ANO má zásadní připomínku k zápisu ze schůzky o důchodech. Rétorika prezidenta nás překvapila, řekl Havlíček

Hnutí ANO podalo zásadní připomínku k zápisu ze schůzky na Hradě, kde jeho představitelé jednali o důchodové reformě s prezidentem Petrem Pavlem a ministrem práce a sociálních věcí Marianem Jurečkou (KDU-ČSL). Místopředseda ANO Karel Havlíček novinářům ve sněmovně řekl, že se opoziční hnutí s ministerstvem práce neshodlo ani na způsobu, ani na nezbytnosti zvyšování věku odchodu do důchodu. Jurečka kontroval, že na schůzce s hlavou státu shoda na potřebě řešení růstu důchodového věku byla.

Pavel ve středu zdůraznil, že si stojí za výroky po jednání o důchodové reformě. Na tiskové konferenci minulý týden oznámil, že na budoucím prodlužování věku odchodu do důchodu je shoda a že debata se dále povede nad způsobem výpočtu. ANO se však k dohodě nehlásí. „Považujeme za zásadní sdělit, že u stolu spolu s (předsedkyní poslaneckého klubu ANO) Alenou Schillerovou a Karlem Havlíčkem bylo celkem patnáct lidí, kteří obsah jednání slyšeli,“ poznamenala ve středu prezidentská kancelář.

Na jednání podle Havlíčka padlo, že stávající důchodový systém je neudržitelný. „Prezident a ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV) deklarovali, že je třeba zvýšit věk odchodu do důchodu, ANO to ale neodsouhlasilo. Naopak rozporovalo podklady od MPSV a souhlasilo s přípravou další analýzy. Překvapila nás rétorika prezidenta, že je na tom shoda. To, že se proti něčemu kategoricky nevymezíme a jsme připraveni projít nové podklady, neznamená, že s tím souhlasíme,“ pokračoval.

Jurečka naopak poznamenal, že ho výroky politiků ANO z posledních dnů překvapují. „Ten dotaz zazněl na všechny zúčastněné strany celkem jednoznačně, jestli otázka posouvání hranice věku odchodu do důchodu je něco, co vnímáme v kontextu důchodové reformy jako něco, co je potřeba do budoucna řešit. A na tom jsme se tam shodli. To nebylo popřeno," řekl ministr práce.

„Nesouhlas vyjádřilo ANO obratem v médiích i zásadní připomínkou k internímu zápisu, který pak od Hradu hnutí dostalo. Reakce týmu prezidenta byla, že neshody se vyjasní na začátku příštího setkání," dodal Havlíček.

Ve zdůvodnění připomínky, které Havlíček poskytl, ANO zdůraznilo, že shoda nad citlivým bodem skutečně nenastala. Zástupci hnutí si vyžádali další podklady či analýzy, které vedly ministerstvo práce k danému stanovisku, což jim bylo podle jejich vyjádření slíbeno.

Předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš v úterý na sociálních sítích napsal, že jeho hnutí se zvýšením věku odchodu do penze nesouhlasí a nikdy souhlasit nebude. „Kdybychom byli ve vládě, dostatek peněz na důchody vždycky najdeme,“ prohlásil.

Podle Jurečky ale Babiš před pár lety mluvil o navázání důchodového věku na dobu dožití. Ministr to dokládá na jeho vyjádřeních v médiích, dohledat chce stanoviska k dřívějším zákonům. „Je otázka, s jakým mandátem politici na jednání chodí. Já mám mandát za celou koalici. Byl bych rád, aby zástupci ANO přicházeli s plnohodnotným mandátem opozičního hnutí. Překvapuje mě pak, že se ve čtvrtek o něčem bavíme a Andrej Babiš se vrátí po Velikonocích z dovolené a začne přes videa říkat něco jiného,“ konstatoval Jurečka.

Další jednání o reformě penzí ve stejném formátu se na Hradě uskuteční v pondělí 22. dubna. Všechny strany si podle Pavla do té doby vzájemně dodají podklady.

Juchelka: Nic takového na schůzce nepadlo

Místopředseda poslaneckého klubu ANO Aleš Juchelka ve čtvrtek pro Českou televizi kontroval, že na schůzce nic o shodě nad budoucím prodlužováním věku odchodu do důchodu nepadlo. „Dlouhodobě toto odmítáme. Na schůzce jsme si naopak vyměnili všechny možné názory a taktéž jsme si slíbili, že si do 15. dubna vyměníme různé analýzy a data, která s tím souvisí,“ upozornil Juchelka.

Věk odchodu do důchodu je podle něj i hnutí ANO neprolomitelný. „Říkám to už rok a půl. Neprolomitelný je z několika důvodů. Zaprvé proto, že Česko je jednou z nejindustriálnějších zemí Evropské unie. Máme zde opravdu těžké profese a jejich napojení na odchod do důchodu nevidíme, což jsme na schůzce kritizovali. Zadruhé proto, že ty náročné profese nemáme vůbec dořešeny ve třetí vlně,“ dodal Juchelka.

Místopředseda rozpočtového výboru Miloš Nový (TOP 09) pro ČT uvedl, že ho názorové veletoče hnutí ANO vůbec nepřekvapují.

Místopředseda poslaneckého klubu ANO Aleš Juchelka a místopředseda rozpočtového výboru Miloš Nový (TOP 09) komentují jednání o důchodové reformě (zdroj: ČT24)

„Přiznám se, že jsem velmi přivítal slova pana prezidenta o prolomení oné doby odchodu do důchodu, nicméně jsem si byl zároveň vědom toho, že se tam objevila druhá podmínka ve smyslu zavedení druhého pilíře, o které jsme v uplynulých dvou letech vůbec nehovořili, takže mi svým způsobem bylo jasné, že hnutí ANO chce důchodovou reformu torpédovat a že si pouze hledá nějakou záminku, aby tak mohlo učinit,“ přemítal Nový.

V rozhovoru mimo jiné doplnil, že pakliže je dle ANO hranice odchodu do důchodu neprolomitelná, velmi ho to mrzí. „Protože si pochopitelně uvědomuji, že důchodová reforma má šanci na úspěch pouze v situaci, kdy se na ní domluví nejen vládní koalice, ale také opozice.“