Babiš viní koalici z krytí korupce. Nedokáže unést reakci sněmovny na své praktiky, míní Fiala

Poslanci se sešli z podnětu opozičního ANO na jednání o údajných korupčních případech koaličních stran. Zákonodárci ANO se chtěli opět zabývat zejména Podnikatelskou družstevní záložnou (PDZ), v níž měl v minulosti uložené peníze i premiér a předseda ODS Petr Fiala. Předseda hnutí ANO Andrej Babiš v úvodním vystoupení prohlásil, že vládní strany kryjí korupci a klientelismus. Na vystoupení zareagoval Fiala, podle nějž Babiš nedokáže unést reakci sněmovny na jeho praktiky. Poslanci odpoledne po více než čtyřhodinové debatě podle očekávání program mimořádné schůze neschválili.

Návrh programu mimořádné schůze obsahoval jediný bod s názvem „Vymlčené korupční kauzy vládních stran“. „Vládní strany spolu svorně kryjí vlastní korupci a klientelismus za každou cenu,“ prohlásil Babiš. Podle něj jsou skutečnými hodnotami, které ODS, STAN, Piráty, TOP 09 a KDU-ČSL spojují, právě korupce, klientelismus, peníze a „koryta“.

Ve vystoupení předseda ANO opětovně obšírně rozebíral případ PDZ, v níž měl v minulosti uložené peníze i premiér a předseda ODS Fiala. ANO spojuje kampeličku s dary pro ODS, podezřením na praní špinavých peněz a zmizením stamilionů korun určených pro Ukrajinu.

„To je neskutečná mafie, která tady byla léta budovaná a nikdo o tom nemluvil,“ prohlásil Babiš. Kampelička byla podle něho „nejspíš pračkou špinavých peněz politiků ODS a zdroj skrytého financování Fialovy partaje a jejích volebních kampaní“.

Fiala obvinění odmítá

Fiala v reakci tato obvinění odmítl. „Myslím, že ta pravá skutečnost, proč tu teď jsme, se skrývá jinde. Jedním z těch důvodů určitě je, že předseda hnutí ANO Andrej Babiš nedokáže unést, jak se tato sněmovna nedávno postavila k jeho nečestným praktikám v politickém boji a hlavně bezpečnostním rizikům, které ze stylu jeho práce vyplývají,“ řekl. Narážel tím na mimořádnou schůzi sněmovny z poloviny března, kterou vyvolala vládní koalice. Impulzem pro ni byl Babišův uniklý e-mail, v němž žádal od svých spolupracovníků informace o ministru zahraničí Janu Lipavském (Piráti), a to včetně toho, zda má děti.

Babiš podle premiéra zpochybňuje spojenecké závazky Česka a hazarduje s osudem země. „Tím jsme píchli do vosího hnízda,“ řekl premiér k důvodům pro svolání čtvrteční mimořádné schůze. „Nejsem ani paranoidní a netrpím přesvědčením, že všichni víceméně lžou, kradou, podvádějí. Do tohoto vašeho světa se nenechám zatáhnout,“ dodal předseda vlády.

Opozice podle něho útočí na vládu i kvůli tomu, že se začíná české ekonomice dařit. „Opozice nemá politické argumenty, nedokáže reagovat na naše úspěchy, na to, že napravujeme politický amatérismus předcházející vlády a její celkovou neschopnost řídit stát,“ prohlásil ministerský předseda.

Místopředseda sněmovny za ANO Karel Havlíček označil záložnu a případ Dozimetr za „dvě megakauzy“. Jde podle něho o první ligu organizovaného zločinu s propojením na nejvyšší vládní politiky. „Ve vyspělých zemích, které dáváte za příklad, byste už dávno nebyli,“ uvedl. Podle předsedkyně poslanců ANO Aleny Schillerové premiér Fiala nevysvětlil ohledně kampeličky vůbec nic a ani se o to nepokusil. Mluvila o snaze „všechno ututlat“.

Lídr SPD Tomio Okamura řekl, že se vláda dopouští zločinu, když podporuje z peněz daňových poplatníků Ukrajinu v boji proti ruské agresi. „Posílat peníze a další pomoc na Ukrajinu je dnes zcela nezodpovědné,“ uvedl. Tvrzení zdůvodnil tím, že část této podpory je údajně rozkradena, a za příklad dal peníze, které podle dosavadních informací zmizely z PDZ.

Podíl premiéra v PDZ už jednou chtěla opozice řešit

K debatě o premiérově podílu v PDZ se sněmovna sešla z podnětu ANO už začátkem února. Dolní komora tehdy s ohledem na postoj koaliční většiny po úvodní debatě řečníků s právem přednostního vystoupení podobně jako ve čtvrtek zamítla návrh programu a schůze se neuskutečnila.

Fiala poukazuje na to, že svou roli obsáhle vysvětlil už na únorovém mimořádném jednání poslanců i v médiích. Další iniciativu v této věci má proto za absurdní. Premiér uznal, že chyboval, když nezapsal podíl v kampeličce do majetkového oznámení. Prý to napravil.

O činnost záložny se podle Lidových novin zajímají detektivové z odboru hospodářské kriminality pražského krajského ředitelství. V polovině března s ní zahájila správní řízení Česká národní banka, kvůli trvajícím nedostatkům ve fungování kampeličky. Řízení směřuje k odnětí povolení působit jako družstevní záložna.

Premiér Fiala měl na čtvrteční mimořádné schůzi „luxusní“ šanci se vyjádřit, podotkl v 90' ČT24 místopředseda ANO Radek Vondráček. „My v Poslanecké sněmovně vyvoláme debatu a ta vede ke kontrole výkonné moci. To je přesně to, co má parlament dělat, to se dočtete v učebnicích politologie. Takže děláme svoji práci a chtěli jsme vysvětlení. Ještě jsme neříkali, co konkrétně by mělo následovat jako vyvození odpovědnosti,“ prohlásil s tím, že se také v Česku „utratily miliony korun pochybného původu na politickou kampaň“.

Poslankyně ODS Renáta Zajíčková ale prý nechápe, proč byla schůze vůbec svolána. „Není jediný důkaz o tom, že by k nějakému pochybení nebo trestnému činu došlo. Stala se jediná politováníhodná věc – že pan premiér nepřiznal do daňového přiznání podíl v této záložně. A to je jediná chyba, ke které se už několikrát vyjádřil, a omluvil se za to. A my z toho děláme pseudokauzu,“ oponovala Vondráčkovi.

90′ ČT24 – Další mimořádná schůze v Poslanecké sněmovně (zdroj: ČT24)