Sněmovna označila za největší bezpečnostní hrozbu ruský režim

Za největší bezpečnostní hrozbu pro Českou republiku označila ve středu sněmovna nynější ruský režim, jenž je podle ní teroristický. Českým zájmem je nezávislá, demokratická a svobodná Ukrajina pevně ukotvená v mezinárodních strukturách, uvedla dolní komora v usnesení, které na návrh koalice přijala na závěr mimořádné schůze k bezpečnostním hrozbám po zhruba devatenáctihodinovém jednání. Sněmovna také podpořila pokračování pomoci Ukrajině. Mimořádnou schůzi nechaly svolat koaliční strany v reakci na postupy i některé výroky předsedy opozičního ANO Andreje Babiše. Ten schůzi označil za „antibabišovskou“. Program řádné schůze, která měla následovat po mimořádném jednání, poslanci neschválili. Sněmovna se znovu sejde zřejmě 9. dubna.

Koaliční návrh přijala sněmovna hlasy 84 poslanců výhradně z koaličního tábora. K jeho schválení bylo nutných nejméně 72 poslaneckých hlasů. Členové dolní komory za opoziční ANO a SPD návrh nepodpořili. Obě opoziční hnutí podala své návrhy usnesení. Sněmovna je zamítla.

„Současný teroristický režim v Rusku svou rozpínavostí a snahou o rozšíření sféry vlivu na Ukrajinu a do dalších zemí Evropy, doprovázenou válečnými zločiny, představuje pro ČR největší bezpečnostní hrozbu; je tudíž zásadním zájmem ČR, aby Putinova válka proti Ukrajině nebyla úspěšná, aby se Ukrajina ubránila a obnovila svoji územní celistvost v mezinárodně uznaných hranicích a aby byl ruský režim od další agrese proti Evropě účinně odrazen,“ stojí ve schváleném usnesení. K naplnění českých bezpečnostních zájmů je podle sněmovny nutné pokračovat v pomoci Ukrajině.

Ruskou federaci označil za zásadní vnější hrozbu Michal Zuna (TOP 09). „Agresivního ruského medvěda je třeba zastavit, protože je bezpečnostním rizikem pro naši zemi,“ přidal se Ondřej Lochman (STAN). Poslanci ANO poukazovali na dva roky staré sněmovní usnesení, v němž dolní komora požádala o diplomatické kroky s cílem rychlého ukončení válečného konfliktu na Ukrajině. „Vždycky je lepší zkusit mírové řešení než jenom harašit zbraněmi, to už děláme dva roky,“ uvedl Hubert Lang (ANO).

Jeho kolega z hnutí Jiří Mašek vinil koalici z toho, že diplomatické kroky odmítá iniciovat. Vyjednávací pozice Ukrajiny se s ohledem na vývoj situace na frontě zhoršuje, varoval. „Děláme, co je nezbytné, pokračujeme v obraně Ukrajiny,“ zdůrazňoval předseda pirátských poslanců Jakub Michálek. Ministr kultury Martin Baxa (ODS) poslancům ANO připomněl, že Česko dalo dohromady koalici států na nákup granátů pro Ukrajinu. „To jsou zcela konkrétní diplomatické kroky,“ řekl.

Babiš: Je to antibabišovská schůze

„Normální člověk nechápe, proč byla svolaná tahle schůze. Je to antibabišovská schůze, schůze proti hnutí ANO,“ řekl bývalý premiér Babiš ráno k poloprázdné sněmovně, zejména v řadách koalice. Kabinet se podle něho snaží zamaskovat to, že za 2,5 roku nemá žádné výsledky kromě „rekordní drahoty a chudoby“, neplní své sliby, nemá koncepci a chlubí se jen prací jeho bývalé vlády. Fialova vláda se zaměřila podle Babiše jen na podporu Ukrajiny. „Jediné, co je váš program a co tuto nesourodou vládu spojuje, je antibabiš,“ prohlásil.

