Opozice neprosadila program schůze sněmovny k podílu premiéra v záložně. Nemám se za co stydět, řekl Fiala

Vládní většina v pátek neumožnila konání mimořádné schůze k podílu premiéra Petra Fialy (ODS) v Podnikatelské družstevní záložně. Po třech a půl hodinách projevů zákonodárců s přednostním právem neměla opozice dostatek hlasů pro schválení programu jednání. Poslanci z hnutí ANO a SPD Fialu kritizovali, protože by jako předseda vlády měl podle nich mít o svých financích přehled. Premiér uznal, že majetkové přiznání vyplnil špatně, tvrdí ale, že nic trestného neudělal.

„Opakovaně jsem uznal, že jsem v minulosti udělal chybu při vyplňování formuláře o střetu zájmů. Řekl jsem, že tuto chybu napravím, a to jsem také udělal. Nejsem z ničeho obviněn, nejsem žádným způsobem vyšetřován, neexistuje žádná kauza,“ prohlásil Fiala před poslanci.

Předseda vlády a ODS zdůraznil, že Podnikatelská družstevní záložna je finanční instituce s licencí od České národní banky (ČNB), nikoli „mafiánský spolek“, jak ji líčili představitelé opozice. Připustil, že ČNB a Finanční analytický útvar udělily záložně pokutu, stalo se to ale v době, kdy v ní žádný účet neměl. Po celou dobu, co byl Fiala jejím klientem, se podle něj neobjevily jakékoli náznaky, že by zanedbávala své povinnosti.

„Po dalších detailech mě nikdy nenapadlo pátrat a vůbec ne se zajímat o to, kdo všechno služby záložny využívá,“ uvedl premiér k námitkám opozice, že se měl o kampeličku více zajímat. Označil to za pokrytecké vzhledem k tomu, že úřad vlády a ministerstva obrany a pro místní rozvoj dávaly v roce 2018, kdy bylo u moci ANO, veřejné zakázky firmám spojeným s podnikatelem Kamilem Bahbouhem, který má podle médií vliv na vedení kampeličky. „Já jsem měl vědět v roce 2015, že je nějaký problém kolem inženýra Bahbouha, ale vy jste v roce 2018 nemuseli nic takového vědět, kdy jste mu zadávali veřejné zakázky,“ obořil se na zástupce opozice.

Peníze Fiala využil na pořízení bytu 2+1 v Brně v roce 2021. Označil to za odpovědnou investici s poukazem na to, že má tři děti. V záložně měl 950 tisíc korun uloženo na běžném účtu, nevyužil žádné finanční produkty.

„Kritiku bych čekal spíše od své manželky,“ poznamenal také Fiala k výtce předsedkyně poslanců ANO Aleny Schillerové, že z peněz v kampeličce neměl žádné úroky. Ministerský předseda dodal, že Schillerová by ho neměla obviňovat z finanční negramotnosti, když ji sama prokazuje. Údajných dvacet procent zisku z úroků, které by prý mohl získat v Komerční bance, označil Fiala za „absolutní nesmysly“.

Je to skandál, míní Babiš

V úvodní debatě promluvili řečníci s přednostním právem, kterého využil hned na začátku šéf hnutí ANO Andrej Babiš. „Všechno, co tady čtu, je z médií, nic si nevymýšlím,“ prohlásil předseda hnutí ANO. V jeho projevu souvisejícím s Fialou a kampeličkou zaznívala slova jako „všimné“, „korupce“, „praní špinavých peněz“ a „byznysové zájmy“. „Ze zpráv médií se zdá, že jde o velmi podezřelou instituci pro několik málo lidí, kde se točí obrovské peníze s velmi nejasným původem,“ uvedl Babiš.

„Dozvěděli jsme se, že pan premiér má své finance ve stejné době v udržovaném stavu jako svou politickou kredibilitu a že ODS se od 90. let nezměnila,“ dodal opoziční lídr. Premiér by měl podle něho záležitosti jasně vysvětlit. „Je to neskutečný skandál,“ prohlásil předseda ANO.

Nynější vládu vinil šéf hnutí ANO i z toho, že děti končí s otravou po požití výrobků s HHC v nemocnicích. Poukazoval na výroky Pirátů z loňského léta o tom, že uchránili kratom a HHC před zákazem. Znovu se vrátil i k obhajobě tvrzení, že nákup letounů F-35 je zbytečný, což se v úterý ve sněmovně snažila vyvracet ministryně obrany Jana Černochová (ODS).

Premiér byl podle Schillerové podílníkem v záložně „sdružující zájmy české galerky“, označila ji za „nefalšované Palermo“. Nebyl jedním z mnoha drobných střádalů, bylo to samozřejmě právě naopak, uvedla. Zároveň vyzvala Fialu ke zveřejnění majetkového přiznání za rok 2015, ze kterého vyplyne důvod k diverzifikaci rizika jeho finančních vkladů.

Studio ČT24: Koalice proti schůzi k Fialově podílu v záložně (zdroj: ČT24)

Místopředseda sněmovny a ANO Karel Havlíček odmítl vysvětlení, že by premiér vložil peníze do kampeličky kvůli diverzifikaci rizika. Připustil, že Fialu mohl někdo zneužít k tomu, aby se stal svým členstvím v záložně lákadlem pro další klienty. Dodal, že předsedu vlády a ODS do této investice zatáhli lidé, kteří jsou dodnes v jeho okolí. „Není možné, aby pan premiér Fiala, i když tehdy ještě nebyl premiérem, nevěděl, že byl spolupodílníkem a že jeho dalšími kolegy spolupodílníky jsou lidé z ODS,“ uvedl také Havlíček.

Předseda ODS Marek Benda pokládá situaci od začátku za absurdní. „Pan premiér vložil milion na účet družstevní záložny, který po sedmi letech vybral, a vůbec nevím, co se kolem toho dále konstruuje,“ uvedl Benda.

Okamura: Vrací se nám devadesátky

Předseda SPD Tomio Okamura na plénu řekl, že se jeho spolupracovník obrátil kvůli kampeličce na žalobce. Záložnou by se měl podle něj zabývat i Finanční analytický úřad a ministerský předseda by měl zveřejnit daňová přiznaní a soupis svého majetku z doby před vstupem do politiky a z nynějška. Jinak podle Okamury nebude důvěryhodný a měl by podat demisi.

Obdobně jako Babiš spekuloval Okamura v souvislosti se záložnou o schovávání a o praní černých peněz a o tom, že „léta slouží ODS“ a zřejmě dalším politikům. „Kauza Fialova pračka ukazuje, že se nám vrací devadesátky,“ podotkl Okamura.

Majetkové přiznání musí odevzdávat politici a vysoce postavení státní úředníci podle zákona o střetu zájmů každý rok. Z konzultace s experty podle dřívějších vyjádření Fialy vyplynulo, že případná až padesátitisícová pokuta za pochybení je možná už promlčená. Pokud se to potvrdí, premiér chce věnovat padesát tisíc na charitu.