Premiér nepřiznal podíl v družstevní záložně, situaci chce napravit

Premiér a předseda ODS Petr Fiala ve svých majetkových přiznáních opomněl, že byl vlastníkem podílu v Podnikatelské družstevní záložně, napsal v pondělí web Seznam Zprávy. Předsedovi vlády za chybu hrozí padesátitisícová pokuta. Server uvedl, že informaci zjistil při prověřování podezřelých finančních operací v tomto peněžním ústavu. Později portál přinesl informace o pochybnostech kolem pověsti záložny i o tom, že Fialův tým o nich byl informován. Premiér uvedl, že měl v záložně běžný účet a neuvědomil si, že to znamená současně i podíl. Na sociální síti X doplnil, že začal prověřovat, jakým způsobem lze situaci napravit, a požádá o doplnění chybějících informací.

Politici a vysoce postavení státní úředníci musí každoročně odevzdávat majetkové přiznání podle zákona o střetu zájmů. „Až do vašeho dotazu jsem si bohužel neuvědomil, že účet v družstevní záložně znamená nějaký podíl. Já to bral jako běžný bankovní účet. Moje chyba, to mě mrzí,“ reagoval na zjištění serveru Fiala.

Předseda vlády prohlásil, že šlo o běžnou bankovní operaci. „Měl jsem tam účet od června 2015 do listopadu 2020. Peníze jsem uložil ve dvou krocích, nejprve sedm set tisíc a poté 250 tisíc korun. Nevyužil jsem žádné finanční produkty, měl jsem jen účet. Vložení i vybrání peněz proběhlo bezhotovostně bankovním převodem,“ dodal.

Fiala přitom v té době podle serveru v majetkovém dotazníku zmiňoval i mnohem menší sumy. Ve vstupním přiznání v roce 2017 zmínil vůz Toyota za sedm set tisíc korun a spotřebitelský úvěr ve výši 280 tisíc korun. Od října do konce toho roku pak přiznával plat na Masarykově univerzitě ve výši 139 796 korun a spotřebitelský úvěr už jen ve výši 140 tisíc korun. O podílu v záložně ve výši téměř milionu korun se nezmínil, a to ani v následujících letech, informoval server Seznam Zprávy.

Později portál informoval, že podnikatel Pavel Wurst, který byl léta podílníkem Podnikatelské družstevní záložny, podal na její vedení trestní oznámení pro podezření z praní špinavých peněz a v roce 2020 o situaci informoval Fialův volební štáb.

„Účet jsem zrušil na podzim 2020 v souvislosti s rozhodnutím naší rodiny koupit byt v Brně. Pamatuji si jen na nějakou informaci z období před volbami, že tam může probíhat nějaký spor,“ reagoval na dotazy Seznam Zpráv Fiala. Podle webu se Wurstovými opakovanými podáními policie nezabývala, v současné době však ano. Jakékoli náznaky, že by záložna postupovala v rozporu s pravidly, jež zákon bankám i družstevním záložnám ukládá, podle serveru mluvčí záložny Dagmar Schejbalová odmítla.

Fialovi hrozí pokuta a přestupkové řízení

Podnikatelská družstevní záložna není klasickou bankou. Kdokoli tam chce mít účet, musí být členem družstva a vlastnit družstevní podíl záložny. Jedním z nich je i Fiala. Seznam Zprávy začaly loni prověřovat podezřelé finanční operace ústavu, když ze záložny podle serveru zmizelo 140 milionů korun v hotovosti určených na nákup munice pro Ukrajinu.

Fiala byl podle svého vyjádření na síti X v záložně za pět let osobně asi třikrát. „Další klienty bankovního ústavu jsem nezkoumal. Ani nevím, že bych tu možnost měl, ale popravdě řečeno, něco takového by mě vlastně ani nenapadlo. Pro mě bylo důležité doporučení, které jsem měl, skutečnost, že účty jsou standardně pojištěny a zárukou je licence ČNB,“ uvedl.

Premiér bude muset za opomenutí nejspíš zaplatit. Podle zákona mu hrozí až padesátitisícová pokuta a přestupkové řízení. „Pokud ministerstvo zjistí podezření na nepravdivost nebo neúplnost oznámení, předá věc přestupkovým orgánům,“ uvedl mluvčí ministerstva spravedlnosti Vladimír Řepka.

Fialovo vysvětlení je dle Jurečky a Rakušana dostatečné

Premiér Petr Fiala dostatečně vysvětlil pochybení ve svých majetkových přiznáních, uvedli lídři koaličních stran KDU-ČSL a STAN Marian Jurečka a Vít Rakušan. „Já jsem dnes (v pondělí) četl vysvětlení premiéra Petra Fialy a nemám důvody pro další otázky. Vysvětlení, které pan premiér dal, považuji za jasné,“ podotkl Jurečka.

„Chybu pan premiér nebagatelizuje, pokud zapomněl cokoliv uvést, vztahují se na něj stejná pravidla jako na kohokoliv jiného. Oceňuji, že se pan premiér nijak nevymlouvá, ale věc bez ublíženosti a arogance okamžitě a jasně vysvětlil,“ sdělil Rakušan.

Předseda opozičního hnutí SPD Tomio Okamura se podivil nad tím, že na chybu neupozornili předsedu ODS jeho poradci. Podle něj také vyvstává otázka, zda jde o jednotlivost nebo o špičku ledovce.