Kdybychom byli shovívavější, popřeli bychom sami sebe, prohlásil Havlíček

Interview ČT24 – Karel Havlíček (11. 4. 2024) (zdroj: ČT24)

Kdyby hnutí ANO neřešilo ve sněmovně údajné korupční kauzy vládní koalice, popřelo by samo sebe a rozhněvalo své voliče, prohlásil v Interview ČT24 místopředseda ANO Karel Havlíček. Přirovnal kroky opozice ke krokům současné vládní koalice ve věci kauz předsedy ANO Andreje Babiše.

Poslanci se ve čtvrtek sešli na jednání o údajných korupčních případech koaličních stran. Zákonodárci ANO se chtěli opět zabývat zejména Podnikatelskou družstevní záložnou (PDZ), v níž měl v minulosti uložené peníze i premiér a předseda ODS Petr Fiala. Předseda ANO Andrej Babiš v úvodním vystoupení prohlásil, že vládní strany kryjí korupci a klientelismus. Na to zareagoval Fiala, podle nějž Babiš nedokáže unést reakci sněmovny na jeho praktiky.

Za kauzu Dozimetr nebo kolem PDZ by v jiných zemích vláda padla, myslí si Havlíček. „Jak kampelička, tak Dozimetr, troufám si tvrdit, nic takového tady za poslední možná desítky let nebylo,“ prohlásil. O kauzu kampeličky, tedy PDZ, se zajímá policie, například premiér Fiala ale nebyl z ničeho obviněn.

Havlíček naznačil, že ANO nyní oplácí vládní koalici stejnou mincí z doby, kdy právě Babiše za Čapí hnízdo kritizovala. Tehdejší premiér a předseda ANO byl dokonce v kauze trestně stíhán. „(Tehdejší opozice) vyváděla nepříčetným způsobem, aby se nakonec zjistilo, že Čapí hnízdo bylo profinancováno naprosto běžným způsobem, že se jednalo o běžnou dotaci a že tam nenastalo nic mimořádného,“ řekl. Odmítl také, že by kauzu nafukoval, přestože si Fiala v PDZ za několik let polepšil jen o stovky korun, ale připustil, že věc musí prošetřit policie a příslušné orgány.

Místopředseda ANO uznal, že současná prohlášení členů strany možná zavírají ANO po příštích volbách možnosti koaličního jednání s ODS nebo STAN. „Kdybychom byli shovívavější, popřeli bychom sami sebe,“ prohlásil. Osobně se prý nikdy zkorumpovat nenechal. „Já netvrdím, že v tom jede celé hnutí STAN. Já netvrdím, že v tom jedou všichni z ODS,“ připustil na druhou stranu.

Řešení války

Havlíček odmítl, že by kritizoval vládu za každou cenu a nepřiznával jí úspěchy. V minulosti se nechal ale třeba slyšet, že muniční iniciativa pro Ukrajinu, která má Ruskem napadené zemi doručit potřebné dělostřelecké náboje a za kterou stojí vláda a prezident Petr Pavel, není žádným velkým úspěchem. Česko přitom za tento projekt ve světě mohutně chválí a britský deník Telegraph dokonce zemi označil za zachránce Ukrajiny.

„Je to chvályhodná aktivita,“ přiznal Havlíček v Interview ČT24. Za velký úspěch by prý ale považoval ukončení celé války na Ukrajině. Podle něj hrozí, že pokud se válka neukončí rychle, může být výsledek nakonec pro Ukrajinu horší. „Otázka je, jestli risk toho pokračovat v současné situaci a nechat dojít Rusko ještě dále není větší než se pokusit ten konflikt ukončit,“ řekl.

„Pokusit se ukončit konflikt neznamená, že někdo bude panáčkovat před Vladimirem Putinem,“ dodal Havlíček. Podle něj se svět postavil za Ukrajinu férově, přestože například dělostřelecké munice Evropská unie nedoručila za rok Kyjevu zdaleka tolik, kolik slíbila.

Důchodové změny

Havlíček se vyjádřil také ke zvažovanému zvyšování věku odchodu do důchodu. Prohlásil, že ANO ho odmítá. Prezident Petr Pavel přitom po nedávném jednání o důchodové reformě s ministrem práce a sociálních věcí Marianem Jurečkou (KDU-ČSL) a zástupci ANO řekl, že mezi všemi stranami v tomto bodě panuje shoda, což potvrdili i další účastníci jednání.

„V žádném případě jsme se neshodli na tom, že chceme zvýšení věku odchodu do důchodu,“ řekl Havlíček. „Nedělal bych z toho něco mimořádného, bylo to prostě nedorozumění,“ doplnil.

V řešení stárnutí populace by se Havlíček inspiroval v zemích, jako je Německo nebo Švédsko, tedy vytvořením dalšího, motivačního důchodového pilíře.