Rizikové skóre kleslo na 57 bodů, zákaz vycházení platí až od 23. hodiny

Skóre v protiepidemickém systému PES, podle kterého se v Česku mění opatření proti onemocnění covidem-19, kleslo na 57 bodů, to znamená třetí stupeň. V Česku ale platí od pondělí stupeň čtvrtý. V předchozích čtyřech dnech bylo totiž skóre 62 bodů. Za neděli laboratoře prokázaly 1509 nových případů, nejméně od 28. září. K pondělnímu podvečeru pak přibylo 1841 nakažených.

On-line přenos

Šíření koronaviru - listopad

  • 22:37

    Šéf Světové zdravotnické organizace varoval před situací v Brazílii a Mexiku, které se v poslední době potýkají s rychlým šířením koronaviru. Tedros Adhanom Ghebreyesus představitele obou zemí vyzval, aby současný stav brali "velmi vážně".

  • 22:23

    Při lyžování se koronavirus pravděpodobně příliš nešíří, uvedl krizový expert Světové zdravotnické organizace (WHO) Michael Ryan. Obavy však vyvolává přesun lidí do lyžařských areálů a zpět v prostředcích hromadné dopravy a shlukování rekreantů.

  • 21:49

    Vědci a lékaři v Singapuru zkoumají případ dítěte, které se v listopadu narodilo s protilátkami na covid-19, ale nemělo pozitivní test na koronavirus. Jejich cílem je pochopit dopad této nemoci na těhotné ženy a jejich děti. Bádání má objasnit, zda je možné, aby se nenarozené dítě nakazilo od matky koronavirem či od ní získalo protilátky.

Skóre v protiepidemickém systému PES kleslo na 57 bodů, což znamená třetí stupeň. Předtím bylo čtyři dny 62. Podle systému PES se řídí opatření proti koronaviru. Česko se formálně od pondělí přesunulo do čtvrtého stupně, znamená to zmírnění některých omezení.

Za snížením skóre je podle ministerstva zdravotnictví pokles relativní pozitivity testů. Podle ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) se začaly započítávat antigenní testy s výsledkem potvrzeným testem PCR v posledním týdnu. Hlášení se ale zpožďují, řekl Blatný.

„Je to zcela ve shodě s metodikou, kterou doporučilo Evropské centrum pro kontrolu nemocí (ECDC). Zatím jsou tam zapisovány antigenní testy, které mají PCR konfirmaci. Jakmile ECDC vydá změnu doporučení a budou se tam zapisovat všechny, tak počítejme s tím, že pozitivita velice rychle může klesnout na hodnoty někde kolem deseti procent,“ dodal Blatný.

Události: První zmírnění proticovidových opatření (zdroj: ČT24)

Denní přírůstky klesají zhruba dva týdny

Pokles v denních počtech nakažených lze v mezitýdenním srovnání sledovat už asi dva týdny. Ještě na přelomu října a listopadu stoupaly přírůstky až k 15 tisícům, v minulém týdnu se v pracovních dnech pohybovaly zhruba mezi 4200 a 6500 za den. 

Z nejnovějších údajů ministerstva zdravotnictví vyplývá, že k pondělnímu odpoledni přibylo 1841 nových případů nemoci covid-19, o 163 méně než minulé pondělí do večera. Počet aktivních případů vzrostl o 1146 celkem na 88 112.

K pondělní 18. hodině se snížil počet hospitalizovaných pacientů s covidem-19 o 125. V nemocnicích tak s nemocí aktuálně leží 5 296 nakažených. Přibylo také 557 vyléčených. Z více než 494 tisíc infikovaných lidí se již uzdravily čtyři pětiny.

Vzrostl ale i počet úmrtí, a to o 43. Od jara tak s nemocí covid-19 zemřelo celkem 7334 lidí.

