Ve sbírce ukrajinské ambasády na nákup zbraní se sešla už téměř miliarda korun

Na sbírkovém účtu ukrajinského velvyslanectví v Praze, které za vybrané peníze pořizuje zbraně, se od dárců sešla už téměř miliarda korun. Ukrajinská ambasáda o tom v neděli informovala na Twitteru. Do sbírky přispělo 115 tisíc dárců, kteří poslali 977 milionů korun. S nákupem a dopravou výzbroje pomáhá ukrajinskému velvyslanectví české ministerstvo obrany. V pátek se na velvyslanectví uskutečnila schůzka zástupců Ukrajiny, ministerstva obrany a několika významných dárců, uvedlo v neděli velvyslanectví na svém webu.

Za vybrané peníze shánějí odborníci z českého ministerstva obrany techniku, kterou Ukrajina požaduje. „Nakupujeme přednostně od českých výrobců, ale kupujeme i ze zbrojních skladů po celém světě,“ uvedl náměstek sekce průmyslové spolupráce ministerstva obrany Tomáš Kopečný.

Podle něj se podařilo výrazně zjednodušit byrokracii spojenou s dodávkami. „Co dříve trvalo desítky dnů, dnes zvládáme během několika hodin,“ podotkl.

Největším dárcem je firma Seznam CZ, která podpořila armádu 100 miliony korun. Druhou nejvyšší částkou, 50 miliony přispěl Jablotron. Mezi další velké dárce, kteří se zúčastnili pátečního setkání na velvyslanectví, jsou Metrostav, Remedis, Citfin – Finanční trhy, LD Seating, Isolit-Bravo, Panflex, Agropodnik Mašovice či GEO Group.

„Je to však jen malý zlomek z úplného výčtu velkých a větších dárců. Další zatím bez jejich souhlasu nemůžeme zveřejnit,“ uvedlo velvyslanectví s poděkováním.

Podnikatelé vyzývají další firmy k zapojení do sbírky. „Chceme ostatní podnikatele přesvědčit k dalším darům vlastním příkladem,“ řekl spolumajitel Jablotronu Dalibor Dědek. Česká vláda ve snaze podpořit podnikatele k zapojení se do sbírky vyhlásila možnost uplatnit dar ukrajinské ambasádě jako odpočitatelnou položku ze základu daně.

Velvyslanec Ukrajiny Jevhen Perebyjnis ocenil také dary od krajů a obcí, které se nejen postaraly o Ukrajince zasažené ruskou válkou, poslaly na Ukrajinu zdravotnický materiál nebo humanitární pomoc, ale také přispěly na vybavení pro armádu.

Ukrajinské děti v českých školách

V českých školách jsou už tisíce ukrajinských žáků. Přesné číslo ministerstvo nezná, zatím vyhodnocuje dotazníky, které od ředitelů škol chodí od začátku měsíce. Štáb ČT zachytil dva příběhy dětí, které se sžívají s vrstevníky i češtinou.

Už pět dní po nástupu do české školy dostávala druhačka Anastázie za čtení první pochvaly. Po měsíci už toho zvládne přečíst o dost víc. „Patří k dětem, které jsou velmi bystré, dobře se učí, takže i v češtině, co probíráme, v zásadě nemá problémy,“ říká její učitelka na ZŠ genpor. Františka Peřiny v Praze-Řepích Radka Štauberová. 

Ve škole, kam chodí, přibývalo na začátku března každý den několik ukrajinských žáků. Teď už je kapacita prakticky naplněná. „Máme 63 ukrajinských dětí, které jsou rozprostřené od 1. do 8. třídy,“ říká ředitelka školy Jarmila Pavlišová.

Události ČT: Ukrajinské děti v českých školách (zdroj: ČT24)

Arťom přišel do krnovské školy také začátkem března. Česky nerozuměl. Ze začátku spíše jen pozoroval, teď už prvňák komunikuje jak se spolužáky, tak s učiteli. Momentálně do ZŠ na Janáčkově náměstí chodí 15 ukrajinských dětí. Jedenáct na první, čtyři pak na druhý stupeň. Hodinu češtiny mají každý den, většinou v pětičlenných skupinkách. Učitelé na ně mluví výhradně česky.

„Kdybych zkusila do toho mluvit anglicky nebo i něco ukrajinsky, tak se nikam nepohnou, takže je lepší fakt jenom česky, ať se jim to neplete,“ říká učitelka češtiny na ZŠ Janáčkovo náměstí v Krnově Barbora Vaňková.

V ostatních hodinách jsou ukrajinské děti vždy maximálně po dvou v jedné třídě. Podle pedagogů tak snáze navážou kontakt s ostatními dětmi a lépe se integrují.