TÉMA

Vratislav Ludvík

Pronajatá kapacita LNG se sníží. Stát se poohlíží po náhradě, podle ČEZu možná nebude nutná

V příštích letech se sníží kapacita v zásobnících na zkapalněný zemní plyn (LNG), kterou má Česká republika pronajatou. Zásobník v Nizozemsku nahradí nedávno dojednaný pronájem místa v terminálu v Německu jen částečně, vláda se proto zřejmě poohlédne po náhradě zbytku. Z ČEZu ovšem zní, že by se Česko v budoucnu mohlo bez části nynější kapacity obejít, podobně smýšlí i opoziční politici.
24. 1. 2024|

Ruský plyn už dnes nehraje žádnou roli, zní od experta

Česko během prvního letošního pololetí nečerpalo žádný plyn z Ruska, přesto jsou podle ministra průmyslu a obchodu Jozefa Síkely (za STAN) tuzemské zásobníky naplněné víc než v předchozích letech. Konkrétně z 88 procent. Podle Síkely se daří udržovat rekordně vysoké zásoby hlavně proto, že spotřeba plynu v tuzemsku výrazně klesla. Poradce v oboru plynárenství Vratislav Ludvík v pořadu 90' ČT24 sdělil, že plné zásobníky jsou jeden z důvodů k optimismu, důležité je ale rovnoměrné a plynulé rozložení dodávek.
21. 7. 2023|

Po skončení vládního stropu hrozí některým domácnostem skokové zdražení energií

Desítkám až stovkám tisíc lidí hrozí od příštího roku skokové zdražení elektřiny a plynu. Jde o ty, kteří si loni zafixovali tehdy rekordní ceny energií na víc let. Letos je ještě chrání vládou stanovený strop, příští rok ale mohou platit i několikanásobně vyšší částky. Ministr průmyslu a obchodu Josef Síkela (za STAN) chce, aby dodavatelé byli k těmto klientům vstřícnější.
29. 5. 2023|

Energetická krize pomalu končí, ale Česko čekají další výzvy, míní experti

Ekonomové a odborníci na energetiku se shodují, že energetická krize, která začala loni v létě raketovým nárůstem cen elektřiny a plynu, pomalu ale jistě končí. Ceny energií budou i nadále pozvolna klesat, ale odborníci zároveň varovali, že se podobná krize může opakovat. V pořadu Otázky Václava Moravce o tom hovořili výkonný ředitel Aliance pro energetickou soběstačnost Martin Sedlák a mezinárodní konzultant pro plynárenství Vratislav Ludvík, který se v daném odvětí pohybuje od sedmdesátých let.
12. 3. 2023|

Zastavení dodávek plynu přes ukrajinskou stanici Česko neovlivní, ujišťuje ministr Síkela

Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN) uvedl, že zastavení dodávek plynu přes ukrajinskou stanici Sochranovka nemá vliv na dodávky plynu do České republiky. Touto cestou totiž proudí jen malá část suroviny, více než 99 procent plynu přitéká z Německa. Dodávky plynu do Česka jsou podle Síkely stabilní a bez anomálií.
11. 5. 2022Aktualizováno11. 5. 2022, 21:08|

Gazprom zastavil dodávky plynu do Polska a Bulharska. Porušil smlouvu, EU odpoví společně, reaguje Brusel

Ruský plynárenský podnik Gazprom úplně zastavil dodávky plynu do Polska a Bulharska kvůli tomu, že země nezaplatily v rublech. Gazprom konstatoval, že dodávky obnoví až poté, co země za plyn zaplatí. Země zdůrazňují, že krok porušuje uzavřené smlouvy. Podle Bruselu je Evropa připravena a zareaguje společně. Agentura Bloomberg informovala, že už čtyři evropské země platí Moskvě za plyn v rublech. Moskva musí platit pokutu za zastavení plynu, rubly platit nebudeme, řekl polský premiér Mateusz Morawiecki.
27. 4. 2022Aktualizováno27. 4. 2022, 20:46|