Nákaza je stále nejvíce rozšířená na Havlíčkobrodsku, kde za uplynulý týden zaznamenali zhruba 596 nakažených na 100 tisíc obyvatel. Následuje Svitavsko se 465 případy a Chrudimsko s Pelhřimovskem, kde se nákaza za posledních sedm dní prokázala shodně u 431 případů v přepočtu na 100 tisíc obyvatel. Relativně nejlépe je na tom Trutnovsko s 87 nakaženými na 100 tisíc obyvatel za posledních sedm dní.

Zákaz vycházení až po 23. hodině

Po přesunu do čtvrtého stupně PES je od pondělí povoleno shromažďování až šesti lidí namísto dosavadních dvou. Svateb, pohřbů nebo bohoslužeb se bude moci účastnit až 20 lidí.

Zákaz vycházení je od 23:00 místo dosavadních 21:00. Obdobně se může prodloužit zavírací doba obchodů. Dál ale bude platit zákaz nedělního prodeje, který navrhl zrušit ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO).

V prodejnách také zůstává omezená kapacita 15 metrů čtverečních na jednoho zákazníka. Tam, kde prodejci vyžadují vstup s vozíkem, bude platit výjimka pro matky a otce s kočárky. Děti do šesti let se do kapacity nebudou počítat. Stejná opatření jako v obchodech mají od pondělí platit pro farmářské trhy.

Kabinet bude jednat o uvolnění opatření mimořádně už v neděli

Vláda se chystá na další rozvolňování opatření. Kabinet se mimořádně sejde kvůli možnému zmírnění už v neděli, aby obchody případně mohly otevřít v pondělí, uvedl v České televizi ministr Blatný.

Opatření by byla zmírněna, pokud současná úroveň rizikového skóre vytrvá po sedm dní. „Za normálních okolností by toto bylo předloženo vládě až příští pondělí. A to by znamenalo, že by se mohly obchody a ostatní provozovny otevřít až v úterý,“ řekl Blatný. „Ale právě proto, že se snažíme vyjít vstříc všem - živnostníkům, obchodníkům, provozovatelům, tak jsme se dohodli, že mimořádně se vláda sejde v neděli.“ 

Přesun ze čtvrtého stupně opatření na třetí by znamenal například otevření všech obchodů s omezením počtu zákazníků na plochu, otevření restaurací přes den nebo otevření provozoven služeb. Skončil by také noční zákaz vycházení a zvýšil by se možný počet lidí na hromadných akcích.

Testování v domovech pro seniory skončí v prosinci, vrátí se do nich návštěvy

Pravidelné testování klientů v domovech pro seniory vždy po pěti dnech by mělo skončit 4. prosince. Vyšetření pracovníků na koronavirus v pětidenních intervalech by se mělo provádět do konce nouzového stavu. Do té doby má trvat i zákaz návštěv v zařízeních. Vyplývá to z nových nařízení ministerstva zdravotnictví a z usnesení vlády. Někteří experti ukončení testů i zákaz návštěv kritizují.

Z usnesení vlády také vyplývá, že zákaz návštěv v domovech seniorů a jiných sociálních zařízeních by měl platit do 12. prosince.

Podle zdravotnických statistik se od začátku října do 19. listopadu koronavirová nákaza objevila ve 403 zařízeních sociálních služeb. Testy tam potvrdily covid u 12 243 lidí. Za poslední den sledovaného období přibylo sedm domovů a 372 nakažených. Testy mají přispět k včasnému odhalení nemoci a zabránění šíření.

Události: Nová testovací strategie ministra zdravotnictví (zdroj: ČT24)

Nemocnice mohou obnovit plánované operace

Vláda zrušila nařízení, kterým zakázala nemocnicím poskytovat odkladnou péči. Nemocnice už mohou dělat plánované operace, musí mít ale zachovány zálohy pro pacienty s onemocněním covid-19. Po pondělním jednání vlády to řekl ministr zdravotnictví Blatný.

Některé nemocnice už uvedly, že s obnovením odkladné péče začaly. Jedná se například o zdravotnická zařízení v hlavním městě, část plánovaných operací obnovuje i brněnská Nemocnice u sv. Anny, stejně chtějí postupovat i ve Znojmě.

