Okamura zkritizoval vládní podporu Ukrajincům v Česku. Už ani halíř, řekl

Interview ČT24: Okamura o vládních krocích v oblasti ekonomiky (zdroj: ČT24)

Předseda hnutí SPD Tomio Okamura prohlásil, že by na pomoc Ukrajincům žijícím v Česku neměl jít „ani halíř“. Peníze by se místo toho měly využít k podpoře českých občanů. Okamura to řekl v pořadu Interview ČT24 s tím, že se tvrzení netýká pracujících lidí, jelikož ti nepotřebují pomoc. Vyjádřil se také k dodávkám české vlády Ukrajině, která se brání ruské invazi.

„Už ani halíř Ukrajincům. Nula. Peníze českým občanům, to je jasná pozice SPD. Pakliže tu někdo pracuje, tak přece nepotřebuje peníze. Proč mají mít nějakou podporu? Pro mě je na prvním místě český občan,“ uvedl Okamura.

Lídr hnutí SPD si podle svých slov letos na jaře vyžádal od ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) interpelací údaje, ze kterých vyplývá, že na Ukrajince žijící v Česku šlo 45 miliard korun. „To je, jako kdybyste ubral své vlastní rodině a přidal sousedovi, který je z jiné země,“ uvedl Okamura s tím, že je správné konsolidovat veřejné finance, ale je nutné se ptát, jakými způsoby.

„To je přesně vláda. Oni například vydávají k jaru letošního roku Ukrajině sto miliard korun. Teď jsme na konci roku a ty výdaje na Ukrajince v Česku si budu interpelací žádat znova,“ podotkl šéf hnutí SPD. Také řekl, že premiér Petr Fiala (ODS) letos na jaře pronesl, že formou zbraní a dalších dodávek „šlo na Ukrajinu přes čtyřicet miliard korun“.

Okamura: Jsme pro modernizaci armády, ale musíme na to mít

Když moderátor uvedl, že při pohledu na údaje ministerstva obrany Česko věnovalo Ukrajině nepotřebný vojenský materiál v pořizovací hodnotě šesti miliard korun, Okamura odpověděl, že by si kabinet měl udělat v informacích pořádek. „Viděl jsem video, kde premiér řekl čtyřicet miliard korun. Teď mi říkáte jiné číslo. Vidíte, jaký v tom mají neskutečný zmatek,“ prohlásil Okamura.

Při připomínce, že Fialovo tvrzení o čtyřiceti miliardách by se mohlo týkat zakázek soukromých firem, které na Ukrajinu dodávají zboží a platí daně do českého rozpočtu, Okamura odvětil, že ministryně obrany Jana Černochová (ODS) nedorazila na výbor pro obranu záležitost vysvětlit.

„Když jsme se ptali na výboru pro obranu, aby Černochová vysvětlila, jak to je, tak ministryně obrany nepřišla ani na výbor to vysvětlit opozičním poslancům,“ řekl Okamura.

Co se týče výdajů ohledně obrany, podle Okamury vláda posílá peníze na zahraniční zájmy. „Třeba stíhačky F-35 za 150 miliard. Je to zbytečné, když nám Švédové nabízejí násobně levnější modernizaci Gripenů. Jsme pro modernizaci armády, ale musíme na to mít. Teď je všechno na dluh,“ okomentoval politik nákup amerických letounů F-35, který schválila vláda.