Předseda ANO rovněž uvedl, že pokud by jeho strana byla ve vládě, Ukrajinu by podporovala. „Nikdy jsme neřekli, že je špatně dodávat zbraně,“ podotkl. Nejlepším řešením by podle něho bylo, kdyby ruský vládce Vladimir Putin opustil Ukrajinu včetně Krymu a válka by skončila.

Babiš také v dolní komoře tvrdil, že nikdy neřekl, že by Česko nemělo respektovat své závazky vyplývající z členství v NATO. Babiš nicméně v debatě před druhým kolem prezidentských voleb, kterou vysílala Česká televize, řekl, že v teoretickém případě napadení Polska či pobaltských států by nevyslal české vojáky na pomoc.

Andrej Babiš se vyjadřuje ke svému vystoupení v prezidentské debatě o napadení Polska (zdroj: ČT24)

„Novinářský aktivista Řezníček se mě ptal na hypotetické napadení Polska. A nenechal mě doříct větu, že vůbec o takovéto možnosti — jako je napadení členské země NATO Ruskem — nechci debatovat. Protože to by znamenalo termonukleární válku,“ zdůraznil šéf ANO ve sněmovně. „Říkal jsem, že nechci válku, že tomu musíme zabránit. Nikdy jsem neřekl, že bychom nerespektovali naše závazky,“ dodal Babiš.

Vyjádření Andreje Babiše v prezidentské debatě k otázce poslání českých vojsk v případě napadení členské země NATO (zdroj: ČT24)

ANO: Bezpečnostní riziko představuje vládní koalice

Po Babišovi, který hovořil téměř tři hodiny, ve sněmovně vystoupila předsedkyně poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová, která uvedla, že bezpečnostním rizikem pro Česko není ANO, ale propojení ODS a jejího předsedy a premiéra Petra Fialy (ODS) s Podnikatelskou družstevní záložnou. Pokud podle ní sněmovna nevyzve premiéra k vysvětlení, poslanci ANO k tomu zváží iniciování další mimořádné schůze.

Ministerský předseda to označil za opomenutí a zdůvodnil tím, že měl v záložně běžný účet a neuvědomil si, že to znamená současně i podíl. Rozruch kolem vkladu v záložně označil za snahu opozice vyrobit kauzu za každou cenu. Prohlásil, že nemá co skrývat, nemá se za co stydět a odmítl, že by se dopustil něčeho nelegálního.

Místopředseda sněmovny Karel Havlíček (ANO) obdobně prohlásil, že bezpečnostní riziko představuje současná vládní koalice, a to kvůli údajné nekompetenci a vazbě na organizovaný zločin. Připomenul také korupční kauzu Dozimetr, v níž byl obviněn například bývalý náměstek pražského primátora Petr Hlubuček a musel kvůli tomu skončit ve vládním hnutí STAN. Koalici obvinil Havlíček z toho, že je odtržená od reality, kritizoval její hospodářskou politiku i přístup k evropské klimatické politice.

Předseda poslanců SPD Radim Fiala řekl, že za tři hlavní bezpečnostní hrozby považuje válku na Ukrajině, migraci a vzestup radikálního islámu v západní Evropě. Míní, že vláda se nesnaží o vážnou debatu. Na tématu uniklého Babišova e-mailu chce kabinet podle Fialy kopat do opozice a vydávat své politické oponenty za bezpečnostní riziko. Označil to za pohrdání občany a naprostou degradaci pojmu bezpečnostní hrozba.

Místopředsedkyně sněmovny Klára Dostálová (ANO) pokládá za bezpečnostní hrozbu migrační pakt EU. Vláda podle ní jeho přijetím zradila Česko. „Jde o ohrožení bezpečnosti jako takové,“ míní Dostálová. Pakt podle ní neřeší příčiny, ale jen následky migrace, a Česko není na nápor uprchlíků připravené. Na kompromisní podobě migračního paktu se v únoru dohodli vyjednavači Evropského parlamentu a členských zemí, čeští zástupci se hlasování zdrželi. Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) už dříve řekl, že podoba paktu není ideální, ale jde o posun dobrým směrem.

