Lidé protestující proti vládě prošli Prahou a došli na Letnou. Po půl sedmé shromáždění skončilo

Demonstrace proti vládě (zdroj: ČT24)

Dav lidí po protivládní demonstraci prošel Prahou, zastavil se u sídla ministerstva vnitra, jehož šéf Vít Rakušan (STAN) byl jedním z cílů kritických projevů řečníků. Lidé pak dorazili na Letenskou pláň, kde projevy pokračovaly. Po 18:30 pořadatel Jindřich Rajchl shromáždění ukončil. Premiér Petr Fiala (ODS) prý protivládní demonstraci zaznamenal jen okrajově. Rakušan ji vnímá jako legitimní projev nespokojenosti části lidí, za nepřijatelné ale má využívání nespokojenosti k podněcování nenávisti.

Předseda uskupení Jindřich Rajchl akci svolal pod heslem „Česko proti vládě“. U sochy svatého Václava bylo také několik desítek lidí, kteří přišli vyjádřit nesouhlas s demonstrací. Její účastníci, přestože se na následnou cestu nevydali všichni, zaplnili po 16:30 magistrálu, kterou policie uzavřela.

„Dopravní opatření jsou průběžně po celé trase pochodu, jak demonstranti procházejí, tedy magistrála, Veletržní ulice, Letenské náměstí a Letná,“ řekl mluvčí policie Jan Daněk.

Na demonstraci se prodávala třeba trička s nápisem Fialová žebrota. Přestože primárně je akce svolaná jako protest proti současné české vládě, v davu jsou i transparenty s nápisy „Pryč s poskoky USA“ a na místě je stánek iniciativy Ne základnám s transparentem „Pryč z NATO“. Další lidé na místě sbírají podpisy proti zákazu aut na benzin a naftu. Na náměstí mají také svůj stánek komunisté.

Sobotní demonstrace na Václavském náměstí
Zdroj: Michal Kamaryt/ČTK

Demonstranti kritizují Fialu či Rakušana

Rajchl ve svém projevu kritizoval politiku české vlády a hlavně premiéra Fialu. „Nechceme vládu EU, nechceme vládu americkou ani vládu ukrajinskou, nechceme vládu ruskou ani čínskou, chceme vládu České republiky, českých občanů,“ řekl. Kritizoval, že Češi mají vysoké ceny energie nebo to, že ČR je podle něj jediný stát v Evropě, který se ekonomicky nevrátil na úroveň před pandemií nemoci covid-19. Z toho všeho Rajchl viní Fialovu vládu, lidé skandují „Demisi!“.

Sociální a zdravotní systém je podle Rajchla pod „přívalem ekonomických migrantů z Ukrajiny k prasknutí“. Kritizoval také nedostatek léků či ministra vnitra Víta Rakušana (STAN), záměr přijmout euro či takzvanou Istanbulskou úmluvu. „Investujme do zdravotnictví, našich lidí a nekupujme zbraně,“ řekl a kritizoval rovněž českou pomoc Ukrajině válčící proti ruské invazi. 

Na demonstraci vystoupil také předseda asociace samostatných odborů Bohumír Dufek. Vláda podle něj neplní své sliby a zneužívá své postavení. Každá desátá rodina podle něj nemá finanční hotovost, důchody byly podle něj nehorázně sníženy a ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) se stal symbolem ožebračování důchodců.

Lidé na Dnech NATO podle Fialy vládě podporu vyjadřovali

Fiala byl v sobotu na Dnech NATO v Mošnově. „Shromáždění jsem zaznamenal jen okrajově. Den jsem trávil na Dnech NATO v Mošnově, které navštívilo zhruba sto tisíc lidí. Návštěvníci vyjadřovali podporu našemu členství v NATO i krokům mojí vlády, která bere bezpečnost naší země vážně. Proto pracujeme na modernizaci armády, podepsali jsme jako jedna z posledních zemí DCA a zvyšujeme rozpočet na obranu země,“ napsal ministerský předseda. DCA je obranná smlouva se Spojenými státy, kterou Česko ratifikovalo v srpnu.

Podle vicepremiéra a ministra vnitra Víta Rakušana policie po celou dobu dohlíží na zajištění veřejného pořádku. „Pokud vím, nedošlo k žádné mimořádné události, byla zadržena jedna osoba podezřelá ze schvalování genocidy,“ uvedl. Demonstraci vnímá jako legitimní projev nespokojenosti části lidí, která je podle něj vzhledem k obtížné situaci v Česku i Evropě, například inflaci a cenám energií, do jisté míry pochopitelná.

„Co pochopitelné a přijatelné není, je využívat tuto nespokojenost k podněcování nenávisti a strachu. Pokud jde o počet účastníků, špatná zpráva pro organizátory zřejmě je, že rétorikou jim konkuruje Andrej Babiš (předseda opozičního hnutí ANO, pozn. red.), jak je patrné z jeho posledních vystoupení v parlamentu i v médiích. A to je špatná zpráva i pro Českou republiku, protože zpochybňování institucí demokratického státu není program pro nikoho, kdo to s naší zemí myslí dobře,“ dodal vicepremiér.

Zasahovala policie

Policisté také na Václavském náměstí zadrželi muže, který je podezřelý z trestného činu popírání, zpochybňování, schvalování a ospravedlňování genocidia. Muž měl podle policie na tričku symbol podpory ruské agrese. Neupřesnila, zda byl zadržený účastníkem demonstrace proti vládě.

Tisíce lidí v centru Prahy protestovaly proti vládě na akci svolané PRO na Václavském náměstí 16. dubna. Tehdy se po dvouhodinové akci na Václavském náměstí demonstranti vydali na pochod ke Strakově akademii na Klárově. Někteří z nich pak před sídlem vlády přespali.