Babiš sháněl u spolupracovníků citlivé informace o Lipavském, píší Novinky.cz

Události: Babišův e-mail o ministru Lipavském (zdroj: ČT1)

Šéf opozičního ANO a expremiér Andrej Babiš (ANO) si o víkendu od svých spolupracovníků vyžádal citlivé informace o ministru zahraničí Janu Lipavském (Piráti), informovaly Novinky.cz s odkazem na e-mailovou konverzaci, kterou Babiš zaslal omylem jinému adresátovi. Bývalý ministerský předseda serveru řekl, že nesháněl žádné „kompro“, ale šlo o podklady z veřejných zdrojů kvůli tomu, aby mohl reagovat na Lipavského výroky. Později se na síti X omluvil za vulgární výraz, který na adresu šéfa české diplomacie použil, na svém postupu jinak nevidí nic špatného. Ministr v reakci sdělil, že ho obsah e-mailů znechutil.

Lipavský v nedělních Otázkách Václava Moravce řekl, že Babiš začíná být kvůli svým výrokům bezpečnostním ohrožením Česka. Expremiér v reakci na dotaz ČTK označil za hrozbu pro českou bezpečnost a suverenitu naopak Piráty.

Následně v neděli Babiš v elektronické poště svým spolupracovníkům podle Novinek napsal, aby mu o Lipavském připravili „teze, podklady“, přičemž místo ministrova jména použil vulgární výraz. „Napište mi příběh Izrael, jak se vykašlal na naše lidi, jak byl v Dauhá, jezdí všude, dělá kampaň, korespondenční volba,“ napsal podle serveru. V e-mailové konverzaci se řeší i odkazy na mediální zmínky o Lipavského rodině.

Babiš e-mail zaslal svému poradci Janu Rovenskému. Zaměnil ho ale s jeho jmenovcem, který je mimo jiné jako nestraník za ANO ve výboru pro životní prostředí a limity těžby města Litvínov, napsaly Novinky. Rovenský se kvůli zmínkám o rodině rozhodl korespondenci zveřejnit. „V zásadě jsem smířen i s tím, že na sebe politici sbírají kompro, i když se mi to nelíbí. Ale tahat do toho děti a manželky svých protivníků je fakt přes čáru. Je to odporné a je to podle mě ve veřejném zájmu, aby se o tom lidé dozvěděli,“ napsal na Facebooku Rovenský.

Za vulgarismus se Babiš omluvil

Babiš tvrdí, že nesháněl kompromitující informace, ale pouze poptával podklady pro plánované vystoupení ve sněmovně na adresu Lipavského. „Jde přece o podklady z veřejných zdrojů. Chci totiž na ty jeho lži reagovat ve sněmovně a položit mu jednoduchou otázku – jestli by poslal své děti do války. Já totiž ne. Proto jsem se o to zajímal,“ zdůvodnil.

Později napsal, že celou kauzu považuje za „absolutní nesmysl“. „Mluvit o nějakých kompromitujících materiálech je směšné, když toto jsou přece věci, které se dají veřejně dohledat na internetu. Za to vulgární slovo použité v soukromé konverzaci se panu ministrovi omlouvám,“ uvedl Babiš.

Lipavský sdělil, že se k němu e-mail dostal zprostředkovaně a obsah ho znechutil. „Pro českou společnost je velkou výzvou, aby jednou provždy odmítla estébácké metody v politice,“ reagoval.

Z koalice zní silná kritika Babiše

Také koaliční politici Babiše kritizovali za to, že do politického boje podle nich zatahuje děti a používá metody komunistické Státní bezpečnosti (StB). „Složky, zatahovaní děti a rodin do politického boje, pomluvy, osobní útoky… Odporné metody připomínající minulou dobu. Proti tomu bude demokratická společnost stát v každých dalších volbách,“ reagoval na síti X předseda vlády Petr Fiala (ODS).

„Zatahovat děti a manželky protivníků do politického boje je nechutné, stejně jako si dělat na oponenty složky plné hnoje,“ napsal ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti).

„STBák, který své praktiky nemění, ale bohužel Andrej Babiš má toto jako styl práce,“ komentoval ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL). „Tohle může vymyslet jen starý estébák,“ podotkl europoslanec Alexandr Vondra (ODS).

„Jednou agent StB, vždycky agent StB. Andrej Babiš často mluví o mafiánských praktikách. To hlavně proto, že on je v nich mistr světa. V každé zemi na západ od nás by musel na své politické funkce rezignovat sám, nebo by jej k tomu donutili spolustraníci,“ napsala předsedkyně sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09).

Předseda poslaneckého klubu Pirátů Jakub Michálek požaduje v souvislosti s Babišovým e-mailem svolání mimořádného jednání dolní komory. „Ne proto, že si šéf opozice objednal za peníze občanů kompro na ministra zahraničí. Ale hlavně proto, aby sněmovna potvrdila pevné rozhodnutí bránit bezpečnost českých občanů proti ruské hrozbě,“ napsal Michálek.

Šéfka poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová i místopředseda ANO Karel Havlíček se spíše pozastavili nad tím, že média zveřejnila soukromou konverzaci. „Pokud cílem bylo reagovat ve sněmovně na nenávistný výlev pana Lipavského v OVM (Otázkách Václava Moravce) a pan Babiš se chtěl zeptat, zda by jako rodič své děti poslal do války, tak mne upřímně mnohem víc děsí, s jakou samozřejmostí novináři vytahují soukromou konverzaci,“ sdělila Seznam Zprávám Schillerová. Havlíček se ohradil proti zatahování rodin do politiky. Dodal ale, že když šlo o Babišovu rodinu, zastání předseda ANO podle něj nenašel.

O Babišově e-mailové konverzaci mluvili v pondělních Událostech, komentářích i šéf poslaneckého klubu TOP 09 Jan Jakob a místopředseda poslaneckého klubu ANO Patrik Nacher. Podle Nachera šlo, s výjimkou vulgarismu, o normální žádost od blízkých spolupracovníků o podklady. „To, co to potom spustilo, je za mě daleko horší. Já jsem na svoji adresu, ač to není má e-milová korespondence, to slovo dneska četl třicetkrát, pak jsem to přestal počítat,“ řekl.

Podle Jakoba se Babiš snaží omluvit jednání, které bylo jednoznačně za hranou. „Já to nepovažuji za správné – zjišťovat si informace o rodině, o tom, kdo žije v jakém prostředí, jaké má zkušenosti, které nesouvisí s výkonem té politické funkce, jaké mají jednotlivé osoby zázemí, to je pro mě jednoznačně za hranou,“ oponoval.

Vladimíra Dvořáková, Patrik Nacher a Jan Jakob debatují o inflaci i popularitě stran (zdroj: ČT24)