SPOLU podporuje Fischera, Nerudovou i Pavla. Vlastního prezidentského kandidáta nenasadí

Postup koalice Spolu před prezidentskými volbami (zdroj: ČT24)

Vládní koalice SPOLU (ODS, KDU-ČSL a TOP 09) nenominuje do lednové volby hlavy státu vlastního kandidáta, aby nerozmělňovala hlasy. V prvním kole ani nedá konkrétní doporučení pro jednoho kandidáta. Uvedl to premiér a předseda občanských demokratů Petr Fiala. Koalice nicméně plánuje spustit informační kampaň. Nechce, aby se na Hrad dostal extremista či populista.

„Naším cílem a odpovědností jako nejsilnějšího uskupení zůstává zabránit vstupu populistických a extremistických sil do funkce prezidenta republiky,“ prohlásil Fiala s tím, že prezident zastupuje Česko na řadě mezinárodních jednání včetně Severoatlantické aliance.

Jako osobnosti vhodné pro funkci hlavy státu jmenoval Fiala senátora Pavla Fischera, bývalou rektorku Danuši Nerudovou a generála Petra Pavla. Se všemi třemi jmenovanými zástupci koalice o svém rozhodnutí jednali. „Věřím, že každý z nich může vykonávat funkci v souladu se základními hodnotami, které zastávají naše strany,“ doplnil Fiala.

Podle premiéra tři jména vzešla od členů stran, voličů, z debat a průzkumů. „Jsou to lidé, do kterých naši voliči vkládají naději, že budou reprezentovat naši zemi,“ myslí si Fiala. Dodal, že pro druhé kolo volby už strany jasně vyjádří podporu některému z kandidátů, i kdyby se ve druhém kole ocitli dva kandidáti z trojice Fischer, Nerudová, Pavel.

UDÁLOSTI: Koalice SPOLU svého kandidáta do prezidentské volby nevyšle (zdroj: ČT24)

Hlava státu, která bude mluvit se všemi

První místopředseda TOP 09 a senátor Tomáš Czernin poukázal na malou komunikaci dosavadního prezidenta Miloše Zemana se Senátem. Země má podle něj naději, že na začátku příštího roku bude zvolen prezident, který bude komunikovat s vládou i oběma parlamentními komorami, všemi občany.

Předseda lidovců Marian Jurečka uvedl, že Fischer, Nerudová a Pavel mají své sympatizanty a vybočují z řady dalších kandidátů, o kterých se ve veřejném prostoru mluví. Někteří členové strany se podle něj podílí na sběru podpisů a členská základna KDU-ČSL se aktivně zapojí do kampaně. „Někteří z našich členů už jsou v širších týmech těchto lidí. Podporují je, pomáhají jim organizovat kontaktní kampaň,“ podotkl.

V souvislosti s kritizovaným členstvím Pavla v předlistopadové komunistické straně Fiala uvedl, že nejdůležitější je pro koalici, aby prezident měl jasnou prozápadní orientaci a ctil ústavu, a že vnímá hlasy voličů.

Předseda Pirátů Ivan Bartoš na Twitteru uvedl, že představu jeho strany o ideálním prezidentovi sdílí i koalice SPOLU. „Prezident důstojný a respektovaný, který ctí ústavu a demokracii. Dlouhodobě říkáme, že chceme prezidenta nebo prezidentku sjednocující společnost. A na tom máme s koalicí SPOLU širokou shodu, za což jsem rád,“ napsal. Bartoš před dvěma týdny řekl, že Piráti pravděpodobně doporučí okruh vhodných uchazečů. Vedle Fischera, Nerudové a Pavla zmínil také senátora Marka Hilšera.

Trojice kandidátů si podpory váží

Fischer, Nerudová i Pavel podporu vládní koalice ocenili. „Oceňuji důvěru, kterou mi koalice Spolu vyjádřila,“ sdělil Fischer. Nerudová uvedla, že by byla nadstranickou prezidentkou a vždy stála na straně občanů. „Vážím si toho, že se mě vládní strany rozhodly podpořit i přesto, že jsem nezávislá kandidátka a že můj názor na kroky vlády je často kritický,“ napsala na Twitteru.

Pavel sdělil, že oceňuje rozhodnutí SPOLU nepostavit vlastního kandidáta, odsunout své stranické zájmy a dát místo toho přednost společným hodnotám. „Předpokládám, že Andrej Babiš si z nich příklad nevezme, tak se alespoň můžu těšit na pořádný souboj v debatách,“ uvedl.

Na setkání s médii Pavel uvedl, že nevnímá jako problém, že Fiala jako vhodné osobnosti pro funkci prezidenta jmenoval trojici kandidátů. „Protože všichni tři kandidáti z pohledu koalice reprezentují přibližně stejné hodnoty, takže dali svým voličům možnost, aby si vybrali podle vlastních preferencí,“ sdělil s tím, že pokud by byli jednoznačně jmenováni jako kandidáti trojkoalice, tak by to jejich možnost oslovit i voliče z jiných stran dost limitovalo. „Proto je to i vůči těm kandidátům férový postup,“ míní Pavel.

Babiš je vnitřně rozhodnutý. Zda bude kandidovat, ale ještě tají

Bývalý premiér Andrej Babiš (ANO) zatím účast v prezidentské volbě nepotvrdil ani nevyloučil. Nic se na tom nezměnilo ani po vyjádření představitelů SPOLU. „Opakovaně jsme řekli, že to řekneme koncem října,“ uvedl, ačkoli zopakoval, že již je vnitřeně rozhodnutý, zda se na Hrad sám pokusí dostat.

Podle Babiše neřekl premiér Fiala nic nového, ještě prý popřel, co vykládal v posledních měsících. „Podpoří bývalého komunistického rozvědčíka řízeného zbrojařským lobbistou, pána, co by diskriminoval homosexuály, a nevýraznou dámu bez jasného názoru na cokoliv důležitého,“ napsal Babiš a zopakoval, že koalici SPOLU považuje za projekt namířený proti němu.

Ze sněmovních stran se nejjasněji k prezidentské volbě postavila SPD. Ta má vlastního prezidentského kandidáta – poslance a někdejšího ministra vlády Miloše Zemana Jaroslava Baštu. 

První kolo prezidentské volby se bude konat 13. a 14. ledna, druhé o dva týdny později. Přihlášku musí kandidáti podat nejpozději počátkem listopadu.