V nemocnicích Zlínského kraje se situace lepší, v Kladně stagnuje

Nemocnice ve Zlínském kraji byly před měsícem nejvytíženější v celé České republice, teď už mohou rušit alespoň část covidových stanic. Dvě z osmi v nemocnici ve Zlíně, jednu ze tří pak v nemocnici v Uherském Hradišti. 

„Sčítáme si počty a chceme si nechat nějakou rezervu pro příchozí pacienty. Řekl bych, že je to 50 na 50. Budeme překládat ty pacienty, kteří tam zůstanou, protože ne všichni jsou propustitelní. Budeme je překládat na zbylé covidové oddělení, a potom musí dojít k totální dezinfekci toho oddělení, jak prostor, tak lůžek. Aby pacienti, kteří tam přijdou, neměli pocit, že jdou do nějakého nebezpečí,“ vysvětlil ředitel nemocnice v Uherském Hradišti Petr Sládek.

Zároveň dodal, že zatím nebudou obnovovat výkony, které můžou skončit na jednotkách intenzivní péče, to znamená větší chirurgické operace. „Pořád na intenzivní péči máme v současné době 25 ventilovaných pacientů, z toho zhruba 15 je covidových, tam je ta kapacita pořád hodně naplněna,“ dodal Sládek.

Pacientů s koronavirem naopak neubývá v kladenské nemocnici. Hospitalizováno je jich kolem šedesáti. Nemocnice navíc upozorňuje, že jí chybí osm desítek zdravotníků napříč všemi odděleními. Na lůžkách intenzivní péče v Kladně v součanosti leží 12 pacientů s potvrzeným koronavirem. Kdy případně nemocnice obnoví provoz ambulancí a provádění neakutních operačních zákroků, zatím není jasné. „Toto bude záležet na vývoji epidemiologické situace,“ uvedla mluvčí kladenské nemocnice Hana Plačková.

Knihovny otevřely výdejní okénka, zájem je veliký

Podle platného protiepidemického systému mohou knihovny ve čtvrtém stupni od pondělí používat výdejní okénko, čtenáři si tam mohou vyzvednout objednané a rezervované knihy. Už v dopoledních hodinách byl o službu po celé republice velký zájem.

„Okénko frčí, pár lidí u okénka čekalo už před 10:00. Zájem tedy je, fronty se ale netvoří. Po dobu uzavření knihovny jsme neukončili přijímání objednávek a rezervací, lidem jsme je chystali a čekali, až budeme moci okénko otevřít,“ uvedla ředitelka Městské knihovny v Hradci Králové Barbora Čižinská.

Vysoký zájem o výdejní okénko zaznamenali například také knihovny v Moravskoslezském, Plzeňském a Olomouckém kraji.

Městská knihovna v Hradci Králové zprovoznila na sedmi místech výdejní okénka
Zdroj: David Taneček/ČTK

Městská knihovna v Praze plánuje na většině poboček otevřít takzvaná knihokna, která ale budou sloužit jen k vydávání splněných rezervací, tedy těch, které knihovna čtenáři potvrdila.

Národní knihovna v Praze naopak výdejní okénko pro čtenáře neotevře. Vzhledem k prostorům jí to nedoporučili hygienici. „S ohledem na prostorové a infrastrukturní možnosti nebyl tento provoz Národní knihovně doporučen, a zůstává tak nadále zcela uzavřena,“ uvedla instituce na Facebooku. Ponechává ale volný přístup do aplikace Národní digitální knihovna –⁠ Covid, kde naleznou uživatelé splňující dané podmínky všechny digitalizované tituly on-line.

Knihovny jsou zavřené od 22. října. Podle platného protiepidemického systému PES  by ve třetím stupni, pokud by ho vláda pro Česko vyhlásila, mohly knihovny otevřít tak, aby na jednu osobu bylo 15 metrů čtverečních plochy a lidé mezi sebou drželi dvoumetrové rozestupy.