Síkela: Babišovy praktiky by měly sloužit jako varování

Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (STAN) odpoledne ve sněmovně prohlásil, že Babiš vyniká v „estébáckém marketingu“. Ten je podle ministra založen na kompromatu, tedy strategii získávat nebo vytvářet poškozující informace o nepohodlných soupeřích, ale také o spojencích pro případ, že by se tak přestali chovat nebo se hodit.

„Právě v tom je pan poslanec Babiš výborný. Nepřekvapivě v tom vyniká,“ uvedl Síkela. Babiš je veden v archivních svazcích někdejší komunistické tajné policie StB jako agent, čemuž se soudně brání.

Babišovy praktiky by členům ANO měly podle Síkely sloužit jako velké varování, že dnes jsou sice součástí Babišova „estébáckého marketingu“, ale nikdy neví, kdy se stanou jeho terčem. Ministr připomněl osudy bývalých představitelů ANO Karly Šlechtové, Pavla Teličky nebo Ivo Vondráka.

„Základem politiky vašeho šéfa je kňučení. Pracujete pro krále všech lůzrů,“ prohlásil také Síkela. Babiše připodobnil k řezbáři Geppettovi, tvůrci Pinocchia, neboť podle něj také vytváří loutky, jejichž smyslem je lhaní. „Chápu, že se snažíte svého šéfa bránit ze všech sil a kritizujete vládu, abyste odvedli pozornost,“ uvedl ministr.

Část debaty pak zabraly slovní střety mezi ANO a koalicí ve formě krátkých dvouminutových poznámek. „Vy, kteří máte máslo na hlavě, kteří byste měli chodit kanálama, tady kopete do Andreje Babiše. Styďte se,“ vzkázala například Schillerová. Bývalý předseda sněmovny Radek Vondráček (ANO) zástupce vládní koalice požádal, „aby si tu Českou liberálně demokratickou republiku, tu ČLDR, už strčili vážně někam“.

Ministr pro evropské záležitosti Martin Dvořák (STAN) uvedl, že Babiš svým dovoláváním se na zájmy dětí klame veřejnost. Předseda ANO si podle ministra váží svých dětí natolik, že poslal svého syna na Ruskem okupovaný ukrajinský Krym. „Babiš se domnívá, že se bránit nemáme, protože je lepší nechat naše děti žít v porobě,“ dodal Dvořák.

Babišův e-mail

Úvodní sněmovní debatu ovládli v úterý koaliční řečníci, z nichž někteří opět označili lídra ANO za bezpečnostní riziko. Premiér Fiala míní, že osud Česka je Babišovi lhostejný a jeho „extremistická rétorika“ ohrožuje postavení a důvěryhodnost země. Opozice podle něho podkopává kroky koaličního kabinetu k zajištění bezpečnosti Česka. Z opozice v úterý hovořil jen předseda SPD Tomio Okamura. Prohlásil mimo jiné, že největším bezpečnostním rizikem je podle něho snaha vlády vyvolat přímou válku s Ruskem.

Bezprostředním impulzem pro svolání schůze byl zmíněný Babišův e-mail, v němž žádal od svých spolupracovníků informace o ministru zahraničí Janu Lipavském (Piráti), a to včetně toho, zda má děti. E-mail se poté dostal na veřejnost.

Lipavský předtím uvedl, že Babiš začíná být kvůli svým výrokům bezpečnostním ohrožením Česka. I o to se poslanci v úterý přeli. Předseda ANO tvrdí, že na Lipavského nesháněl kompromitující materiály, jak zaznívá z koalice, ale jen podklady z veřejných zdrojů, aby mohl ve sněmovně na ministra zahraničí reagovat. „Zadávání politických rešerší je úplně běžné, vy všichni to děláte taky,“ podotkl k tomu Babiš. Za profesionály označil v tomto směru Piráty, kteří podle něho vytvářeli skutečné složky.