Ruský plyn už dnes nehraje žádnou roli, zní od experta

90’ ČT24 – Půlrok bez ruského plynu v ČR (zdroj: ČT24)

Česko během prvního letošního pololetí nečerpalo žádný plyn z Ruska, přesto jsou podle ministra průmyslu a obchodu Jozefa Síkely (za STAN) tuzemské zásobníky naplněné víc než v předchozích letech. Konkrétně z 88 procent. Podle Síkely se daří udržovat rekordně vysoké zásoby hlavně proto, že spotřeba plynu v tuzemsku výrazně klesla. Poradce v oboru plynárenství Vratislav Ludvík v pořadu 90' ČT24 sdělil, že plné zásobníky jsou jeden z důvodů k optimismu, důležité je ale rovnoměrné a plynulé rozložení dodávek.

„Není pravda, že zásobníky jsou klíčové. Naprosto klíčová je dodávka plynu v rovnoměrném rozložení během celého roku v objemu, který odpovídá spotřebě České republiky,“ sdělil Ludvík. V létě je více plynu v potrubí, než se spotřebuje, plyn se tak stlačí do zásobníků, odkud se čerpá od podzimu do jara. Spotřeba podle Ludvíka klesla i díky teplé zimě.

Zásobníky podle odborníka pokryjí 45 procent roční spotřeby Česka, která je přibližně sedm a půl miliardy kubíků. Množství na zimu je tak podle Ludvíka dostačující.

Velkoobchodní ceny plynu v červenci sestoupily pod 28 eur za megawatthodinu, tedy v přepočtu zhruba na 670 korun. Co se týče cen, je Ludvík optimista. Budou podle něj stále klesat, ačkoliv předpovídá, že dojde k malému cenovému výkyvu směrem vzhůru v lednu či únoru v případě prudkého poklesu teplot.

Rusko má stále odběratele

Celkové zásoby v zásobnících jsou podobné i v sousedních zemích. Německo je má naplněné z více než 84 procent, ještě lépe je na tom Rakousko a Slovensko se zhruba 86 procenty. Polsko pak eviduje naplněnost lehce pod jednaosmdesáti procenty. Největší zásoby má ze zemí Evropské unie Španělsko, jeho zásobníky jsou plné z více než 98 procent.

Ruskou surovinu nahradilo Česko norským plynem a zkapalněným plynem LNG z terminálů v Nizozemsku a v Belgii. Aktuálně odebírá Česká republika veškerý plyn přes Německo. Z Ruska podle Ludvíka odebírá Slovensko, Rakousko a Maďarsko, množství se však snižuje. Ludvík také sdělil, že jsou informace, že ruský plyn v podobě LNG se posílá do Španělska a Portugalska, které jsou plně závislé na dodávkách kapalného plynu.

„Dá se říct, že dnes už ruský plyn nehraje absolutně žádnou roli,“ míní expert s tím, že Rusko se snaží exportovat, příliš se to ale nedaří například do Číny, která se tváří jako jeho odběratel.