležitost. Po ukončení agrese budou do země proudit investice, které může využít k velkému skoku dopředu. Směrem k udržitelnosti, nezávislosti na fosilních zdrojích i lepší odolnosti vůči změně klimatu,“ uvedl za nadaci Miroslav Kundrata. 

Podobu investic mohou podle nadace ovlivnit lídři obcí a měst. „Pokud budou vědět, co vše je možné a jakým slepým cestám se vyhnout. Čas do ukončení konfliktu můžeme využít k tomu, abychom ty, kdo v obcích a městech budou o podobě investic spolurozhodovat, inspirovali, motivovali a nabídli dlouhodobější podporu,“ dodal Kundrata.

Program podporuje Jihomoravský kraj, který podle hejtmana Jana Grolicha (KDU-ČSL) dokáže předvést inspirativní příklady. „Disponuje know-how, technologiemi i investory. Během stáže se naplno ukázal unikátní inovační ekosystém kraje a brněnské metropole,“ řekl.

„Cílem je propojit zástupce Ukrajiny s jihomoravskými podnikateli, kteří se mohou podílet na rozvoji země. My jako samospráva jsme přispěli nějakými zkušenostmi třeba z obnovy obcí po tornádu,“ doplnil Grolich.

Čištění vody, využití odpadů i zelené stavby

Ukrajinci se v Brně seznámili s modernizací sídliště Nový Lískovec, ve spalovně se podívali na systém třídění a využití odpadů a ve firmě Hutira se dozvěděli o technologiích pro čištění vody na kvalitu pitné nebo čištění bioplynu tak, aby mohl být použit v rozvodech místo zemního plynu.

Navštívili také firmu Liko-S ze Slavkova u Brna na Vyškovsku, která se věnuje zelenému stavitelství. Ve Zlínském kraji viděli příklad ekologické vesnice Hostětín s modelovým řešením obecního vytápění nebo čištění odpadní vody.

Letos jsou v plánu ještě další dvě takové stáže, příští rok deset, zúčastnit se jich má dvě stě zájemců. Program stáží se bude odvíjet od profilu vybraných zájemců. Mezi účastníky první skupiny převládala témata komunitní energetiky, úsporných budov, recyklace odpadů nebo vody.

„Přínosné bylo vidět třeba to, jak lze využít dřevěnou štěpku při vytápění. Jsme si vědomi, že je potřeba co nejvíce snižovat využívání zemního plynu. Musíme se také věnovat obnově stavebnictví a tomu, z jakých materiálů budeme stavět,“ poznamenal místostarosta obce Berežany Volodymyr Urdejčuk.

Ukrajinská novinářka Jana Sladkovska doplnila, že důležité je také změnit uvažování lidí a přesvědčit je o tom, že tyto kroky mají smysl. Zmínila třeba problematiku třídění odpadů, kde se obává, že bude těžké zvláště starší lidi k recyklaci přimět.