TÉMA

Likvidace odpadů

Havlíčkův Brod chce méně odpadků, změní platby za svoz

Havlíčkův Brod připravil pro své obyvatele změny v platbách za svoz a likvidaci odpadů. Nově už místní nebudou platit paušální poplatek, ale částku, která se vypočítá na základě velikosti popelnice. Ti s menší nádobou budou platit méně a naopak. Nový platební systém město zavádí s jediným cílem – chce snížit celkové množství odpadků vyvážených na skládku. Právě skládkování postupně zdražuje, za šest let má tento způsob likvidace odpadu úplně skončit.
16. 4. 2024|

Jak ekologicky obnovit válkou zničenou zemi. Ukrajinci se přijeli inspirovat na jižní Moravu

Patnáct zástupců ukrajinských samospráv, neziskového sektoru nebo univerzit se účastnilo stáže, na které mohli najít inspiraci, jak ekologicky obnovit válkou zničenou zemi. Následky ruské agrese lze využít k tomu, aby země přešla k nezávislosti na fosilních zdrojích a využívala inovativní ekologické technologie, řekl ředitel Nadace Partnerství Petr Kazda. Nadace připravila spolu s Jihomoravským krajem stáž, na které si lidé z Česka a Ukrajiny vyměňovali své zkušenosti, a navštívili firmy, které mohou moderní technologie na Ukrajinu dodávat.
28. 7. 2023|

Stát převzal halu s nebezpečnými látkami pod Jeseníky. Místní se roky obávají ekologické katastrofy

Obyvatelé podjesenických Vikantic doufají, že stát, který převzal halu s nebezpečnými látkami, zajistí jejich likvidaci. Léta mají obavy, že by mohly uniknout do okolí. Ústav pro zastupování státu ve věcech majetkových se však zatím k ničemu takovému nechystá, v prvé řadě plánuje zjistit, komu kadmium a další potenciálně škodlivé látky vlastně patří. Chce, aby likvidaci zajistil někdo jiný, protože vyjde na desítky milionů korun.
14. 7. 2023|

Ve sběrných dvorech v Plzni se bude platit. Radnice nové pravidlo zavádí pro stavební suť

„Vezete stavební suť? Zaplaťte.“ To obyvatelé Plzně nově uslyší při návštěvě některého z tamních sběrných dvorů. Radnice pravidlo zavádí od ledna příštího roku. Za přijetí kilogramu suti se bude účtovat koruna a padesát haléřů. Proti rozhodnutí radnice jsou ekologové, obávají se toho, že budou ve městě a jeho okolí vznikat nové černé skládky.
3. 12. 2021|